Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Jasny
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Ciemny
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Rekrutacje
  3. Archiwum
  4. [ALIEN] Krzyk Pustki (rekrutacja)

[ALIEN] Krzyk Pustki (rekrutacja)

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Archiwum
alien
101 Posty 15 Uczestników 1.2k Wyświetlenia 2 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • KetharianK Online
    KetharianK Online
    Ketharian
    Obsługa Moderator
    napisał(a) ostatnio edytowany przez Ketharian

Jako MG preferowałbym taki stan rzeczy, gdzie załoga zna się całkiem dobrze. Pasażerowie to inna sprawa, oni pierwszy raz weszli na pokład na Gliese i ani nie znają załogi ani najpewniej siebie nawzajem.

Popieram postulat Gladina wzywający do zniszczenia 4-tej edycji WFRP!

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    4
    • Davy KneeD Niedostępny
      Davy KneeD Niedostępny
      Davy Knee
      napisał(a) ostatnio edytowany przez Davy Knee

Dlatego potrzebuje wątku , żeby pogadać jak bardzo się znamy , faktycznie się poznać i określić relacje - czy się lubimy czy nie 😉 Proponował bym format , gdzie w jednej części opiszemy swoje postacie publicznymi info - wygląd , zachowanie, co robimy, co lubimy lub nie, krótka historia dostępna dla innych . A później sobie przepleciemy losy we wspólnej pogawędce … Ew czekam na format od Matki.

0
      • KetharianK Online
        KetharianK Online
        Ketharian
        Obsługa Moderator
        napisał(a) ostatnio edytowany przez

Zrobimy w takim razie tak - do końca tygodnia otworzę wątek sesyjny, z sub-topikami „komentarze” oraz „materiały”. Opisy bohaterów wrzucicie do materiałów, luźne dyskusje na temat ich relacji do komentarzy. Mam tylko jedną prośbę, mianowicie aby do tego etapu wchodzili tylko ci gracze, którzy już przesłali mi swoje KP.

2
        • PiołunP Niedostępny
          PiołunP Niedostępny
          Piołun

Dobrze rozumiem, że gramy w takim razie w 9 osób? To będzie ciekawe przeżycie (słowo klucz, bo nie wiadomo jak będzie z tym przeżyciem). Nakręcam się fabularnie do gry. Obecnie pykam w directive 8020, ale też zacząłem jakiegoś audiobooka sci-fi horror. Osobiście podziwiam za wzięcie więcej niż 6 osób, które to uważam za absolutny maks dla ambitnych. Moje obecne doświadczenie raczej jest przeciw takim sporym naborom, ale mam nadzieje, że ta sesja to odczaruje. Planujemy utrzymać odpisy średniej wielkości rozumiem? Podejrzewam, że dla MG duże odpisy i odwoływanie się do deklaracji 9 graczy może być niezłym wyzwaniem.

GreKG 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          2
          • PiołunP Piołun

Dobrze rozumiem, że gramy w takim razie w 9 osób? To będzie ciekawe przeżycie (słowo klucz, bo nie wiadomo jak będzie z tym przeżyciem). Nakręcam się fabularnie do gry. Obecnie pykam w directive 8020, ale też zacząłem jakiegoś audiobooka sci-fi horror. Osobiście podziwiam za wzięcie więcej niż 6 osób, które to uważam za absolutny maks dla ambitnych. Moje obecne doświadczenie raczej jest przeciw takim sporym naborom, ale mam nadzieje, że ta sesja to odczaruje. Planujemy utrzymać odpisy średniej wielkości rozumiem? Podejrzewam, że dla MG duże odpisy i odwoływanie się do deklaracji 9 graczy może być niezłym wyzwaniem.

GreKG Niedostępny
            GreKG Niedostępny
            GreK

@Piołun ja bym się za bardzo nie ekscytował.
            Jeśli to ma być slasher to stan osobowy może szybko stopnieć.
            Wiem, że @ketharian może mieć inne zdanie, ale z żadnej jego sesji jeszcze moja postać nie uszła z życiem... Przynajmniej nie ma na to dowodów.

