Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Rekrutacje
  3. Rekonesans Karak Varn

Rekonesans Karak Varn

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Rekrutacje
warhammer 4edwarhammerkrasnoludydawikarak varnkaraz ankor
64 Posty 8 Uczestników 547 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • DeklineD Niedostępny
    DeklineD Niedostępny
    Dekline
    Obsługa Moderator
    napisał(a) ostatnio edytowany przez

Tak jak pisał Wired, ja nic nie mam zamiaru zmieniać. W ogóle ilośc analiz mechanicznych z Waszej strony mnie przeraża.

Gladin, postac kusznika z samej nazwy sugeruje strzelca, wiec chyba ok.
    Staty mi sie podobają, i do tego fajne te przełądowanie, zeby co ture strzelać, a przynajmniej miec duże szanse na to.
    Super odczytałeś moje intencje.
    Kartografia i geologia tez spoko skoro my tam dig dig a hole!
    Patrząc na Twoja tabelke to ten kusznik jest ok - polaryzacja, tak jak sugerowałem.
    A pz na rece to kwestia kasy czy umiejek? Bo już się pogubiłem.

Jeśli chodzi o czestotliwosc walk to cóż ... może Gladin coś planuje.
    Ja stwierdziłem tylko kim chcialbym grac, ale nie ma co tez sie upierac.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • GladinG Niedostępny
      GladinG Niedostępny
      Gladin

PP na rękach - no taki dali sprzęt w tej profesji, cóż zrobić. Potem zerknę, czy da się coś z kasą zamieszać, aby dało się to podbić.

Sesja Karak Varn

0
      • DeklineD Niedostępny
        DeklineD Niedostępny
        Dekline
        Obsługa Moderator

Ja aż tak nie ogarniam mechaniki żeby wiedzieć czy to daje jakieś minusy do czegoś czy nie, ale myślę że fajnie byłoby mieć pz również na rękach.

Patrze na karte, Księga uraz i rodziny pusta. CZy Othin ma jakieś pochodzenie klanowe ustalone? Cech? Strażników czy zbrojmistrzów bardziej? A może jeszcze cos innego?

Jako długobrody jakąś tam pozycje ma, tylko pytanie na ile ja mam to wymyślać. Nie zależy mi na czymś konretnym, swoja przygode chce zaczac od odgrywania, wiec wole gotowca.

Plecak piwny to rozumiem zaplecze ale/lagera jako porcja żywnościowa?

0
        • GladinG Niedostępny
          GladinG Niedostępny
          Gladin

Othin nie jest długobrody mechanicznie, więc uznajemy go fabularnie również za niedługobrodego.
          Nie ma ustalonych żadnych detali klanowych. Księga uraz i rodziny pusta, bo też nic nie było do tej pory wymyślone. Urazy można wymyślać nawet w trakcie gry, bo czasami się klarują jakieś pomysły.

Podróżna beczułka to zaplecze płynów (zamiast wody), bo fabularnie mi pasuje do krasnoludów, że lubią piwo. Nie zastępuje jednak porcji żywnościowej (miałem taki pomysł swego czasu na zmianę mechaniki, aby piwo krasnoludzkie zastępowało im jedzenie, ale koniec końców odstąpiłem, aby nie modyfikować i tak skomplikowanej rzeczy).

Sesja Karak Varn

0
          • DeklineD Niedostępny
            DeklineD Niedostępny
            Dekline
            Obsługa Moderator

No ale 120 lat ma, jakby nie patrzeć. To mechanicznie cos by dawalo?
            Z tym piwem to sie dowiedzialem ze faktycznie pelni rolę rówież prowiantu.

Ale oczywiście się nie spieram.

0
            • GladinG Niedostępny
              GladinG Niedostępny
              Gladin

W świecie młotka fabularnie krasnoludy piją piwo i nie potrzebują jeść. Ale nie ma na to mechaniki. Zatem pijemy piwo (na potrzeby fabularnego picia, jak wspomniałem, nie testujemy mocnej głowy), ale żywić się też trzeba.

