Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Rekrutacje
  3. Rekonesans Karak Varn

Rekonesans Karak Varn

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Rekrutacje
warhammer 4edwarhammerkrasnoludydawikarak varnkaraz ankor
64 Posty 8 Uczestników 551 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • WiredW Wired

@Stalowy napisał w Rekonesans Karak Varn:

Kurde… niezły klimat. Uwolnić z niewoli u gobasów elfiego szlachcica co musi sobie teraz jedwabić dla krasnoludów by spłacić dług wdzięczności xD

W sumie motyw uwolnienia kogokolwiek daje dużo miejsca do popisu na wprowadzenie postaci która chce nam towarzyszyć i spłacić swój dług uratowania jej życia - każda honorowa postać, ogólnie możliwości jest teraz więcej na wprowadzenie niekrasnoluda niż na starcie kampanii

PS. No i gdy mowa nie o całej kampanii ale o samej sesji badania karaku, to nawet postacie złodziei (w oczach dawi) którzy chcą tam się dostać jedynie by się wzbogacić i uciec z łupem do Imperium by mogły dołączyć.

multikonciaraM Niedostępny
    multikonciaraM Niedostępny
    multikonciara
    napisał(a) ostatnio edytowany przez

@Wired napisał w Rekonesans Karak Varn:

No i gdy mowa nie o całej kampanii ale o samej sesji badania karaku, to nawet postacie złodziei (w oczach dawi) którzy chcą tam się dostać jedynie by się wzbogacić i uciec z łupem do Imperium by mogły dołączyć.

text alternatywny

WiredW 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    1
    • KetharianK Ketharian

Teoretycznie 4ed to żaden problem. Wired ma znajomego, który współtworzył czwórkę , wyłoży Ci każdy problem techniczny w szczegółach i bez ryzyka błędnej interpretacji 😏

WiredW Niedostępny
      WiredW Niedostępny
      Wired
      napisał(a) ostatnio edytowany przez Wired

@Ketharian napisał w Rekonesans Karak Varn:

Teoretycznie 4ed to żaden problem. Wired ma znajomego, który współtworzył czwórkę , wyłoży Ci każdy problem techniczny w szczegółach i bez ryzyka błędnej interpretacji 😏

Hehehe, złośliwiec 😛
      ale wiesz, w sumie są dwie drogi, albo własna interpretacja albo szukanie co na to twórcy i community,
      na koniec i tak decyduje MG

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • multikonciaraM multikonciara

@Wired napisał w Rekonesans Karak Varn:

No i gdy mowa nie o całej kampanii ale o samej sesji badania karaku, to nawet postacie złodziei (w oczach dawi) którzy chcą tam się dostać jedynie by się wzbogacić i uciec z łupem do Imperium by mogły dołączyć.

text alternatywny

WiredW Niedostępny
        WiredW Niedostępny
        Wired

@multikonciara to byłby nawet fajny plot twist, pokazujący różnice w moralności między rasami xD

0
        • DeklineD Dekline

Przeczytałem. Zbyt grubo dla mnie, mogę się podpisać pod tym co pisal ket. Aczkolwiek pisane było o ludziach i dystansowcach. To może właśnie ludzki łucznik?

Dalej nie jestem przekonany, ale myślę, nie skreślam. Muszę poczuć ten klimat. I jeszcze ta 4ed ...

WiredW Niedostępny
          WiredW Niedostępny
          Wired

@Dekline napisał w Rekonesans Karak Varn:

Przeczytałem. Zbyt grubo dla mnie, mogę się podpisać pod tym co pisal ket. Aczkolwiek pisane było o ludziach i dystansowcach. To może właśnie ludzki łucznik?

Dalej nie jestem przekonany, ale myślę, nie skreślam. Muszę poczuć ten klimat. I jeszcze ta 4ed ...