1
            • KetharianK Online
              KetharianK Online
              Ketharian
              Obsługa Moderator

Problem z postaciami @grek w moich sesjach jest taki, że one generalnie nie chcą żyć 😏 mam nadzieję, że Siergiej przełamie ten trend!

1
              • PiołunP Niedostępny
                PiołunP Niedostępny
                Piołun

@grek tak, czytałem gdzieś wcześniej, że nasz stan osobowy zostanie zredukowany, choć podejrzewam, że nie będzie to miało miejsca w pierwszych paru kolejkach, więc ogarnianie takiego składu, przynajmniej przez jakiś czas, też jest godne podziwu. Przy czym moja postać będzie pewnie próbowała przetrwać. Jestem diabelnie ciekaw z jakim skutkiem.

2
                • MaReenkM Niedostępny
                  MaReenkM Niedostępny
                  MaReenk

Mój problem jest taki że ja próbuję zawsze pomagać osobą które są w niebezpieczeństwie, także Nidia może mieć problem z przeżyciem xD

1
                  • Arthur FleckA Niedostępny
                    Arthur FleckA Niedostępny
                    Arthur Fleck
                    napisał(a) ostatnio edytowany przez Arthur Fleck

@piołun tu jest o tyle łatwiej, że znajdujemy się w zamkniętej przestrzeni statku, więc siłą rzeczy ścieżki fabularne nie będą się rozłazić. Na Li była kiedyś sesja slasher, do której zgłosiło się ponad dwudziestu graczy i MG przyjął wszystkich chętnych. Gracze wcielali się w rolę bohaterów reality show, którzy zostali zamknięci w domu Wielkiego Brata. Pierwsi, którzy odpali z sesji zostali wyeliminowani droga głosowania przez współgraczy a dopiero potem zaczęła się rzeź. Tak więc każdy miał okazję zagrać chociaż przez chwilę 🙂

GreKG 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    2
                    • PiołunP Niedostępny
                      PiołunP Niedostępny
                      Piołun

@arthur-fleck brzmi uroczo. Muszę wziąć udział kiedyś w podobnym ekperymencie (chyba właśnie biorę, choć na kapkę mniejszą skale). Od czasu do czasu jako ciekawostka jest super. Jeśli mogę spytać trochę offtopowo, czy wszyscy dobrze przyjeli i zakceptowali taki obrót zdażeń? Sam nie mam z takowym problemu, ale zarówno jako MG i gracz oraz w pracy poznałem trochę osobowości. Ludzie lubią swoje wykreowane charaktery, a slasher jest dość specyficzną formą rozgrywko-rozrywki 🙂

1
                      • Arthur FleckA Niedostępny
                        Arthur FleckA Niedostępny
                        Arthur Fleck

Nikt kto idzie do tego typu sesji raczej nie spodziewa się szczęśliwego zakończenia dla swojego bohatera. Co innego jest grać w kampanii przez miesiące czy nawet lata i nagle zginąć a co innego zostać bohaterem horroru-jednostrzałowca czy jak to dyplomatycznie ujęli w podręczniku do "Aliena" trybu fabularnego 🙂

0
                        • KetharianK Online
                          KetharianK Online
                          Ketharian
                          Obsługa Moderator

Ogłoszenia dla nowych graczy

Szanowni, ponieważ w tej sesji udział weźmie niecodziennie wysoki odsetek zupełnie nieznanych mi userów, popełniłem tego posta z myślą właśnie o nich. I od razu pierwsza kwestia: zdaje sobie sprawę, że weterani tutejszych sesji mogą Wam szepnąć na uszko, że macie do czynienia z MG sadystycznym, który tylko czyha na najmniejszy błąd gracza, aby go wyeliminować. W normalnych okolicznościach krzyczałbym, że to krzywdzące i całkowicie nieuzasadnione insynuacje, ale w tym jednym konkretnym przypadku może być inaczej. Będziemy grali w Aliena i chyba każdy się ze mną zgodzi, że sesja Aliena, w której nikt nie zginął to jakaś niekompetentna aberracja i odpowiedzialny za nią MG do końca życia musiałby się wstydzić takiej porażki.

