Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.
Dama w opałach
-
Własnej byłem chyba na 6, dziś już poszło bez problemów i jestem na 9.
Mega to jest!
-
Cieszę się, że Ci się podoba.
Nie ma tam nic co nie pasuje, zgrzyta czy coś? Ciężko uwierzyć, że taki genialny jestem

-
Cieszę się, że Ci się podoba.
Nie ma tam nic co nie pasuje, zgrzyta czy coś? Ciężko uwierzyć, że taki genialny jestem

@Mike Skoro się dopominasz... właśnie zerknąłem na pierwszy rozdział. Nie będę się jeszcze odnosił do treści, ale przyczepię się do cudzysłowów. Bardzo ładnie stosujesz widzę interpunkcję, polski rodzaj zapisywania dialogów, ale cudzysłowy... obce... przerzuć się na „polskie”

A w pierwszym rozdziale, gdybym miał się do czegoś przyczepić... to może stwierdzenie, że dziewczyna ma „tylko” metr siedemdziesiąt. Z mojego doświadczenia to już jest całkiem wysoki wzrost dla kobiety. I raczej nie dla wagi 45kg...
P.S. ale znam jedną taką dziewczynę, która by pasowała do 45kg/170cm. Więc nie jest to niemożliwe. -
Może jesteś genialny, a może to absolutnie zarąbisty łut szczęścia, ale jest to naprawdę dobre, więc teraz będziemy bardzo uważnie śledzili kolejne rozdziały!
-
@Mike Skoro się dopominasz... właśnie zerknąłem na pierwszy rozdział. Nie będę się jeszcze odnosił do treści, ale przyczepię się do cudzysłowów. Bardzo ładnie stosujesz widzę interpunkcję, polski rodzaj zapisywania dialogów, ale cudzysłowy... obce... przerzuć się na „polskie”

A w pierwszym rozdziale, gdybym miał się do czegoś przyczepić... to może stwierdzenie, że dziewczyna ma „tylko” metr siedemdziesiąt. Z mojego doświadczenia to już jest całkiem wysoki wzrost dla kobiety. I raczej nie dla wagi 45kg...
P.S. ale znam jedną taką dziewczynę, która by pasowała do 45kg/170cm. Więc nie jest to niemożliwe.@Gladin napisał w Twórczość własna:
Z mojego doświadczenia to już jest całkiem wysoki wzrost dla kobiety. I raczej nie dla wagi 45kg...
Faktycznie, za wysoka. Choć waga się zgadza, ona jest chuda.
@Gladin napisał w Twórczość własna:
przyczepię się do cudzysłowów.
Tu niestety jest ból. Piszę w google doc, a tam mimo ustawienia polskich cudzysłowów wciąż mam takie jak widać, musiałbym wkleić dolny cudzysłów ręcznie albo pisać alt + jakiś kod. Więc tu nie wróże rychłych zmian.
@Ketharian napisał w Twórczość własna:
Może jesteś genialny, a może to absolutnie zarąbisty łut szczęścia, ale jest to naprawdę dobre
To weź przekonaj o tym 20 wydawnictw, do których wysłałem moją inną powieść

-
Z mojego doświadczenia to już jest całkiem wysoki wzrost dla kobiety. I raczej nie dla wagi 45kg...
Faktycznie, za wysoka. Choć waga się zgadza, ona jest chuda.
przyczepię się do cudzysłowów.
Tu niestety jest ból. Piszę w google doc, a tam mimo ustawienia polskich cudzysłowów wciąż mam takie jak widać, musiałbym wkleić dolny cudzysłów ręcznie albo pisać alt + jakiś kod. Więc tu nie wróże rychłych zmian.
@Ketharian napisał w Twórczość własna:
Może jesteś genialny, a może to absolutnie zarąbisty łut szczęścia, ale jest to naprawdę dobre

@Mike napisał w Twórczość własna:
musiałbym wkleić dolny cudzysłów ręcznie albo pisać alt + jakiś kod. Więc tu nie wróże rychłych zmian.
To podpowiem moim zdaniem najprostsze rozwiązanie: hurtem podmienić przed publikacją [ "] (czyli spacja + cudzysłów) na [ „] oraz odpowiednio [" ] na [” ].
To nie da 100% poprawności, ale możesz spróbować. A jeżeli nie, to nie. Mnie osobiście boli ten brak polskich cudzysłowów w internecie i publikacjach. Takie moje dziwactwo.
A co do wagi... wydaje mi się, że przy 170 w szpilkach (pytanie, jak duże te szpilki) to szczupła kobieta będzie miała wagę 55kg. 45kg to takie przeraźliwie chude nastolatki będą

