Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
  • Strona startowa
Skórki
  • Jasny
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Ciemny
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
Patronite
  1. Start
  2. Forum
  3. Pytania, problemy i życzenia

Pytania, problemy i życzenia

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Forum
księga życzeń
188 Posty 24 Uczestników 4.5k Wyświetlenia 5 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • NabuchodonozorN Nabuchodonozor

@JhnW Tak ja też tak grywałem (nawet na Lastinn), ale potem ktoś musi zrobić edycję i przekopiować to na forum żeby jakoś wyglądało. Poza tym to kolejna zewnętrzna platforma, a przecież chcemy być jak najbardziej samowystarczalni 😉

JhnWJ Online
    JhnWJ Online
    JhnW
    Administrator Obsługa Developer
    napisał(a) ostatnio edytowany przez JhnW

@Nabuchodonozor Zgadzam się, acz dobrze zrobiona integracja może być strzałem w dziesiątkę, pod względem nakładu prac, utrzymania i bogactwa możliwości. Bliżej implementacji będziemy myśleć o szczegółach. Generalnie jak już kiedyś powtarzałem, w projektach IT nieczęsto jest tak, że czegoś się nie da. Pytanie jest o koszta i czas. W naszym przypadku też ważnym czynnikiem jest utrzymywanie forum, to jest robimy zmiany tak aby podniesienie wersji forum nie było złożonym procesem który wymagałby dużo developmentu w naszym pluginiem.
    Takie powtórzenie rzeczy które bywalcy już słyszeli 😄

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    2
    • NabuchodonozorN Online
      NabuchodonozorN Online
      Nabuchodonozor
      napisał(a) ostatnio edytowany przez

Szanowni doświadczeni (tak przez życie jak na forum).
      Chciałbym zapytać czy to co na screenie musi tak wyglądać, czy da się coś z tym zrobić.

d88e979b-cf95-4ee8-b099-907b4ecc4dfa-image.jpeg

JhnWJ 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0

Szanowni doświadczeni (tak przez życie jak na forum).
        Chciałbym zapytać czy to co na screenie musi tak wyglądać, czy da się coś z tym zrobić.

d88e979b-cf95-4ee8-b099-907b4ecc4dfa-image.jpeg

JhnWJ Online
        JhnWJ Online
        JhnW

@Nabuchodonozor to normalny log historii posta. Twój MG po prostu niechcący usunął temat, a potem go przywrócił

👍
        -1
        • GladinG Online
          GladinG Online
          Gladin

Ale w sumie pytanie jest zasadne. Czy da się taki podgląd wyłączyć zwykłemu użytkownikowi, albo aby on sam mógł w ustawieniach sobie wyłączyć, aby nie widzieć informacji o usunięciu/przywróceniu wpisów? Bo faktycznie, nie jest to raczej potrzebne, to informacja techniczna, która psuje estetykę?

A do tego uważam, że 4-tą edycję Warhammera należy zniszczyć.

0
          • JhnWJ Online
            JhnWJ Online
            JhnW

Nie da się, imho to całkiem sensowną informacje tutaj mamy. Ot log wydarzeń związanych z wątkiem.

0
            • Janusz PodziemiJ Niedostępny
              Janusz PodziemiJ Niedostępny
              Janusz Podziemi

Ciekawe. Ja tego nie widzę.

0
              • SindarinS Niedostępny
                SindarinS Niedostępny
                Sindarin
                Moderator Obsługa
                napisał(a) ostatnio edytowany przez Sindarin

Właśnie to sprawdzałem - tych logów nie da się ukryć, ale obsługa może je skasować 🙂 Usunąłem już te o usuwaniu i przywracaniu wątku, o których pisał @nabuchodonozor

1
                • NabuchodonozorN Online
                  NabuchodonozorN Online
                  Nabuchodonozor
                  napisał(a) ostatnio edytowany przez Nabuchodonozor

Dzięki. Chodziło wyłącznie o estetykę

Edit: jeszcze dodam jedną rzecz. Takie logi słabo wyglądają na kompie, ale w telefonie jeszcze gorzej bo tam musisz przez nie więcej przewijać. Podobnie irytowały mnie na początku jak się tu pojawiłem informację że ktoś się gdzieś odniósł do posta albo skrót cytatu na początku (nie w poście lecz w logu). Nie wiedziałem przez to kto jest autorem bo to bardzo nieczytelne i nie intuicyjne
                  Jeśli bowiem w poście jest cytat to dodatkowy log o cytowaniu mija się z celem.