Tak więc chociaż w innych sesjach jestem tym typem MG, który ciągnie graczy w górę za uszy i wybiera nawet w krytycznych porażkach raczej drugorzędne konsekwencje niż śmierć postaci (drugorzędne, czyli urwane ręce i nogi, ślepota i temu podobne niedogodności), tutaj bardzo Was proszę, abyście się za bardzo nie przywiązywali do swoich postaci.

Teraz słówko na temat liczebności drużyny. Kolega Piołun słusznie zauważył, że optymalnym składem jest liczba 4-6 graczy i ja sam rzadko kiedy przekraczam górną wartość 6; ale promocja sesji na FB ściągnęła do nas nieoczekiwanie liczną reprezentację nowych userów i nie wybaczyłbym sobie, gdybym im odmówić. Stąd - co poruszę jeszcze na początku gry w wątku komentarzy - bardzo dla mnie ważna będzie zarówno wyrozumiałość, gdybym gdzieś kogoś pominął w deklaracjach jak i dyscyplina, przejawiająca się przede wszystkim w konsekwentnym streszczeniu zamierzeń w każdej kolejce w dziale komentarzy właśnie, abym nie musiał wyławiać każdego kroku danej postaci z postów fabularnych. Myślę, że przy takim podejściu damy sobie radę nawet z dziesiątką graczy (zresztą jestem pewien, że kolega Wired będzie wszystko w sesji czytał z poczucia obowiązku i wytknie mi dla mojego własnego dobra każdy popełniony błąd, za dobrze go znam, żeby spodziewać się czegoś innego).

Teraz kilka słów o kostkach. Do rzutów wykorzystamy stronę Rolz.org, na której od dłuższego czasu opieram całą kostkologię właśnie. Założyłem tam w międzyczasie dice room pod Aliena, link poniżej. Być może znacie obsługę tej kostnicy, ale jeśli ktoś jest w jej temacie nowy, służę pomocą.

https://rolz.org/dr?room=alien_krzyk_pustki

Teraz słówko o poważnym podejściu do gry. Starych graczy znam z innych sesji i doskonale wiem, czego się po nich spodziewać (minusem jest to, że szczwane lisy wiedzą doskonale, czego się spodziewać po mnie, co bardzo mi utrudnia pakowanie ich w nowe pułapki). Jeśli chodzi o nowych graczy, nie raz i nie dwa zdarzyło mi się, że całkiem nowy user po 1k3 kolejkach dochodził znienacka do wniosku, że to jednak nie rozrywka dla niego, bo albo trzeba za dużo pisać albo za dużo czytać albo inne pasje eliminują czas niezbędny do uczestnictwa w sesji, a tu MG molestuje o deklarację akcji w kolejce, bo cała reszta graczy już odpisała i czeka na jednego spóźnialskiego; albo ktoś się zwyczajnie nie odnalazł w klimacie przygody lub moim stylu prowadzenia - reasumując, jeśli ktoś dojdzie do wniosku, że jednak nie chce grać, to bardzo bym go prosił o to, aby nie znikał bez słowa, tylko dał mi dyskretnie feedback na priva i zarezerwował sobie czas na dodatkową kolejkę albo dwie, gdzie wspólnymi siłami w jakiś epicki sposób uśmiercimy jego postać, aby reszta drużyna na długo zapamiętała heroizm tego bohatera!

Tyle na ten moment, ale pewnie jeszcze dorzucę parę innych ważnych informacji przed startem sesji.