-
@Mike napisał w Twórczość własna:
musiałbym wkleić dolny cudzysłów ręcznie albo pisać alt + jakiś kod. Więc tu nie wróże rychłych zmian.
To podpowiem moim zdaniem najprostsze rozwiązanie: hurtem podmienić przed publikacją [ "] (czyli spacja + cudzysłów) na [ „] oraz odpowiednio [" ] na [” ].
To nie da 100% poprawności, ale możesz spróbować. A jeżeli nie, to nie. Mnie osobiście boli ten brak polskich cudzysłowów w internecie i publikacjach. Takie moje dziwactwo.
A co do wagi... wydaje mi się, że przy 170 w szpilkach (pytanie, jak duże te szpilki) to szczupła kobieta będzie miała wagę 55kg. 45kg to takie przeraźliwie chude nastolatki będą

@Gladin napisał:
Mnie bolą wszystkie uchybienia w typografii. Ale jednocześnie łatwo się domyślić, że nie wynika to ze złej woli i umyślnej ignoracji, tylko z przyzwyczajenia i wygody. W typowym edytorze tekstu wygodniej użyć łącznika do oznaczenia dialogu, niż (pół)pauzy. Tak samo domyślnie wstawia się cudzysłów anglosaski.
@Gladin napisał:
A co do wagi... wydaje mi się, że przy 170 w szpilkach (pytanie, jak duże te szpilki) to szczupła kobieta będzie miała wagę 55kg. 45kg to takie przeraźliwie chude nastolatki będą.
Dla zwykłych pełnoletnich kobiet można posiłkować się kalkulatorem BMI (45 kg przy 170 cm wzrostu to znaczna niedowaga). Za to dla wojowników, rycerzy itp. lepiej korzystać z parametrów zawodników sportów walki.
@mike napisał:

