Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Rekrutacje
  3. Archiwum
  4. [Horror] Gruzy przeszłości

[Horror] Gruzy przeszłości

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Archiwum
horrornastolatkowiewłasnystranger things
40 Posty 10 Uczestników 679 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • JohnyTRSJ Niedostępny
    JohnyTRSJ Niedostępny
    JohnyTRS
    napisał ostatnio edytowany przez JohnyTRS

Spokojnie, jak też tego nie pamiętam, nie będę siedział i kontrolował każdego szczególiku. A szkoła w latach 90. niewiele się różniła od takiej z pierwszej połowy XXI wieku - olejna lamperia wiecznie żywa. Realia będą po prostu stereotypowe.

Rok 1997 wybrałem dlatego, ponieważ po kwerendzie wydał mi się taki... nieciekawy. Denominację i nowe PLN wprowadzono w 1995, do NATO wstąpimy dopiero za rok, jest już jako-tako dostępny internet, Film Kiler będzie miał premierę dopiero za ponad 2 miesiące. Harry Potter został oublikowany w oryginale w czerwcu, do Polski zawita dopiero za kilka lat. Średnie wynagrodzenie wynosi 1061,93 zł miesięcznie. Powyższe informacje wziąłem prosto z Wikipedii (oraz strony ZUS-u), nie posiadam żadnych kryształowych kul.

Miejsce akcji jest fikcyjne, szkoła jest fikcyjna, wszystko jest fikcyjne. To horror w klimatach młodzieżowych, nie dysertacja naukowa.

Ciężkie pióro, ograniczona fantazja, blokada twórcza, niemoc tfurcza, masa nierozwiniętych pomysłów. Długie posty praktycznie niemożliwe.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    3
    • BrilchanB Niedostępny
      BrilchanB Niedostępny
      Brilchan
      napisał ostatnio edytowany przez

Kartę mam zrobioną do połowy postaram się na dniach dokończyć i wysłać

0
      • CaiC Niedostępny
        CaiC Niedostępny
        Cai

Oj tam realia, drobne technologiczne różnice, że filmy na vhs'ach, muzyka na kasetach magnetofonowych i cd. Zegarki trzeba było nosić by nie zagubić się w czasie. A imprezy nie ważne jak się zaczynały, zawsze kończyły na Fasolkach 😉 Nikt niczego nie nagrywał i nie wrzucał w internety, tyle wygrać. Nami, come on >.</

NamiN 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        1
        • JohnyTRSJ Niedostępny
          JohnyTRSJ Niedostępny
          JohnyTRS

Otóż to, świat z telefonem na kablu, a jedynym supermarketem jest Społem.

Ciężkie pióro, ograniczona fantazja, blokada twórcza, niemoc tfurcza, masa nierozwiniętych pomysłów. Długie posty praktycznie niemożliwe.

0
          • CaiC Cai

Oj tam realia, drobne technologiczne różnice, że filmy na vhs'ach, muzyka na kasetach magnetofonowych i cd. Zegarki trzeba było nosić by nie zagubić się w czasie. A imprezy nie ważne jak się zaczynały, zawsze kończyły na Fasolkach 😉 Nikt niczego nie nagrywał i nie wrzucał w internety, tyle wygrać. Nami, come on >.</

NamiN Niedostępny
            NamiN Niedostępny
            Nami

@Cai że na Fasolkach? Tych co dziecięce pieśni uskuteczniały? 😧 serio?

🥀If I had a flower for every time I thought of you, we could walk in our garden forever.

1
            • WiredW Niedostępny
              WiredW Niedostępny
              Wired
              napisał ostatnio edytowany przez Wired

@JohnyTRS napisał w [Horror] Gruzy przeszłości:

Rok 1997 wybrałem dlatego, ponieważ po kwerendzie wydał mi się taki... nieciekawy. Denominację i nowe PLN wprowadzono w 1995, do NATO wstąpimy dopiero za rok, jest już jako-tako dostępny internet, Film Kiler będzie miał premierę dopiero za ponad 2 miesiące. Harry Potter został oublikowany w oryginale w czerwcu, do Polski zawita dopiero za kilka lat. Średnie wynagrodzenie wynosi 1061,93 zł miesięcznie. Powyższe informacje wziąłem prosto z Wikipedii (oraz strony ZUS-u), nie posiadam żadnych kryształowych kul.