Kampania i jej cel jest wyjątkowo krasnoludzka/i, ale zanim dojdzie do jakichkolwiek szans odzyskania tego młota to miną eony i kilka scenariuszy, a klimat przygody się wykuwa w sumie w jej trakcie.
          Mieliśmy sesję drogi, gdzie czasem zagrażały nam gobliny, teraz nam się szykuje rekonesans podziemi więc bardziej typowy dungeon crawl, następnie pewnie powrót do Zhufbaru i omawianie co da radę a co nie i ile to będzie kosztować bo nie sądzę byśmy nagle dali radę sami osuszyć jezioro czy w skafandrach chodzić po dnie (może trafi się plot twist i ten młot nie jest w wodzie), a dopiero potem ewentualna akcja wydobywcza - to naprawdę dalekosiężna wizja biorąc pod uwagę tempo rozgrywki.

0
          • StalowyS Niedostępny
            StalowyS Niedostępny
            Stalowy

Przykład rozważania nad problematyką.

Superior dwarven engineering
            Osuszenie jeziora. Przekierować rzeki zasilające czy powiększyć wypływy? Gdzie przekierować wodę? Jakie będą z tego konsekwencje dla regionu?

Dwarf-com: Terror from the Deep
            Do poruszania się swobodnie w wodzie trzeba by kombinezonów. Obecne są absolutnie niezdatne do walki pod wodą. Umgi mają czary do funkcjonowania pod wodą. Trzeba by pozyskać grimuar, przerobić spell na runę, wykuć pancerze i broń do walek podwodnych. Pozyskać Nautilusa zdolnego do transportowania teamu. Stworzyć też osobny pojazd do walki z monstrami z głębin.

Raiders of Lost Hammer
            Osuszyć niższe levele w Karak Varn by dungeon crawlem odzyskiwać skarby, budować renomę i zyskać patronów.

I wszystkie te trzy plany wielce by skorzystały z techu norskańskich dawi odnośnie anty-chaosowych obelisków do neutralizacji spaczeniowych radów

0
            • GladinG Online
              GladinG Online
              Gladin

Tak jak napisałem prywatnie Dekline.

Zawsze też można wcielić się w NPC, wojownika, żelazołamacza i nawet mogę dać kartę na gotowo, że nic nie trzeba samemu decydować na początku.
              A z czasem można podjąć decyzję o zagraniu kimś innym, to wtedy po prostu NPC przechodzi znowu na NPC, a gracz tworzy swoją postać.

Sesja Karak Varn

0
              • DeklineD Online
                DeklineD Online
                Dekline
                Obsługa Moderator

Tylko wypadałoby nie rozwalać wam imersji, ja nie siedzę w tym tak głęboko. Ciężko mi będzie, a jako człowiek już dużo prościej

0
                • GladinG Online
                  GladinG Online
                  Gladin

Kto ma FB niech polubi tego posta

Sesja Karak Varn

0
                  • ZellZ Niedostępny
                    ZellZ Niedostępny
                    Zell
                    Moderator Obsługa
                    napisał(a) ostatnio edytowany przez Zell

I obserwujcie naszego Fejsa! [czuję się nisko dając taką reklamę...]

Writing is a socially acceptable form of schizophrenia.

0
                    • DeklineD Online
                      DeklineD Online
                      Dekline
                      Obsługa Moderator

Dobra, wczuwania się etap dalszy ( dalej przeraza mnie ilosc informacji tabelek).
                      Jaką profesje proponujecie dla ludzkiego łucznika? Pytanie jeszcze czy jest opcja "wzięcia" widzenia w ciemności, żeby nie było że ktoś odpowiedzialny za zwiad prącie widzi w tych kopalniach.

0
                      • StalowyS Niedostępny
                        StalowyS Niedostępny
                        Stalowy

Trzy losowe talenta u człeków i na tabelce jest widzenie w ciemności więc „można, jak najbardziej. Jeszcze jak”
                        W razie czego zwiadowca ma schemat pod szczelanie a na drugiej randze może też wykupić widzenie w ciemności

0
                        • DeklineD Online
                          DeklineD Online
                          Dekline
                          Obsługa Moderator

Tak, można ale trzeba wylosować. He he.
                          Czyli co, zerknąć na zwiadowce?