Jeżeli byś chciał, aby Othin miał status długobrodego to można to zrobić. Mechanicznie kosztem jednego PP wykupuje się odpowiedni talent. Jest to wtedy do zrobienia i to tylko i wyłącznie Twoja decyzja.

Sesja Karak Varn

0
              • DeklineD Niedostępny
                DeklineD Niedostępny
                Dekline
                Obsługa Moderator

Ale co daje to że będę długo brodę?

WiredW 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                • GladinG Niedostępny
                  GladinG Niedostępny
                  Gladin

W kontaktach międzykrasnoludzkich daje automatycznie status=złoto 1.
                  Obecnie Othin jest postrzegany jako najniżej w hierarchii. Gdyby był długobrodym, to wskoczyłby praktycznie na #2 miejsce ex-aequo z Galebem, kowalem run (chociaż jako kowal run, jednak byłby ciut wyżej).

Status wpływa na interakcje z BN krasnoludami, jak Ciebie traktują, wpływa wtedy na testy.
                  Fabularnie też oczekuję od graczy, że będą odgrywać swoje postaci zgodnie ze swym statusem.

Jeżeli trapiłby Cię ten dysonans fabularno-mechaniczny, to możemy również odmłodzić Othina o 10 lat.

Sesja Karak Varn

0
                  • DeklineD Dekline

WiredW Niedostępny
                    WiredW Niedostępny
                    Wired

@Dekline napisał w Rekonesans Karak Varn:

b314ff39-ad8a-4b82-b6c9-80e135aa02f6-image.png

1
                    • StalowyS Online
                      StalowyS Online
                      Stalowy
                      napisał(a) ostatnio edytowany przez Stalowy

Fabularnie masz tendencję do bycia jak „twój stary” albo którąś jego wersją.
                      Stereotypowo długobrodzi non stop marudzą że „kiedyś to było, nie to co teraz”.
                      Ze względu na swój status młodsi muszą znosić ich smęcenie.
                      Z drugiej strony są uparci jak cholera i uważają że zawsze wiedzą lepiej.

Swojego długobrodego, ponieważ to już któraś sesja grana tą postacią, staram się odgrywać w myśl „spokojnie młodzieży, życie was jeszcze zdąży dojechać”.

EDIT

W sumie… to dopiero myśl. Stary ranger.
                      Otoczenie patrzy na niego jak na dziwaka bo lubi chadzać po powierzchni.
                      On patrzy na innych z lekkim pobłażaniem bo „spacerek po górach” to dla nich wielkie wyzwanie
                      Idealny koncept do grupy gdzie prawie wszyscy to ciężkozbrojni

1
                      • DeklineD Niedostępny
                        DeklineD Niedostępny
                        Dekline
                        Obsługa Moderator

Męczyłem Stalowego o szczegóły KP i mechaniki. Po długiej dyskusji doszedłem do wniosku ze dogłębna analiza mechaniki nie jest dla mnie na tym etapie. Niemniej jednak kilka rzeczy:

1. PZ na ręcę, Stalowy zasugerował opcje udzielenia mi swojej kolczugi na warunkach przysługi lub hasju. Bez tego to troche bez sensu, bo ani zbroi nie mam pełnej ani dobrego skradania.
                        2. CZy ja dobrze rozumiem ze mój super kusznik i tak musi poświęcać całą turę na przeładowanie? I do tego jesli wyrzuci ponad 90 to zajmie mu to dwie rundy? 2 4ed kusza jest jeszcze gorzsza niz w 2ed ( a ja glupi mysłalem ze tura przeladowania to duzo)?
                        3. Czemu Othin nie ma tarczy? Analiza mechaniki mnie dobiła, także prosiłbym o odpowiedź zwięzłą, bez tłumaczenia czemu on ma sam topór a nie topór i tarcze? CZy takim toporem tez mozna parować ale mniej skutecznie? W 2ed parowanie bronia nie było akcja natychmiastowa stad uzywanie tarczy ktora taka opcje miala, mialo sens. Jak to wyglada w 4ed?
                        4. Historie będe miał krótką, nie znam krasnoludzkiego lore na tyle aby cos mega wymyslać. Może to się kłóci z sesja takiej klasy, ale wiadomo ... Okazało się żę myślałem podobnie jak Stalowy:
                          Othin Żelaznobrody mimo że uważa się za typowego krasnoluda z krwi i kości to jednak zdecydowanie bliżej mu to eksporacji pionowej niżli poziomej. Chociaż nie gardzi żadną z nich, to wybiera powierzchnie. Nie bez znaczenia jest tu fakt że rykoszety bełtów w podziemniach są bardziej brzemienne w skutkach niż na powierzchni. Klan dość szybko zauważył jego ciągoty oraz predyspozycje i postanowił wykorzystać je w sposób przydatny dla społeczności. Brodacz został pogranicznikiem.
                        5. Porzucam analizy mechaniki i KP i będe prosił o analize na biężąco podczas gdy będzie to potrzebne.
                        0
                        • DeklineD Dekline

Męczyłem Stalowego o szczegóły KP i mechaniki. Po długiej dyskusji doszedłem do wniosku ze dogłębna analiza mechaniki nie jest dla mnie na tym etapie. Niemniej jednak kilka rzeczy:

1. PZ na ręcę, Stalowy zasugerował opcje udzielenia mi swojej kolczugi na warunkach przysługi lub hasju. Bez tego to troche bez sensu, bo ani zbroi nie mam pełnej ani dobrego skradania.
                          2. CZy ja dobrze rozumiem ze mój super kusznik i tak musi poświęcać całą turę na przeładowanie? I do tego jesli wyrzuci ponad 90 to zajmie mu to dwie rundy? 2 4ed kusza jest jeszcze gorzsza niz w 2ed ( a ja glupi mysłalem ze tura przeladowania to duzo)?
                          3. Czemu Othin nie ma tarczy? Analiza mechaniki mnie dobiła, także prosiłbym o odpowiedź zwięzłą, bez tłumaczenia czemu on ma sam topór a nie topór i tarcze? CZy takim toporem tez mozna parować ale mniej skutecznie? W 2ed parowanie bronia nie było akcja natychmiastowa stad uzywanie tarczy ktora taka opcje miala, mialo sens. Jak to wyglada w 4ed?
                          4. Historie będe miał krótką, nie znam krasnoludzkiego lore na tyle aby cos mega wymyslać. Może to się kłóci z sesja takiej klasy, ale wiadomo ... Okazało się żę myślałem podobnie jak Stalowy:
                            Othin Żelaznobrody mimo że uważa się za typowego krasnoluda z krwi i kości to jednak zdecydowanie bliżej mu to eksporacji pionowej niżli poziomej. Chociaż nie gardzi żadną z nich, to wybiera powierzchnie. Nie bez znaczenia jest tu fakt że rykoszety bełtów w podziemniach są bardziej brzemienne w skutkach niż na powierzchni. Klan dość szybko zauważył jego ciągoty oraz predyspozycje i postanowił wykorzystać je w sposób przydatny dla społeczności. Brodacz został pogranicznikiem.
                          5. Porzucam analizy mechaniki i KP i będe prosił o analize na biężąco podczas gdy będzie to potrzebne.
                          WiredW Niedostępny
                          WiredW Niedostępny
                          Wired
                          napisał(a) ostatnio edytowany przez Wired

@Dekline:

Ad.1. Pytanie czy to takie ważne, jak chcesz walczyć kuszą to raczej w każdej turze walki będziesz robił ruch by się odsunąć poza zasięg wroga. Patrząc na kartę zrobioną przez @gladin możesz:

• sprzedać napierśnik za 5zk, kaftan kolczy za 1zk i skórzany kaftan za 5ss -> łącznie uzyskasz 3zk i 65ss
                          • kupić kolczugę (3zk), skórzaną kurtę (12ss) i kolet (kirys z utwardzanej skóry) za 18ss -> łącznie koszt 3zk i 30ss
                            Zostaje Ci dodatkowo 35ss, a masz 3PP na rękach i nadal 5PP na korpusie.
                            Dodatkowo sprzedaj kilt/szorcę za 10ss, i za 40ss kup nogawice kolcze (kilt chroni w 50%), zostanie Ci 5ss.
                            Różnica taka, że są bronie co ignorują niemetalowy pancerz, więc ten kirys czasem nie chroni, ale za okazjonalne -2PP na torsie masz 3PP na rękach i nogach.