Przyznam, że jeszcze nie czytałam tekstu. Ale o ewentualnej publikacji decydują pojedyncze osoby, które niekoniecznie muszą wyczuć, czy coś chwyci.
Zawsze możesz uzbierać trochę pieniędzy i wydać książkę własnym sumptem. Dodatkowa zaleta jest taka, że masz większą kontrolę i mniej zobowiązań wobec wydawcy.
-
- Kiedy następny?!?
- W dwóch miejscach o dwóch kobietach piszesz że mają atrybuty większe niż wypada, generalnie zwrot dobry, ale użyty dwa razy w niezmienionej formie. Ale to pierdoła.
- W scenie z mrówkami najpierw piszesz że ktoś rozwalił wszystkie 50 czy ile tam, a później się okazuje że było ich tylko kilku i tylko reper przeżył. Czy ja czegoś nie rozumiem? Nie wadzi bardzo ale się zastanawiam.
- Ucieczka z piekła, wiem że miała być scena że sukkubami, ale biorąc pod uwagę gracza, czemu od razu nie się nie tepnal?
-
Następny rozdział w poniedziałek.
W których 2 miejscach? Jak się wkradło powtórzenie to je od razu poprawie
Tak Reaper z ekipą rozwalił 50 mrówek. W środku gniazda było więcej mrówek. Oblazły ich kupą i tylko Reaper przetrwał.
Nie mógł od razu, debuff z Piekielnego portalu zablokował działanie teleportów na pół godziny.
Tamtą książkę wydam jako ebook.
-
Nie pamietam dokladnie w ktorych dwoch miejscach, ale pamietam ze to samo stwierdzenie. Pierwsze jak ta z dwoma mieczami mowila ze jak wybierala postac to sobie dodala conieco, a pozniej bylo to samo z tą diablica.
Nie pamietam dokladnie. Chodzi o to że fraza była przeklejona, i to nie tak ze nie pasuje, tylko widac ze byla przeklejona.Reszta ok. Z ta blokada portali to faktycznie bylo, tylko zapomnialem. To byloby zbyt proste.
Czekam z niecierpliwoscią. Ile planujesz jeszcze?
-
Całość planuję na 300-400 tysięcy znaków. Teraz przekroczyłem 100 tysięcy.
-
Nie wiem, na ile interesuje się korekta, ale masz tu garść do rozdziału 3.
Masz literówkę w jednym miejscu; piszesz „zdolność wariatywna”.
Brakuje entera Po „Złote sandałki (...) +10 Atrakcyjność”
Masz nadmiarową kropkę po „Wybierz "Króla Smoków".” (nie powinno jej być, jest dalej).
Wydaje mi się, że słowo rozbłysł jest niepoprawne (winno być rozbłysnął).
Brakuje kropki na zakończenie „... do świetlistego punktu i znikł”.
Zdanie niekompletne: „– Żaden – Paladyniusz i wskazał...”A teraz coś innego. Bohaterka tworzy postać i nie wie, co to np. znaczy „klasa”, czy „ork”. Za to gdy pada stwierdzenie, że dostaje expa, od razu wie o czym jest mowa. Oprócz tego, używa pojęcia „level” mimo, że nie padło ono wcześniej (było polskie „poziom”). Nie jest to zestawienie niemożliwe, bo bohaterka mogła spotkać się z pojęciem levelu w innych grach, czy teź expem, ale... wcześniejszy opis bohaterki sugeruje, że jest całkowicie niezorientowana w grach. Nie miała wcześniej gogli, porusza się po omacku; wie co to elfy i krasnoludy, ale orki kojarzą się jej z wodnymi stworzeniami. A potem zupełnie bez zająknięcia zaczyna operować pojęciami expy i level. Może do przemyślenia?
Czy pisząc to kierowałeś się na jakąś określoną grupę docelową?
P.S. W zależności od tego, jak bardzo chcesz mieć spięte logicznie elementy swego dzieła, to poniżej do uwzględnienia bądź nie uwagi. Jeżeli nie zależy Ci na specjalnej spójności, to je zignoruj. Ten brak spójności nie jest czymś złym per se. Wszystko zależy od docelowej grupy odbiorczej oraz od tego, jaki rodzaj opowiadania chcesz stworzyć. Jest wiele utworów, książek, filmów (zwłaszcza filmów), w których elementy wcale się nie spinają w sensowną całość, ale nikomu to nie przeszkadza, bo odbiorca nie oczekuje i nie rozlicza z tego filmów.
-
Akcja ze zniewoleniem postaci innych graczy w bezpiecznej strefie. Czy temat bezpiecznej strefy masz przemyślany? Wcześniej używałeś pojęcia w karczmie, gdzie można było rzucać czary, ale nie szkodziły one postaciom. Na zewnątrz jak rozumiem też jest strefa bezpieczna, ale jednak BN napadli na DwO, a BG mogli rzucać magiczne pociski i ranić BNów. Na czym polega ta bezpieczna strefa w założeniach?
-
Pierwszopoziomowa postać DwO swoimi czarami/zdolnościami obszarowymi obejmuje wszystkich zgromadzonych (bardzo duża ilość) w tym postaci o poziomach 150-200. Strach pomyśleć, co będzie potrafiła taka postać przy coraz to wyższych poziomach. Możliwe, że jej moc nie będzie wzrastać, tylko będzie rozszerzał się jej repertuar. Przekoks na maksa, nie wiem, jakie uzasadnienie mieli twórcy robiąc coś takiego. Może się z czasem wyjaśni. A może nie.