Rozumiem jednak że moderacji są potrzebne.

Może rozwiązaniem byłaby opcja ujęcia logów jako listy rozwijanej, domyślnie zwiniętej

👍
                  2
                  • NabuchodonozorN Online
                    NabuchodonozorN Online
                    Nabuchodonozor

Kiedyś na php bb2 by przemo były różne formy ukrywania tekstu w poście. Nie chodzi mi o zwyczajny spoiler, który może kliknąć każdy. Chodzi bardziej o schowanie części tekstu tak by była widoczna np tylko dla MG (i mnie jako autora rzecz jasna). Najlepiej w takiej formie by inni nie wiedzieli że w ogóle coś tam jeszcze w ogóle jest.

Przykłady zastosowań:

• deklaracje mechaniczne tak by nie zaburzać immersji fabuły
                    • deklaracje związane z czymś o czym wie tylko MG bo np jest to związane z Historią Postaci
                    • deklaracje mechaniczne i fabularne, które niekoniecznie spodobałyby się drużynie
                    • deklaracje fabularne związane np z powierzoną tajemnicą, która byłaby zbyt dużym spoilerem dla reszty graczy
                      itd.
                    JhnWJ 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    2

Kiedyś na php bb2 by przemo były różne formy ukrywania tekstu w poście. Nie chodzi mi o zwyczajny spoiler, który może kliknąć każdy. Chodzi bardziej o schowanie części tekstu tak by była widoczna np tylko dla MG (i mnie jako autora rzecz jasna). Najlepiej w takiej formie by inni nie wiedzieli że w ogóle coś tam jeszcze w ogóle jest.

Przykłady zastosowań:

• deklaracje mechaniczne tak by nie zaburzać immersji fabuły
                      • deklaracje związane z czymś o czym wie tylko MG bo np jest to związane z Historią Postaci
                      • deklaracje mechaniczne i fabularne, które niekoniecznie spodobałyby się drużynie
                      • deklaracje fabularne związane np z powierzoną tajemnicą, która byłaby zbyt dużym spoilerem dla reszty graczy
                        itd.
                      JhnWJ Online
                      JhnWJ Online
                      JhnW

@Nabuchodonozor myślałem o tym, ale to akurat jest bardzo nisko na liście priorytetów. Nawet na starych forach działało to tylko na słowo honoru, a w NodeBB to większa praca z renderem i potokiem. Ale z drugiej strony, to jest coś, co może być osobnym pluginem więc jak komuś nudziłoby się to może jakiś zrobić, opublikować i wtedy i my skorzystamy.

0
                      • NabuchodonozorN Online
                        NabuchodonozorN Online
                        Nabuchodonozor

Mam pewien kłopot przy edycji postów na moim kompie, przeglądarka firefox, ekran 30 cali. Otóż gdy edytuje post i chcę przeprowadzić kilka cytatów odnoszących się do różnych miejsc dyskusji mój ekran wygląda tak jak na poniższym screenie i w żaden sposób nie mogę powiększyć pola widoku wcześniejszych postów (kosztem pola edycji) bardziej niż to widać na screenie. Często by w ogóle móc zaznaczyć całe zdanie które chcę zacytować muszę zmniejszać proporcje widoku w przeglądarce (ctrl+rolka).

f0dee547-bd1f-483a-a0b4-4701c08e3158-image.jpeg

0
                        • JhnWJ Online
                          JhnWJ Online
                          JhnW

@Nabuchodonozor Jest to standardowe zachowanie, znaczy jakiś rozmiar musi być minimalny, a ten jest dość mały, jeśli mam być szczery akurat w tym nie widzę problemu większego, a nawet widzę pożądane zachowanie edytora.