Ad.3. Można parować samym toporem, tarcza daje +1PS/SL do parowania, ale trzymana w lewej ręce bez umiejki broń(parująca) lub talentu Oburęczność daje -20 do WW przy parowaniu, więc realnie -2SL+1SL=-1SL, co przekłada się na dodatkowy +1 obrażenia jak nie wyparujesz (redukowane przez PP tarczy). Średnia i duża tarcza pozwala zasłonić się przed pociskami i mechanicznie je parować (największa zaleta tarcz imo), ale kusza jest dwuręczna, więc kuszy i tarczy nie założysz. Nie masz tarczy bo nie ma tego przedmiotu na liście wyposażenia profesji, a kupowanie jej bez odpowiedniego skilla lub talentów nie jest zbyt sensowne (w zasadach podstawki, w zasadach z Pod Bronią! tarcze wzmocniono i można parować bronią jednocześnie zachowując bonus do PP z tarczy - co w sumie osłabia względem setu broń1H/tarcza bronie dwuręczne, walkę dwoma broniami czy strzeleckie i Gladin uznał że gramy bez tej zasady z dodatku).

Ad.2. Niestety, Reload ssie w 4ed, w Pod Bronią! starali się to naprawić, zrobili mechanikę która pozwala uzyskać co 1-2 przeładowanie dodatkowy atak kosztem dodatkowych Przewag uzyskiwanych (tego też nie ma w podstawce) przy przeładowaniu i tym samym dogonić łuki, ale Gladinowi się to rozwiązanie nie podoba. Zapewne z czasem kupimy kiedyś kusze z magazynkiem by pozbyć się problemu, obecnie kusze są dużo gorsze od łuków.

Ad.5. Ja się trochę zastanawiam nad skutkami zmiany profki Othina, bo jakby nie patrzeć doszedł jako NPC na ostatnią chwilę by dać drużynie wiedzę i umiejętności do podróży po powierzchni, żołnierz/kusznik to inna para kaloszy. No ale to wyjdzie w praniu.

PS. Proponowałbym odejść od nazwy Kusznik na karcie bo to nazwa innej profesji (z dodatku Pod Bronią!), a postać którą ostatecznie zrobiliście to Bełciarz xD (po angielsku Quarreller, a quarrel to bełt do kuszy, słowo ma korzenie w starofrancuskim) https://warhammerfantasy.fandom.com/wiki/Quarrellers

Wspomniany Kusznik z Pod Bronią!:
                          ab0a4241-6b23-4911-b894-0fa531e4a60f-image.png

0
                          • DeklineD Niedostępny
                            DeklineD Niedostępny
                            Dekline
                            Obsługa Moderator

Ok. To znów cześć rzeczy nie się się wyjaśniła, trochę też mi dopisał Gladin na pw. Co do tej profesji to fakt, wygląda że zmienia się pozycja Othina i nie wiem czy to dobrze.

0
                            • DeklineD Niedostępny
                              DeklineD Niedostępny
                              Dekline
                              Obsługa Moderator

Dobra, odpuszczam sobie mechanikę całkowicie, w przeciwnym razie mógłbym zniechęcić się na tyle żeby zrezygnować, i to nie są tylko puste słowa. Już o tym myśląłem.

Gladin tworzy KP finalną której już nie będę analizował.
                              Dziękuje wszystkim za wsparcie i poświęcony czas.
                              Napewno coś z tego wyniosłem, ale nie chcę w to brnąć dalej teraz.