Internet w 1997? Gdzie? Maks to u starego w pracy jak był w dobrej firmie, jak ktoś miał w domu modem 28.8kbps to był bogaczem i very early adopterem bo TP SA wprowadziła internet po kablu w 1996, drogie to było i wolne, kawiarenek internetowych jeszcze nie było (internet mówi że rozwój kawiarenek to około 1998, a w 1996 była jedna znana - w Warszawie). Nie ma Google, najpopularniejszą przeglądarką jest Altavista. To są czasy gdy dostajesz opieprz w domu jak za długo przez telefon rozmawiasz, bo koszty, a co dopiero internet 😉
              Czasy grania na Atari, Commodore lub Amidze, i chodzenia z kumplami do budek z flipperami i automatami do gier. Pamietaj też że to lata BIEDY, w niektórych miastach co 3 dorosły nie ma pracy, rząd oficjalnie zmienia sposób liczenia bezrobocia by było na papierze niższe (pierwszą zmianę definicji bezrobotnego zrobili w 1990, potem kilka razy ponownie bo bezrobocie szalało, ostatni raz w 2004). A po latach biedy i nie do końca udanej transformacji ustrojowej która spowodwała pauperyzację narodu przyszedł rok 2001 z dot bubble (peknięcie bańki na giełdzie firm internetowych) z kolejną falą problemów. Łódź, z której pochodzę, miała około 1mln mieszkańców w latach 90tych (oficjalnie mniej, nieoficjalnie więcej, mało kto się meldował, nikt nie chciał by władza wiedziała o nim więcej niż minimum), teraz ma około 650 tys. (z powodu emigracji zarobkowej, największy odpływ mieszkańców był po wejściu do UE i otwarciu zagranicznych rynków pracy). Inflacja już była w miarę normalna (około 15%) w porównaniu do 585,8% w 1990 (dobrze czytacie, 600%, m.in. dlatego tak dużo ludzi nienawidzi Balcerowicza, a niektórzy pamiętają znajomych co strzelili samobója z tego dobrobytu po przemianie ustrojowej). Budki telefoniczne są normą, zmiast konta w banku masz książeczkę oszczędnościową PKO obsługiwaną w okienku na poczcie (lata 90te to dopiero czasy prywatyzacji decentralizacji i kształtowania się systemu bankowego w PL, większość ludzi miała swoje pieniądze w jednym starym PKO jak za czasów PRL).

2
              • CaiC Niedostępny
                CaiC Niedostępny
                Cai

@Nami
                text alternatywny

Nie no żartuje, imprezy odbywały się do poezji śpiewanej 😜 A poważnie co kto lubiał. Od popowych Madonny, Jacksona, Backstreet Boys, Spice Girls, przez hiphopowych 2Paców, Kalibrów 44, Eminema, Dr. Dre, jakiś tam eurodanceów jak 2unlimited, metalowych Iron Maidenów, Metalliki, Rammsteinów, czy klimatów Jarocina. Wybór przeogromny

1
                • CaiC Cai

@Nami
                  text alternatywny

Nie no żartuje, imprezy odbywały się do poezji śpiewanej 😜 A poważnie co kto lubiał. Od popowych Madonny, Jacksona, Backstreet Boys, Spice Girls, przez hiphopowych 2Paców, Kalibrów 44, Eminema, Dr. Dre, jakiś tam eurodanceów jak 2unlimited, metalowych Iron Maidenów, Metalliki, Rammsteinów, czy klimatów Jarocina. Wybór przeogromny

NamiN Niedostępny
                  NamiN Niedostępny
                  Nami

@Cai Okej, bo trochę się nabrałam xD

@johnytrs

Chciałam ostrzec, że zardzewiałam.
                  Mój styl pisania może być nieco inny i uproszczony.