2
                          • Arthur FleckA Arthur Fleck

@piołun tu jest o tyle łatwiej, że znajdujemy się w zamkniętej przestrzeni statku, więc siłą rzeczy ścieżki fabularne nie będą się rozłazić. Na Li była kiedyś sesja slasher, do której zgłosiło się ponad dwudziestu graczy i MG przyjął wszystkich chętnych. Gracze wcielali się w rolę bohaterów reality show, którzy zostali zamknięci w domu Wielkiego Brata. Pierwsi, którzy odpali z sesji zostali wyeliminowani droga głosowania przez współgraczy a dopiero potem zaczęła się rzeź. Tak więc każdy miał okazję zagrać chociaż przez chwilę 🙂

GreKG Niedostępny
                            GreKG Niedostępny
                            GreK

@Arthur-Fleck napisał w [ALIEN] Krzyk Pustki (rekrutacja):

Na Li była kiedyś sesja slasher, do której zgłosiło się ponad dwudziestu graczy i MG przyjął wszystkich chętnych. Gracze wcielali się w rolę bohaterów reality show, którzy zostali zamknięci w domu Wielkiego Brata. Pierwsi, którzy odpali z sesji zostali wyeliminowani droga głosowania przez współgraczy a dopiero potem zaczęła się rzeź.

To była sesja Armiela. Brałem w niej udział i moja postać zginęła jako jedna z ostatnich. 😄

Podobno można było przeżyć, ale nikonu się nie udało.

Dla mnie Armiel to legenda LI i samo przyjęcie do jego sesji było zaszczytem. Nikt nie miał za złe, że odpadł na początku. Każdy znał zasady.

Kiedyś prowadziłem sesję na LI, w której wyeliminowałem postać gracza chyba po dwóch postach.
                            Jeśli dobrze pamiętam, był to MTM (Mistrz Trzech Mieczy). Wypominał mi to później 😉

2
                            • MarrrtM Online
                              MarrrtM Online
                              Marrrt

Kapitan Caleb Hannigan

text alternatywny

Kapitan Hannigan objął dowództwo nad USCS Kardashian 6 misji temu i dał się poznać jako człowiek nieco ponad normę przestrzegający regulaminu z rzadka tylko dopuszczając odstępstwa i niemal nigdy w kwestiach bezpieczeństwa co przysporzyło mu opinii człowieka upierdliwego i sztywnego. Cechy te nie znajdują co prawda odzwierciedlenia w kambuzie i mesie, bo kapitan dość swobodnie zachowuje się przy załodze i pasażerach, ale faktem jest, że wystawił już kilka dyscyplinarnych nagan za bardziej, lub mniej błahe przewinienia, czym nie zjednuje sobie specjalnej sympatii podkomendnych. Za niego robi to natomiast kot, który wraz z kapitanem zadomowił się na USCS Kardashian i nosi imię Chaplin. Ani kapitan, ani kot zdają się nie zwracać na siebie nawzajem specjalnej uwagi i zwierzę jest dokarmiane przez różnych członków załogi, ale niewątpliwie jest między nimi jakaś więź lub podobieństwo.
                              Częściej zakłada fiasko niż sukces, woli dowalić czasem niepotrzebnej roboty i nie lubi korporacyjnych agentów. Co prawda nikt ich nie lubi, ale Caleb jakby trochę bardziej. Nie tyka alkoholu i nie pali. Na górnictwie jak twierdzi zna się na tyle na ile musi, a jego specjalizacją jest astronawigacja. Zdaje się, że nie ma rodziny, co jednak nie jest rzadkością w profesjach często korzystających z kriosnu, po którym czasem ciężko rozpoznać bliskich.

Co bardziej dociekliwi mogli wydobyć informacje, że patent kapitański zdobył też stosunkowo niedawno i wydaje się, że USCS Kardashian jest jego pierwszą jednostką, a wcześniejsze rekordy wskazywałyby na przerwaną karierę w kosmicznym lotnictwie cywilnym.
                              Wścibscy natomiast dowiedzą się, że Hannigan korzysta z wydawanych przez Adama środków. Chyba na bezsenność.

