Pytania, problemy i życzenia
-
Dzięki. Chodziło wyłącznie o estetykę
Edit: jeszcze dodam jedną rzecz. Takie logi słabo wyglądają na kompie, ale w telefonie jeszcze gorzej bo tam musisz przez nie więcej przewijać. Podobnie irytowały mnie na początku jak się tu pojawiłem informację że ktoś się gdzieś odniósł do posta albo skrót cytatu na początku (nie w poście lecz w logu). Nie wiedziałem przez to kto jest autorem bo to bardzo nieczytelne i nie intuicyjne
Jeśli bowiem w poście jest cytat to dodatkowy log o cytowaniu mija się z celem.Rozumiem jednak że moderacji są potrzebne.
Może rozwiązaniem byłaby opcja ujęcia logów jako listy rozwijanej, domyślnie zwiniętej
-
Kiedyś na php bb2 by przemo były różne formy ukrywania tekstu w poście. Nie chodzi mi o zwyczajny spoiler, który może kliknąć każdy. Chodzi bardziej o schowanie części tekstu tak by była widoczna np tylko dla MG (i mnie jako autora rzecz jasna). Najlepiej w takiej formie by inni nie wiedzieli że w ogóle coś tam jeszcze w ogóle jest.
Przykłady zastosowań:
- deklaracje mechaniczne tak by nie zaburzać immersji fabuły
- deklaracje związane z czymś o czym wie tylko MG bo np jest to związane z Historią Postaci
- deklaracje mechaniczne i fabularne, które niekoniecznie spodobałyby się drużynie
- deklaracje fabularne związane np z powierzoną tajemnicą, która byłaby zbyt dużym spoilerem dla reszty graczy
itd.
-
Kiedyś na php bb2 by przemo były różne formy ukrywania tekstu w poście. Nie chodzi mi o zwyczajny spoiler, który może kliknąć każdy. Chodzi bardziej o schowanie części tekstu tak by była widoczna np tylko dla MG (i mnie jako autora rzecz jasna). Najlepiej w takiej formie by inni nie wiedzieli że w ogóle coś tam jeszcze w ogóle jest.
Przykłady zastosowań:
- deklaracje mechaniczne tak by nie zaburzać immersji fabuły
- deklaracje związane z czymś o czym wie tylko MG bo np jest to związane z Historią Postaci
- deklaracje mechaniczne i fabularne, które niekoniecznie spodobałyby się drużynie
- deklaracje fabularne związane np z powierzoną tajemnicą, która byłaby zbyt dużym spoilerem dla reszty graczy
itd.
@Nabuchodonozor myślałem o tym, ale to akurat jest bardzo nisko na liście priorytetów. Nawet na starych forach działało to tylko na słowo honoru, a w NodeBB to większa praca z renderem i potokiem. Ale z drugiej strony, to jest coś, co może być osobnym pluginem więc jak komuś nudziłoby się to może jakiś zrobić, opublikować i wtedy i my skorzystamy.
-
Mam pewien kłopot przy edycji postów na moim kompie, przeglądarka firefox, ekran 30 cali. Otóż gdy edytuje post i chcę przeprowadzić kilka cytatów odnoszących się do różnych miejsc dyskusji mój ekran wygląda tak jak na poniższym screenie i w żaden sposób nie mogę powiększyć pola widoku wcześniejszych postów (kosztem pola edycji) bardziej niż to widać na screenie. Często by w ogóle móc zaznaczyć całe zdanie które chcę zacytować muszę zmniejszać proporcje widoku w przeglądarce (ctrl+rolka).

-
@Nabuchodonozor Jest to standardowe zachowanie, znaczy jakiś rozmiar musi być minimalny, a ten jest dość mały, jeśli mam być szczery akurat w tym nie widzę problemu większego, a nawet widzę pożądane zachowanie edytora.
-
@Nabuchodonozor Jest to standardowe zachowanie, znaczy jakiś rozmiar musi być minimalny, a ten jest dość mały, jeśli mam być szczery akurat w tym nie widzę problemu większego, a nawet widzę pożądane zachowanie edytora.
@JhnW jesteś pewien? na screenie wygląda u niego jakby edycja zajmowała z 80-85% ekranu, u mnie zajmuje 30% wysokości i mogę bez problemu powiększyć ekran edycji kosztem widoczności posta (podczas edycji).
@nabuchodonozor a na innej przeglądarce jest tak samo? -
@JhnW jesteś pewien? na screenie wygląda u niego jakby edycja zajmowała z 80-85% ekranu, u mnie zajmuje 30% wysokości i mogę bez problemu powiększyć ekran edycji kosztem widoczności posta (podczas edycji).
@nabuchodonozor a na innej przeglądarce jest tak samo? -
@Wired jeśli brałbym proporcje screena, to tak, ale zakładam, że jednak screen jest ucięty i na monitorze 30 cali kolega nie ma 600 pikseli wysokości...
@JhnW imo gdyby było jak mówisz nie byłoby opcji na problem opisany słowami poniżej, to drugie zdanie przykuło moją uwagę:
w żaden sposób nie mogę powiększyć pola widoku wcześniejszych postów (kosztem pola edycji) bardziej niż to widać na screenie. Często by w ogóle móc zaznaczyć całe zdanie które chcę zacytować muszę zmniejszać proporcje widoku w przeglądarce (ctrl+rolka).
no ale dowiemy się jak @nabuchodonozor odpisze i potwierdzi.
Ogólnie nikt z nas nie musi z ctrl zmniejszać ekranu by dostać się do dowolnego zdania w poście, zarówno ekran edycji jak i scrollowanie ściany postów podczas edycji działają, a to brzmi jakby na sztywno blokowało ekran z wielkim polem edycji.
-
U nie wygląda to tak, starałem się odtworzyć: Bardziej pola edycji nie mogę już pomnieszyć.
Ale też nie rozumiem, czemu to miałoby być jakąś przeszkodą? Aczkolwiek nie wiem czemu u @Nabuchodonozor'a na podglądzie część sekcji zrobiła się biała i ma suwak poziomy. Chyba mam jakieś inne ustawienia
-
@nabuchodonozor a na innej przeglądarce jest tak samo?Ale też nie rozumiem, czemu to miałoby być jakąś przeszkodą?
@JhnW napisał:eśli mam być szczery akurat w tym nie widzę problemu większego, a nawet widzę pożądane zachowanie edytora.
@JhnW jesteś pewien? na screenie wygląda u niego jakby edycja zajmowała z 80-85% ekranu,
właśnie na tym problem polega. Jeśli widzę tylko 3 linijki to jak zaznaczać cytaty? Często jak chcę zaznaczyć większy fragment to zaznacza mi się tekst z pola edycji także. Te proporcje są mocno zaburzone (przynajmniej u mnie). Oczywiście- musi być jakieś minimum na edycję, ale to minimum jest u mnie zbyt duże.
Dodatkowo kiedy używam rolki to tekst przeskakuje o kilka linijek, więc bardzo trudno jest zaznaczyć precyzyjnie tekst przy tak małym widoku.
a na innej przeglądarce jest tak samo?
Na chrome jest jeszcze gorzej