1. Zaklepuję sobie imprezowiczkę, Paulina Kwiatkowska

2. Cytat: "Czym to się rzuca? W skrócie: Cechy i Umiejętności dają wam pulę kości k6, rzucacie nimi i jeżeli wypadnie przynajmniej jedna szóstka, to test jest zdany."

• Czy to oznacza, że rzucamy przy zdaniu testów (czyli w grze) czy teraz coś mam rzucać, żeby zrobić KP?
                  1. Dziwi mnie, że Foliarz ma "empatię"; zwykle jak znam jakąś folię, to nie mają empatii do ludzi, którzy myślą inaczej niż oni, bynajmniej: są atakujący, przemądrzali i nie do życia 😮 Czy to brane jest z tego settingu o którym pisałeś?

2. Czym się charakteryzują ce 4 główne cechy? Jakie są plusy i minusy (czyli jak ma się dużo i mało punktów, na co to wpływa fabularnie, czy to tylko do kości się robi?)

3. Czym jest umiejka "ruch"? "Analiza" to tylko techniczna czy np analiza zachowań, psychologii, bo to nie ma wiele wspólnego już z techniką. "Pojmowanie" to bycie kumatym? Bo w sumie wystarczy, żeby kumaty był gracz (ja nie jestem), to i tak wszystko ogarnie bez tej cechy?

4. Empatia jest w Umyśle a nie w Sercu? Nie rozumiem tego, może dlatego, że te Cechy nie zostały wyjaśnione.

🥀If I had a flower for every time I thought of you, we could walk in our garden forever.

1
                  • Pan ElfP Niedostępny
                    Pan ElfP Niedostępny
                    Pan Elf
                    napisał ostatnio edytowany przez Pan Elf

No dobra. Martyna Biel, skejt (chociaż chyba będzie to bardziej wrotkara/rolkara niż deskorolkara; chyba że wyjdzie z tego Marcin, to wtedy może jednak deska). Zaklepuję.

0
                    • JohnyTRSJ Niedostępny
                      JohnyTRSJ Niedostępny
                      JohnyTRS

@nami

Chciałam ostrzec, że zardzewiałam.
                      Mój styl pisania może być nieco inny i uproszczony.

Mój styl zawsze jest zardzewiały. Dlatego też na samej górze napisałem, że MG porywa się z motyką na słońce 😊

Zaklepuję sobie imprezowiczkę, Paulina Kwiatkowska

OK

Cytat: "Czym to się rzuca? W skrócie: Cechy i Umiejętności dają wam pulę kości k6, rzucacie nimi i jeżeli wypadnie przynajmniej jedna szóstka, to test jest zdany."
                      Czy to oznacza, że rzucamy przy zdaniu testów (czyli w grze) czy teraz coś mam rzucać, żeby zrobić KP?

Nie teraz nic nie rzucasz. Mechanika z "Tajemnic Powodzi" (Things from the Loop) polega na tym, że w czasie testu rzucasz pulą kości k6. Jeśli wypadnie choć 1 sukces (czyli 6 na kości), to test jest zdany. Punkty które teraz rozdajesz odpowiadają potem kościom dostępnym w grze.

Dziwi mnie, że Foliarz ma "empatię"; zwykle jak znam jakąś folię, to nie mają empatii do ludzi, którzy myślą inaczej niż oni, bynajmniej: są atakujący, przemądrzali i nie do życia 😮 Czy to brane jest z tego settingu o którym pisałeś?

Dokładnie, Typy postaci są już zdefiniowane, nie chciałem tworzyć własnych i też uważam, że niektóre przydzielone umiejętności są takie niezbyt pasujące. Nie jesteś jedyna.

Czym się charakteryzują ce 4 główne cechy? Jakie są plusy i minusy (czyli jak ma się dużo i mało punktów, na co to wpływa fabularnie, czy to tylko do kości się robi?)