WiredW 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                          0
                          • JhnWJ JhnW

@Nabuchodonozor Jest to standardowe zachowanie, znaczy jakiś rozmiar musi być minimalny, a ten jest dość mały, jeśli mam być szczery akurat w tym nie widzę problemu większego, a nawet widzę pożądane zachowanie edytora.

WiredW Online
                            WiredW Online
                            Wired
                            napisał(a) ostatnio edytowany przez Wired

@JhnW jesteś pewien? na screenie wygląda u niego jakby edycja zajmowała z 80-85% ekranu, u mnie zajmuje 30% wysokości i mogę bez problemu powiększyć ekran edycji kosztem widoczności posta (podczas edycji).
                            @nabuchodonozor a na innej przeglądarce jest tak samo?

JhnWJ NabuchodonozorN 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
                            0
                            • WiredW Wired

@JhnW jesteś pewien? na screenie wygląda u niego jakby edycja zajmowała z 80-85% ekranu, u mnie zajmuje 30% wysokości i mogę bez problemu powiększyć ekran edycji kosztem widoczności posta (podczas edycji).

JhnWJ Online
                              JhnWJ Online
                              JhnW

@Wired jeśli brałbym proporcje screena, to tak, ale zakładam, że jednak screen jest ucięty i na monitorze 30 cali kolega nie ma 600 pikseli wysokości...

WiredW 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                              0
                              • JhnWJ JhnW

@Wired jeśli brałbym proporcje screena, to tak, ale zakładam, że jednak screen jest ucięty i na monitorze 30 cali kolega nie ma 600 pikseli wysokości...

WiredW Online
                                WiredW Online
                                Wired
                                napisał(a) ostatnio edytowany przez Wired

@JhnW imo gdyby było jak mówisz nie byłoby opcji na problem opisany słowami poniżej, to drugie zdanie przykuło moją uwagę:

w żaden sposób nie mogę powiększyć pola widoku wcześniejszych postów (kosztem pola edycji) bardziej niż to widać na screenie. Często by w ogóle móc zaznaczyć całe zdanie które chcę zacytować muszę zmniejszać proporcje widoku w przeglądarce (ctrl+rolka).

no ale dowiemy się jak @nabuchodonozor odpisze i potwierdzi.

Ogólnie nikt z nas nie musi z ctrl zmniejszać ekranu by dostać się do dowolnego zdania w poście, zarówno ekran edycji jak i scrollowanie ściany postów podczas edycji działają, a to brzmi jakby na sztywno blokowało ekran z wielkim polem edycji.

0
                                • GladinG Online
                                  GladinG Online
                                  Gladin
                                  napisał(a) ostatnio edytowany przez Gladin

U nie wygląda to tak, starałem się odtworzyć: Bardziej pola edycji nie mogę już pomnieszyć.
                                  Ale też nie rozumiem, czemu to miałoby być jakąś przeszkodą? Aczkolwiek nie wiem czemu u @Nabuchodonozor'a na podglądzie część sekcji zrobiła się biała i ma suwak poziomy. Chyba mam jakieś inne ustawienia

f43e8d91-d4b9-445e-9a4c-922a86c04ed2-image.jpeg

A do tego uważam, że 4-tą edycję Warhammera należy zniszczyć.

0
                                  • WiredW Wired

NabuchodonozorN Online
                                    NabuchodonozorN Online
                                    Nabuchodonozor

@Gladin napisał:

Ale też nie rozumiem, czemu to miałoby być jakąś przeszkodą?
                                    @JhnW napisał:

eśli mam być szczery akurat w tym nie widzę problemu większego, a nawet widzę pożądane zachowanie edytora.

@Wired napisał:

@JhnW jesteś pewien? na screenie wygląda u niego jakby edycja zajmowała z 80-85% ekranu,

właśnie na tym problem polega. Jeśli widzę tylko 3 linijki to jak zaznaczać cytaty? Często jak chcę zaznaczyć większy fragment to zaznacza mi się tekst z pola edycji także. Te proporcje są mocno zaburzone (przynajmniej u mnie). Oczywiście- musi być jakieś minimum na edycję, ale to minimum jest u mnie zbyt duże.

