Rekonesans Karak Varn
-
Ponowię wezwanie

@plutarion @ketharian w sondzie o WFRP zagłosowaliście za 4ed, nie damy rady Was namówić na dołączenie do istniejącej sesji?
Kwestia czasu teraz czy klimatu konkretnego scenariusza?
Ludzie są ok w tej kampanii też, więc krasnoludami bym się nie przejmował jeśli to problem. Duplikowaniem roli z obecnymi NPCami czy graczami też nie (chociaż nie ukrywamy że obecnie mała liczba graczy sprawia że mamy braki w niektórych obszarach), NPCami szczególnie bo jak znajdzie się gracz pełniący daną rolę to NPC może okazać się niepotrzebny, i zawsze w przyszłości można ich odłączyć (teraz faktycznie ekipa jest dość liczna, ale kiedyś wrócimy do Zhufbaru i będzie opcja przegrupowania przed nowym scenariuszem). -

Ja niestety nie skorzystam z zaproszenia, chociaż faktycznie jest kuszące. Zwyczajnie nie czuję się na siłach, aby wejść w sesję stricte krasnoludzką. Z całego świata WFRP ten akurat gatunek i ta kultura są mi najmniej znajome, a musiałbym stawać w szranki z wytrawnymi znawcami tematu, którzy swoją bogatą w szczegóły grą oddają w 100% krasnoludzkich osobowości, historii tej rasy czy czy mnóstwa innych niuansów (zwaszcza w kontekście uraz na honorze). Po pierwsze, czułbym się jak wyjątkowo niezgrabne piąte koło u wozu; po drugie, popełniłbym nieświadomie tyle gaf, że w drugim rozdziale tej opowieści musiałbym już grać Doom Slayerem.
Nie zmienia to faktu, że będę bacznie śledził Wasze przygody.
-
@ketharian miałem podobne obawy dlatego zrobiłem postać z Imperium z klanu co pochodzi z Norski. Moja postać wyemigrowała do Norski w młodym wieku szukać swoich korzeni, więc jak czegoś nie wiem to najwidoczniej nie spotkałem się z tym, albo to jakiś pokręcony zwyczaj południowców
Pozwala mi to być trochę bardziej ludzkim lub mniej szanującym nieznane mi zwyczaje miejscowych, dzięki temu wszelkie faux pas są częścią odgrywania postaci 
Druga sprawa, że można grać człowiekiem, szczególnie nadawałby się gorliwy wyznawca Sigmara. Sigmaryci mają przykazanie by pomagać krasnoludom i nie robić im krzywdy, więc sama wiara byłaby wystarczającym powodem czemu dołączył do wyprawy zamiast wracać do siebie. Choć równie dobrze może się nas trzymać bo w grupie bezpieczniej. Człowiek też miałby trochę więcej swobody od nas w niektórych sytuacjach, przykładowo:
- niedawno pochwyciliśmy snotlinga i jako gracze zdecydowaliśmy że go nie zabijemy mimo że to zielonoskóry, bo ma cenne info o twierdzy do której idziemy. Fabularnie daliśmy radę to ugryźć dzięki pochodzeniu mojej postaci - bo Hagrid nigdy orka, goblina czy snotlinga wcześniej nie widział (w Norsce ich nie ma) - jedynie wiedząc, że snotlingów w Wielkiej Księdze Uraz nie ma, nie miał oporów darować mu życie i wziąć ze sobą, czym rozwścieczył Logrima (szlachcica z południowej stolicy, dla którego paktowanie z jakimkolwiek zielonym to absurd i rzecz nie do pomyślenia). Bez niestandardowego pochodzenia Hagrida sądzę że byśmy go ubili, bo wychodziłyby nam jakieś mentalne fikołki czemu tego nie robić. Oberwało mi się od NPCów, ale mój dawi jest uparty jak na krasnoluda przystało.
-
@wired odpowiedź @ketharian raczej mówi wprost że ani na dawiego ani na Sigmarytę się nie nadaje ale na złotoustego elfiego dyplomatę/kupca z Ulthuanu jak najbardziej xD
Kto inny tak grzecznie i uprzejmie rozwinie do całego akapitu zdanie „spadaj na drzewo, nie moje klimaty” xDKurde… niezły klimat. Uwolnić z niewoli u gobasów elfiego szlachcica co musi sobie teraz jedwabić dla krasnoludów by spłacić dług wdzięczności xD
-
@wired odpowiedź @ketharian raczej mówi wprost że ani na dawiego ani na Sigmarytę się nie nadaje ale na złotoustego elfiego dyplomatę/kupca z Ulthuanu jak najbardziej xD
Kto inny tak grzecznie i uprzejmie rozwinie do całego akapitu zdanie „spadaj na drzewo, nie moje klimaty” xDKurde… niezły klimat. Uwolnić z niewoli u gobasów elfiego szlachcica co musi sobie teraz jedwabić dla krasnoludów by spłacić dług wdzięczności xD
@Stalowy napisał w Rekonesans Karak Varn:
Kurde… niezły klimat. Uwolnić z niewoli u gobasów elfiego szlachcica co musi sobie teraz jedwabić dla krasnoludów by spłacić dług wdzięczności xD
W sumie motyw uwolnienia kogokolwiek daje dużo miejsca do popisu na wprowadzenie postaci która chce nam towarzyszyć i spłacić swój dług uratowania jej życia - każda honorowa postać, ogólnie możliwości jest teraz więcej na wprowadzenie niekrasnoluda niż na starcie kampanii
PS. No i gdy mowa nie o całej kampanii ale o samej sesji badania karaku, to nawet postacie złodziei (w oczach dawi) którzy chcą tam się dostać jedynie by się wzbogacić i uciec z łupem do Imperium by mogły dołączyć.
-
Kurde… niezły klimat. Uwolnić z niewoli u gobasów elfiego szlachcica co musi sobie teraz jedwabić dla krasnoludów by spłacić dług wdzięczności xD
W sumie motyw uwolnienia kogokolwiek daje dużo miejsca do popisu na wprowadzenie postaci która chce nam towarzyszyć i spłacić swój dług uratowania jej życia - każda honorowa postać, ogólnie możliwości jest teraz więcej na wprowadzenie niekrasnoluda niż na starcie kampanii
PS. No i gdy mowa nie o całej kampanii ale o samej sesji badania karaku, to nawet postacie złodziei (w oczach dawi) którzy chcą tam się dostać jedynie by się wzbogacić i uciec z łupem do Imperium by mogły dołączyć.
@Wired napisał w Rekonesans Karak Varn:

-
Komentarz taktyczny, wyrażam chęć ale ni zdania nie przeczytałem jeszcze z tej rekruty, muszę nadrobić.
@Dekline jakbyś potrzebował pomocy z mechaną to daj znać
-
Przeczytałem. Zbyt grubo dla mnie, mogę się podpisać pod tym co pisal ket. Aczkolwiek pisane było o ludziach i dystansowcach. To może właśnie ludzki łucznik?
Dalej nie jestem przekonany, ale myślę, nie skreślam. Muszę poczuć ten klimat. I jeszcze ta 4ed ...
-
No i gdy mowa nie o całej kampanii ale o samej sesji badania karaku, to nawet postacie złodziei (w oczach dawi) którzy chcą tam się dostać jedynie by się wzbogacić i uciec z łupem do Imperium by mogły dołączyć.

-
Teoretycznie 4ed to żaden problem. Wired ma znajomego, który współtworzył czwórkę , wyłoży Ci każdy problem techniczny w szczegółach i bez ryzyka błędnej interpretacji

@Ketharian napisał w Rekonesans Karak Varn:
Teoretycznie 4ed to żaden problem. Wired ma znajomego, który współtworzył czwórkę , wyłoży Ci każdy problem techniczny w szczegółach i bez ryzyka błędnej interpretacji

Hehehe, złośliwiec

ale wiesz, w sumie są dwie drogi, albo własna interpretacja albo szukanie co na to twórcy i community,
na koniec i tak decyduje MG -
No i gdy mowa nie o całej kampanii ale o samej sesji badania karaku, to nawet postacie złodziei (w oczach dawi) którzy chcą tam się dostać jedynie by się wzbogacić i uciec z łupem do Imperium by mogły dołączyć.

@multikonciara to byłby nawet fajny plot twist, pokazujący różnice w moralności między rasami xD
-
Przeczytałem. Zbyt grubo dla mnie, mogę się podpisać pod tym co pisal ket. Aczkolwiek pisane było o ludziach i dystansowcach. To może właśnie ludzki łucznik?
Dalej nie jestem przekonany, ale myślę, nie skreślam. Muszę poczuć ten klimat. I jeszcze ta 4ed ...
@Dekline napisał w Rekonesans Karak Varn:
Kampania i jej cel jest wyjątkowo krasnoludzka/i, ale zanim dojdzie do jakichkolwiek szans odzyskania tego młota to miną eony i kilka scenariuszy, a klimat przygody się wykuwa w sumie w jej trakcie.
Mieliśmy sesję drogi, gdzie czasem zagrażały nam gobliny, teraz nam się szykuje rekonesans podziemi więc bardziej typowy dungeon crawl, następnie pewnie powrót do Zhufbaru i omawianie co da radę a co nie i ile to będzie kosztować bo nie sądzę byśmy nagle dali radę sami osuszyć jezioro czy w skafandrach chodzić po dnie (może trafi się plot twist i ten młot nie jest w wodzie), a dopiero potem ewentualna akcja wydobywcza - to naprawdę dalekosiężna wizja biorąc pod uwagę tempo rozgrywki. -
Przykład rozważania nad problematyką.
Superior dwarven engineering
Osuszenie jeziora. Przekierować rzeki zasilające czy powiększyć wypływy? Gdzie przekierować wodę? Jakie będą z tego konsekwencje dla regionu?Dwarf-com: Terror from the Deep
Do poruszania się swobodnie w wodzie trzeba by kombinezonów. Obecne są absolutnie niezdatne do walki pod wodą. Umgi mają czary do funkcjonowania pod wodą. Trzeba by pozyskać grimuar, przerobić spell na runę, wykuć pancerze i broń do walek podwodnych. Pozyskać Nautilusa zdolnego do transportowania teamu. Stworzyć też osobny pojazd do walki z monstrami z głębin.Raiders of Lost Hammer
Osuszyć niższe levele w Karak Varn by dungeon crawlem odzyskiwać skarby, budować renomę i zyskać patronów.I wszystkie te trzy plany wielce by skorzystały z techu norskańskich dawi odnośnie anty-chaosowych obelisków do neutralizacji spaczeniowych radów
-
Tak jak napisałem prywatnie Dekline.
Zawsze też można wcielić się w NPC, wojownika, żelazołamacza i nawet mogę dać kartę na gotowo, że nic nie trzeba samemu decydować na początku.
A z czasem można podjąć decyzję o zagraniu kimś innym, to wtedy po prostu NPC przechodzi znowu na NPC, a gracz tworzy swoją postać. -
Kto ma FB niech polubi tego posta
-
I obserwujcie naszego Fejsa! [czuję się nisko dając taką reklamę...]