-
Jest jeszcze dla mnie niejasne, ale czy w tej grze może być tylko Jedna Dama w Opałach, czy więcej?
-
|=Używasz pojęcia grupy. Grupa która zdobędzie, grupa musi mieć Damę w Opałach. Czy masz przemyślane, jak ma funkcjonować grupa w tej grze? Coś musi określać grupę. Bywają klany, gildie w grach multiplayer, ale grupa? Drużyna? Nie mam dużego doświadczenia z tego typu grami, ale spodziewałbym się stojącej za tym mechaniki, która taką grupę określa. Po uruchomieniu wydarzenia jakoś trzeba określić, kto należy do grupy. Może powinna być scena jej utworzenia przez bohaterów?
-
Zwracam też uwagę, że używasz tam (w informacji o uruchomieniu eventu) słów „event” i „quest” w języku angielskim mimo, że wcześniej używałeś polskiej terminologii: „poziom”, „doświadczenie”, „zadanie” (otrzymujesz zadanie: odzyskanie tronu). Skoro więc „zadanie”, to czemu „quest” w oficjalnej wiadomości od twórców gry? Być może to celowe, a może przeoczenie?
-
-
Nie wiem, na ile interesuje się korekta, ale masz tu garść do rozdziału 3.
Masz literówkę w jednym miejscu; piszesz „zdolność wariatywna”.
Brakuje entera Po „Złote sandałki (...) +10 Atrakcyjność”
Masz nadmiarową kropkę po „Wybierz "Króla Smoków".” (nie powinno jej być, jest dalej).
Wydaje mi się, że słowo rozbłysł jest niepoprawne (winno być rozbłysnął).
Brakuje kropki na zakończenie „... do świetlistego punktu i znikł”.
Zdanie niekompletne: „– Żaden – Paladyniusz i wskazał...”A teraz coś innego. Bohaterka tworzy postać i nie wie, co to np. znaczy „klasa”, czy „ork”. Za to gdy pada stwierdzenie, że dostaje expa, od razu wie o czym jest mowa. Oprócz tego, używa pojęcia „level” mimo, że nie padło ono wcześniej (było polskie „poziom”). Nie jest to zestawienie niemożliwe, bo bohaterka mogła spotkać się z pojęciem levelu w innych grach, czy teź expem, ale... wcześniejszy opis bohaterki sugeruje, że jest całkowicie niezorientowana w grach. Nie miała wcześniej gogli, porusza się po omacku; wie co to elfy i krasnoludy, ale orki kojarzą się jej z wodnymi stworzeniami. A potem zupełnie bez zająknięcia zaczyna operować pojęciami expy i level. Może do przemyślenia?
P.S. W zależności od tego, jak bardzo chcesz mieć spięte logicznie elementy swego dzieła, to poniżej do uwzględnienia bądź nie uwagi. Jeżeli nie zależy Ci na specjalnej spójności, to je zignoruj. Ten brak spójności nie jest czymś złym per se. Wszystko zależy od docelowej grupy odbiorczej oraz od tego, jaki rodzaj opowiadania chcesz stworzyć. Jest wiele utworów, książek, filmów (zwłaszcza filmów), w których elementy wcale się nie spinają w sensowną całość, ale nikomu to nie przeszkadza, bo odbiorca nie oczekuje i nie rozlicza z tego filmów.
-
Akcja ze zniewoleniem postaci innych graczy w bezpiecznej strefie. Czy temat bezpiecznej strefy masz przemyślany? Wcześniej używałeś pojęcia w karczmie, gdzie można było rzucać czary, ale nie szkodziły one postaciom. Na zewnątrz jak rozumiem też jest strefa bezpieczna, ale jednak BN napadli na DwO, a BG mogli rzucać magiczne pociski i ranić BNów. Na czym polega ta bezpieczna strefa w założeniach?
-
Pierwszopoziomowa postać DwO swoimi czarami/zdolnościami obszarowymi obejmuje wszystkich zgromadzonych (bardzo duża ilość) w tym postaci o poziomach 150-200. Strach pomyśleć, co będzie potrafiła taka postać przy coraz to wyższych poziomach. Możliwe, że jej moc nie będzie wzrastać, tylko będzie rozszerzał się jej repertuar. Przekoks na maksa, nie wiem, jakie uzasadnienie mieli twórcy robiąc coś takiego. Może się z czasem wyjaśni. A może nie.
-
Jest jeszcze dla mnie niejasne, ale czy w tej grze może być tylko Jedna Dama w Opałach, czy więcej?
-
|=Używasz pojęcia grupy. Grupa która zdobędzie, grupa musi mieć Damę w Opałach. Czy masz przemyślane, jak ma funkcjonować grupa w tej grze? Coś musi określać grupę. Bywają klany, gildie w grach multiplayer, ale grupa? Drużyna? Nie mam dużego doświadczenia z tego typu grami, ale spodziewałbym się stojącej za tym mechaniki, która taką grupę określa. Po uruchomieniu wydarzenia jakoś trzeba określić, kto należy do grupy. Może powinna być scena jej utworzenia przez bohaterów?