Przy okazji gdy zalogowałem się na chrome wyszła kolejna dziwna rzecz. Dostałem komunikat, że nie mam przypisanego adresu email i to jest zagrożenie w przypadku próby odzyskania konta.
Jak jednak mogę nie mieć przypisanego emaila skoro musiałem go podać przy rejestracji? Z resztą mam maila powitalnego z Rolltelling, a na firefox nie miałem takiego komunikatu póki co, choć jestem stale zalogowany więc może przy przelogowaniu się pojawi.
-
To znaczy, że nie możesz przesunąć w dół okna edycji, by je zmniejszyć?
-
@Marika dokładnie
-
Ale też nie rozumiem, czemu to miałoby być jakąś przeszkodą?
@JhnW napisał:eśli mam być szczery akurat w tym nie widzę problemu większego, a nawet widzę pożądane zachowanie edytora.
@JhnW jesteś pewien? na screenie wygląda u niego jakby edycja zajmowała z 80-85% ekranu,
właśnie na tym problem polega. Jeśli widzę tylko 3 linijki to jak zaznaczać cytaty? Często jak chcę zaznaczyć większy fragment to zaznacza mi się tekst z pola edycji także. Te proporcje są mocno zaburzone (przynajmniej u mnie). Oczywiście- musi być jakieś minimum na edycję, ale to minimum jest u mnie zbyt duże.
Dodatkowo kiedy używam rolki to tekst przeskakuje o kilka linijek, więc bardzo trudno jest zaznaczyć precyzyjnie tekst przy tak małym widoku.
a na innej przeglądarce jest tak samo?
Na chrome jest jeszcze gorzej

Przy okazji gdy zalogowałem się na chrome wyszła kolejna dziwna rzecz. Dostałem komunikat, że nie mam przypisanego adresu email i to jest zagrożenie w przypadku próby odzyskania konta.
Jak jednak mogę nie mieć przypisanego emaila skoro musiałem go podać przy rejestracji? Z resztą mam maila powitalnego z Rolltelling, a na firefox nie miałem takiego komunikatu póki co, choć jestem stale zalogowany więc może przy przelogowaniu się pojawi.
Mogłeś nie potwierdzić adresu e-mail. Na razie nie wymagamy potwierdzeń e-mail aby maksymalnie przyśpieszyć i uprościć wejście na forum, można od razu pisać. Ale skutek jest taki, iż jeśli ktoś emaila nie potwierdzi, to nie będziemy doń słać rzeczy.
-
Mogłeś nie potwierdzić adresu e-mail. Na razie nie wymagamy potwierdzeń e-mail aby maksymalnie przyśpieszyć i uprościć wejście na forum, można od razu pisać. Ale skutek jest taki, iż jeśli ktoś emaila nie potwierdzi, to nie będziemy doń słać rzeczy.
-
@Nabuchodonozor owszem, gdyż ten e-mail ma czas ważności. Chyba dwa tygodnie na aktywację, standard.
-
@Nabuchodonozor owszem, gdyż ten e-mail ma czas ważności. Chyba dwa tygodnie na aktywację, standard.
@JhnW zatem proszę o odświeżenie
-
@JhnW zatem proszę o odświeżenie
@Nabuchodonozor Zrobione, jakby coś dalej było nie tak to pisz na priv aby tu nie spamować.
-
@Marika dokładnie
@Marika dokładnie
To musi być coś po twojej stronie. Nie jestem w stanie zreplikować tej usterki. Na żadnej przeglądarce.
-
U mnie jest jakieś... 14 linijek ponad rozszerzoną edycją? Tylko ja Brave używam.
-
Ja właśnie ustaliłem, że @Nabuchodonozor korzysta z rozdzielczości 1280x720, to wyjaśnia skąd u niego taki problem.
Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.
Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.
Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗
Zarejestruj się Zaloguj się