0
                          • GladinG Online
                            GladinG Online
                            Gladin
                            napisał(a) ostatnio edytowany przez Gladin

Ok, zacznijmy od tego, że w 4ed możesz rozwijać swoje cechy teoretycznie „w nieskończoność”. Teoretycznie, bo koszt robi się coraz większy.
                            Więc jeżeli chcesz być łucznikiem, to właściwie każda profesja pozwalająca rozwijać Ci zdolności łucznicze będzie dobra.

Poniżej na szybko zebrałem:

Profesja Strona Opis
                            Łowca s. 80 Najbardziej pasująca wg nazwy, aczkolwiek US rozwija dopiero od drugiego poziomu. Przy 1000PD to nie taki problem, ale jednak. Do tego na pierwszym poziomie ma procę, a nie łuki. Na drugim poziomie pojawiają się typowo strzeleckie talenty (błyskawiczny strzał, celny strzał, strzelec wyborowy)
                            Zwiadowca s. 84 Znowu, po opisie mogłoby pasować, ale uwagi j.w. (łuki od drugiego stopnia profesji) i zdecydowanie mniej talentów strzeleckich
                            Strażnik dróg s. 91 Jeżeli wolisz kuszę od łuku, to od pierwszego poziomu profesji rozwijasz US i kuszę, a do tego masz strzelca wyborowego
                            Banita s. 101 Ciekawa wariacja, podobnie jak Łowca łuk i US ma od drugiego poziomu, a także strzelca wyborowego
                            Żołnierz s. 116 Od drugiego poziomu ma broń zasięgową podstawową oraz US. Na pierwszym poziomie ma strzelec wyborowy, na drugim szybkie przeładowanie.

Zawsze możesz dostać też gotową kartę Karak Rangera ode mnie i tylko poczytać książki o krasnoludach, by lepiej wczuć się w klimat 🙂

Sesja Karak Varn

0
                            • DeklineD Online
                              DeklineD Online
                              Dekline
                              Obsługa Moderator

Karak Ranger NPC? A masz gdzieś karte zeby zobaczyć?
                              Może faktycznie to lepsze rozwiązanie. Najwyżej wróci na NPC

0
                              • GladinG Online
                                GladinG Online
                                Gladin

NPC Karak Ranger to Othin Żelaznobrody. Nie mam gotowej karty dla gracza, bo gracz ma więcej PD do rozdania, a oprócz tego NPC jest bardziej naszkicowany, niż ukończony. Ale zbuduję na podstawie tego co mam pregenerowaną postać do przejęcia z marszu.

Sesja Karak Varn

0
                                • WiredW Niedostępny
                                  WiredW Niedostępny
                                  Wired
                                  napisał(a) ostatnio edytowany przez Wired

Żołnierz od drugiego poziomu ma broń zasięgową dowolną, może więc nauczyć się strzelać z czego chce.
                                  Jest jeszcze Archer/Łucznik, w dodatku Up in Arms (jakby MG się zgodził), taki co to w wojsku był jako łucznik (wariant profki żołnierza). Ma łucznictwo na 1 poziomie i nie musi jak żołnierz rozwijać WW, więc jak komuś zależy konkretnie na łukach to dopasowany idealnie, ale to z założenia koleś co stoi w grupie i strzela na rozkaz, więc nie zwiadowca czy karak ranger (nie ma umiejek jak skradanie się).
                                  Ogólnie odnośnie tych profek z podstawki to w DPG na 53 stronie jest ramka proponująca w nich zmiany pod krasnoludy, biorąc pod uwagę że np. w ich kulturze wiodą prym kusze i broń palna, a nie łuki.

0
                                  • GladinG Online
                                    GladinG Online
                                    Gladin
                                    napisał(a) ostatnio edytowany przez Gladin

@Dekline

Wstępnie przygotowana karta Othina dostępna tutaj.

Można sobie skopiować i majstrować przy niej dowoli, pamiętaj by mi udostępnić do edycji.

W szczególności można zrezygnować z kilku talentów, bo wykupiłem mu po jednym poziomie każdego talentu z pierwszego poziomu profesji. Rezygnacja z każdego z nich zapewni dodatkowe 100PD na rozdysponowanie gdzie indziej (np. podbić jeszcze w górę US).