Dodatkowo kiedy używam rolki to tekst przeskakuje o kilka linijek, więc bardzo trudno jest zaznaczyć precyzyjnie tekst przy tak małym widoku.

@Wired napisał:

a na innej przeglądarce jest tak samo?

Na chrome jest jeszcze gorzej
                                    98bcee69-ef6c-42ca-9688-e7e92e3102c9-image.jpeg

Przy okazji gdy zalogowałem się na chrome wyszła kolejna dziwna rzecz. Dostałem komunikat, że nie mam przypisanego adresu email i to jest zagrożenie w przypadku próby odzyskania konta.
                                    Jak jednak mogę nie mieć przypisanego emaila skoro musiałem go podać przy rejestracji? Z resztą mam maila powitalnego z Rolltelling, a na firefox nie miałem takiego komunikatu póki co, choć jestem stale zalogowany więc może przy przelogowaniu się pojawi.

6f95b395-7ce3-4a25-9e81-de59ea1f3f8e-image.jpeg

JhnWJ GladinG 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
                                    0
                                    • MarikaM Niedostępny
                                      MarikaM Niedostępny
                                      Marika

To znaczy, że nie możesz przesunąć w dół okna edycji, by je zmniejszyć?

Przyznanie się do błędu to nie słabość, lecz zwycięstwo prawdy nad ignorancją.

NabuchodonozorN 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                      0
                                      • MarikaM Marika

To znaczy, że nie możesz przesunąć w dół okna edycji, by je zmniejszyć?

NabuchodonozorN Online
                                        NabuchodonozorN Online
                                        Nabuchodonozor

@Marika dokładnie

MarikaM 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                        0

@Gladin napisał:

Ale też nie rozumiem, czemu to miałoby być jakąś przeszkodą?
                                          @JhnW napisał:

eśli mam być szczery akurat w tym nie widzę problemu większego, a nawet widzę pożądane zachowanie edytora.

@Wired napisał:

@JhnW jesteś pewien? na screenie wygląda u niego jakby edycja zajmowała z 80-85% ekranu,

właśnie na tym problem polega. Jeśli widzę tylko 3 linijki to jak zaznaczać cytaty? Często jak chcę zaznaczyć większy fragment to zaznacza mi się tekst z pola edycji także. Te proporcje są mocno zaburzone (przynajmniej u mnie). Oczywiście- musi być jakieś minimum na edycję, ale to minimum jest u mnie zbyt duże.

Dodatkowo kiedy używam rolki to tekst przeskakuje o kilka linijek, więc bardzo trudno jest zaznaczyć precyzyjnie tekst przy tak małym widoku.

@Wired napisał:

a na innej przeglądarce jest tak samo?

Na chrome jest jeszcze gorzej
                                          98bcee69-ef6c-42ca-9688-e7e92e3102c9-image.jpeg

Przy okazji gdy zalogowałem się na chrome wyszła kolejna dziwna rzecz. Dostałem komunikat, że nie mam przypisanego adresu email i to jest zagrożenie w przypadku próby odzyskania konta.
                                          Jak jednak mogę nie mieć przypisanego emaila skoro musiałem go podać przy rejestracji? Z resztą mam maila powitalnego z Rolltelling, a na firefox nie miałem takiego komunikatu póki co, choć jestem stale zalogowany więc może przy przelogowaniu się pojawi.

6f95b395-7ce3-4a25-9e81-de59ea1f3f8e-image.jpeg

JhnWJ Online
                                          JhnWJ Online
                                          JhnW

@Nabuchodonozor napisał:

Mogłeś nie potwierdzić adresu e-mail. Na razie nie wymagamy potwierdzeń e-mail aby maksymalnie przyśpieszyć i uprościć wejście na forum, można od razu pisać. Ale skutek jest taki, iż jeśli ktoś emaila nie potwierdzi, to nie będziemy doń słać rzeczy.

NabuchodonozorN 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                          0

Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.

Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.

Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗

Zarejestruj się Zaloguj się
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.