-
Zwracam też uwagę, że używasz tam (w informacji o uruchomieniu eventu) słów „event” i „quest” w języku angielskim mimo, że wcześniej używałeś polskiej terminologii: „poziom”, „doświadczenie”, „zadanie” (otrzymujesz zadanie: odzyskanie tronu). Skoro więc „zadanie”, to czemu „quest” w oficjalnej wiadomości od twórców gry? Być może to celowe, a może przeoczenie?
Dzięki za poprawki, część już wprowadziłem.
A potem zupełnie bez zająknięcia zaczyna operować pojęciami expy i level. Może do przemyślenia?
Racja, to muszę zmienić. Kalina jest zielona, choć więcej niż pewne, że Iga kiedyś coś jej opowiadała.
Celowałem tak pomiędzy fanów litrpg, a zwykłych ludzi.
1 bezpieczna strefa oznacza, że gracz graczowi nie może nic zrobić (bez Pvp). Bić npeców można.
2 - to się wyjaśni później.
3 I tak i nie, spojlerując DwO w wersji beta może być jedna, w standardowej wersji kilka.
4 Grupa, w sensie drużyna. Lider zakłada, inni dołączają.
5 Staram się by slangowe (czyli po angielsku) określenia pojawiały się, gdy mówią o tym gracze. W komunikatach powinny być po polsku. Jeśli gdzieś jest inaczej to przeoczenie i do poprawy. -
-
Ad.5. To właśnie w rozdziale 3. jest oficjalna informacja o starcie „eventu” z terminologią po angielsku.
Ad.4. Rozumiem, że jest już wybrane zadanie drużynowe ze smokiem. W takim razie brakuje elementu „hej, to co, zakładamy drużynę?” No i określenia, kto jest przywódcą? Chyba, że masz to gdzieś później wprowadzone, w kolejnych rozdziałach.
P.S. Daj znać, czy tego typu uwagi j.w. to jest to czego oczekujesz. I w razie czego, czy chcesz to przerabiać na forum, czy bardziej prywatnie.
Ad.3. Ok. Dziwi mnie brak reakcji doświadczonych graczy na info, że w grupie musi być DwO.
Jeszcze w rozdziale trzecim nie pasuje mi, gdy Kalina stwierdza, że imię Paladyniusza nie świadczy o kreatywności. Tak mogłaby pomyśleć osoba, która zna światy gier, fantasy. Ale nie pasuje mi do osoby, która ma trudności z określeniem, co to są orki albo klasa. Gdybym znalazł osobę nic a nic nie znającą fantasy i gier komputerowych w wieku 20-25 lat (chyba taki był wiek bohaterów?) (ale raczej będę miał problem ze znalezieniem takiej osoby) to czy ona kojarzyłaby imię Paladyniusza z czymkolwiek?
I czy uznałaby to za mało kreatywne? A może przeciwnie? -
-
Ta chwila, kiedy pisarz pada ofiarą własnego sukcesu!
-
ad 5
tu zostawiłem świadomie, to wiadomość od twórców gry do graczy, chcieli tak po kumplowsku, bez zadęcia. Pisząc o wiadomościach systemowych chodziło mi o te automatyczne w stylu zdobyłeś poziom itd.ad4
I właśnie dlatego świeże oko się przydaje. Formowanie drużyny było, ale widać poległo w którejś poprawce i nie zauważyłem.ad ps
O takie uwagi mi chodzi, świeże oko widzi to co dla mnie wydaje się oczywiste, a dla innych nie jest.
Nie mam problemu z publiczną dyskusją o poprawkach. Ale może administracja wydzieliła by naszą rozmowę w osobny temat, by nie dominować innych twórców. To w końcu temat dla wszystkich.Ad Paladyniusz
Tu założyłem, że Kalina czepia się małej rycerskości imienia, Rodrigo Diaz de Vivar czy Ulryk von Liechtenstein brzmi dumnie, a taki Paladyniusz bez tych "von" czy "de" to jakoś nie robi wrażenia. Tu się właśnie kłania oczywistość dla nie, nieoczywista dla innych
@Dekline napisał w Twórczość własna:
Przypominam że poniedziałek jest już od 7 godzin!
I będzie przez kolejne 14 godzin

Ale nowa część już jest.@Ketharian napisał w Twórczość własna:
Ta chwila, kiedy pisarz pada ofiarą własnego sukcesu!
Chciałbym mieć tylko takie problemy

-
Też zacząłem czytać.
Jedna literówka mi się rzuciła w oczy:
złapała na nadgarstek zamiast za.Fajnie napisane.
Jeśli coś wyłapię to będę na bieżąco komentował.edit
Ale ale... właśnie zauważyłem, że można dawać komentarze do konkretnych akapitów bezpośrednio w watpadzie. Będziesz je widział? Czy to są komentarze dla użytkownika konta?
Jeśli będziesz, to wygodniej dawać komentarz tam? Czy tu? -
Będę je widział. I mogę tam na nie odpowiedzieć.
-
@mike Wydziel sobie taki wątek na forum sam jeśli chcesz, będziesz widoczny jako właściciel, sensowniejsze to. Chyba że liczy się fame na tamtym portalu i chcesz żebyśmy ci komentarzami podbijali, aczkolwiek osobiście uważam że o błędach tam lepiej nie pisać