Jak będzie moja karta to wpadam na pełnej pierwszym postem w RT.

2
                              • GladinG Niedostępny
                                GladinG Niedostępny
                                Gladin

Dobra. @Dekline jest już gotowy do podjęcia gry, zatem w przeciągu mniej więcej tygodnia sesja powinna wystartować na RT.
                                Dekline, podzielisz się z resztą swoim awatarkiem?

Przy okazji, gdyby ktoś chciał dołączyć i wcielić się w gotową postać, to do przejęcia są jeszcze bracia Fenni i Brond Khadinbatowie. Twardzi wojacy. Jeden brylująca dusza towarzystwa, drugi żyjący wiecznie w cieniu brata i wiedzący, że nigdy mu nie dorówna. W razie czego pomogę z kartą.

Sesja Karak Varn

0
                                • DeklineD Niedostępny
                                  DeklineD Niedostępny
                                  Dekline
                                  Obsługa Moderator
                                  napisał(a) ostatnio edytowany przez Dekline

Tak jest, krasnoludzka osoba kusznicza Othin Zelaznobrodo!

file_00000000c59c722fa256ccc079f42b69.png

1
                                  • ArchiwumXA Niedostępny
                                    ArchiwumXA Niedostępny
                                    ArchiwumX
                                    napisał(a) ostatnio edytowany przez ArchiwumX

Chłopaki, jeśli znajdzie się miejsce to chciałbym dołączyć... z tego co widzę to brakuje wam kogoś z leczeniem. Co byście powiedzieli na jakiegoś jeńca co zna się właśnie na leczeniu i ziołach?

PS. Z góry ostrzegam, że kompletnie nie znam 4 edycji.

0
                                    • DeklineD Niedostępny
                                      DeklineD Niedostępny
                                      Dekline
                                      Obsługa Moderator

Jak zajrzysz do sesji* to widać że cześć ma juz rany, bo to jest kontynuacja kampani, takze jak najbardziej.

*kliknij sobie tag "karak varn" (ten szary prostokąt pod nazwa tematu) to ci pokaze wszystko co jest zwiazane z ta sesja, watek sesji, komentarzy, materialow i rekrutacji.

0
                                      • StalowyS Online
                                        StalowyS Online
                                        Stalowy

Ahoj!

Ano nie mamy żadnego healera. Jedziemy na własnej hardości i piwie

Jeżeli chcesz podjąć się tego tematu to jest kilka legitnych opcji by się tym zająć.

Piwowar - ma leczenie i może ważyć piwo o leczniczych właściwościach
                                        Medyk - wiadomo
                                        Kapłan Serca - ma różne rzeczy w tym też leczenie i chirurgię

Rzecz jasna są też człecze opcje ale to byś musiał zagadać z @gladin

GladinG 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                        0
                                        • ArchiwumXA ArchiwumX

Chłopaki, jeśli znajdzie się miejsce to chciałbym dołączyć... z tego co widzę to brakuje wam kogoś z leczeniem. Co byście powiedzieli na jakiegoś jeńca co zna się właśnie na leczeniu i ziołach?

PS. Z góry ostrzegam, że kompletnie nie znam 4 edycji.

WiredW Niedostępny
                                          WiredW Niedostępny
                                          Wired
                                          napisał(a) ostatnio edytowany przez Wired

@ArchiwumX napisał w Rekonesans Karak Varn:

Jak już @stalowy rzuca pomysłami, to imo najlepsza profka pod to Zielarz 😄 co się zagalopował w pogoni za roślinkami i go złapali zieloni. Ew. wspomniany Piwowar (krasnoludy mają piwa leczące, to jak wywary z ziół)
                                          Zielarz ma wszystko co wymieniłeś, w dodatku jest dobry w podróżowaniu ogólnie (ma zdolności do podróży jak ranger). No ale zostawiam to do rozkminy między graczem a MG, Piwowar to bardziej krasnoludzka profka 🙂

0
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.