PS. Nie obraź się Keth za kota. To celowe zagranie;]

4
                              • KetharianK Online
                                KetharianK Online
                                Ketharian
                                Obsługa Moderator

text alternatywny

Niektórzy z Was być może wlaśnie zauważyli, że w dziale „Sesje future” pojawiły się już sub-wątki do naszej sesji, ale ponieważ to wstępny etap organizacyjny, poprosiłbym o odrobinę cierpliwości, na razie jeszcze nie będziemy tam postować. Dam znać, kiedy każdy z tych wątków zostanie otwarty.

6
                                • KetharianK Online
                                  KetharianK Online
                                  Ketharian
                                  Obsługa Moderator

text alternatywny

Szanowni, wątki sesyjne Aliena zostały otwarte i gracze, których udział w grze został już przeze mnie potwierdzony mogą już przenieść się do komentarzy oraz materiałów. W pierwszym wątku ważną kwestię poruszył @marrrt i zanim sam przedstawię swoją opinię, chętnie poznam Wasze, bo nie będę zaprzeczał, że kwestia nieszczęsnej Player’s Agency napsuła mi krwi w co najmniej jednej wcześniejszej sesji.

W wątku materiałów przyjęci do gry użytkownicy mogą w dowolny sposób przedstawić innym graczom swoich bohaterów (bez ujawniania KP, wyłącznie tło fabularne).

W wątku fabularnym (rozgrywka) pojawił się wpis otwierający właściwą sesję. Wrzuciłem go po to, żeby topik nie świecił pustkami, ale skoro już jest, wiecie z automatu jak rozpocznie się Wasza przygoda i jeśli macie czas i ochotę w ciągu następnych dwóch tygodni oczekiwania na start, możecie sobie na spokojnie i bez presji przygotować pierwsze fabularki opisujące z Waszej perspektywy wybudzenie z hypersnu. Te inauguracyjne posty powinny obejmować bardzo krótki przedział czasu, od otwarcia oczu przez odzyskanie kontroli nad odrętwiałymi ciałami po wychodzenie z kapsuł - ostatnim ich elementem może być odnotowanie, że kapitan rozmawia dyskretnie z pokładowym androidem, czuwającym nad Wami podczas procesu wybudzania.

Mam przeczucie, że sesja będzie bogato ilustrowana grafikami AI, więc gdyby ktoś chciał sobie stworzyć na potrzeby pierwszego posta graficzkę z wybudzenia postaci, dla zachowania jednolitości narracji wykorzystajcie w swoich generatorach obrazków model kriokapsuły z poniższego zdjęcia, gdzie możecie ujrzeć negocjatorkę Delilah le Fey (załoga może mieć inny rodzaj kombinezonów, korposka używa swojego służbowego, żeby przypadkiem nie złapać grzybicy po jakimś wcześniejszym spaczu).

text alternatywny

I jeszcze pytanie zrodzone z ciekawości do nowych userów, którzy grywali wcześniej na innych forach PBF i dopiero rozpakowują u nas swoje bagaże - jak Wam się podoba Rolltelling pod względem funkcjonalności, pod kątem strony technicznej? Układ forum, panel graczy, edytor tekstu? Coś się Wam spodobało w porównaniu z wcześniejszymi forami, coś powinniśmy od strony technicznej poprawić? Feedback jest bardzo istotny dla Obsługi, z góry będę w jej imieniu wdzięczny za garść opinii.

1
                                  • ZellZ Zell zablokował ten temat
                                  • ZellZ Zell przeniósł ten temat z Rekrutacje

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Zarejestruj się Zaloguj się
                                  Odpowiedz
                                  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                  Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                  • Najpierw najstarsze
                                  • Najpierw najnowsze
                                  • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.