Zakładki początkowo mogą wydać się tajemnicze i skomplikowane, ale to kwestia przyzwyczajenia. A są dobre, bo można bardzo dokładnie sprawdzić co zostało zmienione i dodane.

Pozostawione są też wszystkie możliwe do wykupienia umiejętności, nawet te nie wykupione - do ew. wyczyszczenia po zrobieniu swojej własnej wersji karty.

Generalnie sprzedałem sporo pancerza, m.in. hełm, który chroni słabo, a daje kary do percepcji czy skradania się, tak samo postąpiłem z szorcą (mail skirt). Sprzedany jest też napierśnik, który co prawda daje PP, ale dawał -10 do skradania się.
                                    Podobnie kolczugę sprzedałem i kupiłem kolczugę dobrej jakości, aby nie mieć kar do skradania się.

Gdybyś jednak wolał pancerz zamiast skradania się, to da się to poustawiać inaczej.
                                    Można ew. ograniczyć jakieś zakupy, aby zebrać 14ss na skórzane nogawice.

Dwa zajęcia startowe wykorzystałem tak.
                                    1) podbiłem siłę z 29 do 30, aby uzyskać bonus z siły +3 zamiast +2.
                                    2) użyłem customize trapping by dodać kuszy cechę praktyczna. Dzięki temu każdy nieudany test z użyciem tej kuszy uzyskuje mimo wszystko 1 PS. Pozwala Ci to bez wykonywania rzutu mieć pewność, że w ciągu jednej rundy przeładujesz kuszę.

Jeżeli coś niejasne, niezrozumiałe, potrzeba wyjaśnienia, zauważysz błędy (mogą być, na razie wstępnie ją przygotowałem) - wiesz gdzie mnie szukać 😉

Edycja: doszło do karty 4SS, bo miałem niewyczyszczoną „zaszłość”. Tak więc można dorzucić np. skórzane nogawice. Albo coś innego.

Sesja Karak Varn

WiredW 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
                                    0
                                    • DeklineD Online
                                      DeklineD Online
                                      Dekline
                                      Obsługa Moderator

Przeglądam kartę i mój leniwy tyłek skłania się ku wzięcia gotowca. Musiałbym tylko wczuć się w klimat, ale jak widzę rekruta jeszcze chwilę potrwa, także mam czas.

Jeśli chodzi o mechanikę, to podstawy znam, trochę się doszkolę i cóż ... będę liczył na wsparcie w momencie kiedy będzie potrzebne, ażeby skupić się na imersji, poświecić czas na klimat a nie studiowanie tabelek.

Tak, KP zdaje sie być rozległe, będę to tego podchodził po trochę. Mam też pytanie, czy Dwarfs player guilde wystarczy do wejscia w temat? Niespecjalnie widzę potrzebe kupowania innych ksiazek.

0
                                      • GladinG Online
                                        GladinG Online
                                        Gladin

Ciężko mi powiedzieć, czy wystarczy do wejścia w temat. Za dużo wiem, by móc to miarodajnie ocenić. Ale jak nie spróbujesz, to się nie dowiemy. Jest jeszcze podręcznik Lords of Stone and Steel do 4ed w razie czego.

Sesja Karak Varn

0
                                        • StalowyS Niedostępny
                                          StalowyS Niedostępny
                                          Stalowy

DPG i LoSaS to dwie uzupełniające się książki. Pierwsza to głównie mechana i podstawowe informacje. Druga to głównie fabuła i trochę mechaniki.
                                          DPG da ci podstawowe informacje co i jak. Opisuje też zwięźle miejsca pochodzenia krasnoludów z przypisanymi doń skillami i talentami dzięki czemu powinieneś wyczuć ich klimat.
                                          Jeżeli chodzi o karak rangera to opis profki w DPG dobrze opisuje jego niuanse.
                                          Niedoceniani przez twardych tradycjonalistów hardsi traperzy i górołazi robiący bardzo potrzebną robotę.

0
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.