Ja w sesji zamierzam korzystać z tego tylko do rzutów. Generalnie w tym systemie lepiej się nie rozdrabniać i ładować jak najwięcej punktów w konkretne cechy i umiejętności. Dlatego też typy postaci nie powinny / nie mogą się powtarzać (przy czym umiejętności wielokrotnie się powtarzają) - jako grupa możecie więcej.

Czym jest umiejka "ruch"? "Analiza" to tylko techniczna czy np analiza zachowań, psychologii, bo to nie ma wiele wspólnego już z techniką. "Pojmowanie" to bycie kumatym? Bo w sumie wystarczy, żeby kumaty był gracz (ja nie jestem), to i tak wszystko ogarnie bez tej cechy?

Ruch to sprawność fizyczna, bieganie, skakanie, uniki etc. Analiza jest techniczna, rozumienie jak coś działa, jak można to zepsuć, co to w ogóle jest etc. Pojmowanie - tak, to jest bycie kumatym ogólnie, ale też jest to wyszukiwanie informacji (Informacja: nie przepisuję informacji wprost z podręcznika, ponieważ nie jest on po polsku). Czy wystarczy, żeby tylko gracz miał mózg, a postać tylko mięśnie? Ogólnie tak (nie zabraniam byc postaci mechanicznie głupszej), ale to wyjdzie w czasie testów, czyli kumaty gracz nie będzie mógł z tego skorzystać w czasie testów.

Empatia jest w Umyśle a nie w Sercu? Nie rozumiem tego, może dlatego, że te Cechy nie zostały wyjaśnione.

Tak, mechanicznie Empatia jest na Umyśle, nie na sercu. Serce to: znajdowanie przyjaciół, kłamanie, znajomości wśród właściwych osób, przekonywanie innych oraz "rozsiewanie dobrego humoru". Umysł to znajdowanie słabych punktów, rozumienie ludzi, sytuacji i kreatur, rozwiązywanie zagadek, znajdowanie wskazówek oraz posiadanie "właściwej wiedzy we właściwym czasie".

W czasie tej sesji ja też się będę uczył (m.in tej mechaniki), więc na koniec odpowiem cytatem z "Autostopem przez galaktykę": Nie panikuj.

1
                      • billieB Niedostępny
                        billieB Niedostępny
                        billie

Hej, moją uwagę przykuł właśnie archetyp Foliarza i związana z nim cecha Empatia - tak też w mojej głowie powstał koncept postaci. Ariadna Mirga (16) to gotka z połowicznie romskimi korzeniami oraz wahadełkiem po matce wróżce (sama zresztą również wróży i święcie wierzy w sferę paranormalną). Wszyscy znają jej tragiczną historię - pół roku temu ojciec zakatował jej matkę, po czym popełnił samobójstwo. Dwójka sierot (ma starszego brata Valentina) przeprowadziła się z Katowic do starej ciotki w Sokołowie pół roku temu. Piętno przeżytej zbrodni oraz ksenofobiczne małe miasteczko jeszcze bardziej zamknęło w sobie Ariadnę. Przyjęła defensywną pozę nawiedzonej i znalazła kilka podobnych dziewczyn outsiderek, z którymi w ostatnich miesiącach podstawówki założyła klub rzekomych lesbijek satanistek. Ariadna po godzinach przyjmuje jako wróżka klientki z salonu urody matki przyjaciółki, poza tym obsesyjnie grzebie w tajemniczej przeszłości ciotki.
                        Chciałam napisać, że to brzmi szalenie, kiedy próbuje się streścić całą kartę w kilku zdaniach, ale chyba faktycznie cały ten koncept jest szalony. Jednak świat widział już pewnie Dziwniejsze Rzeczy (heh).

text alternatywny

Jeśli o mnie chodzi, to kilka lat temu podczytywałam kilka sesji na poprzednim forum (ale nie grałam), dałam lajka na fb, wyskoczyły mi ostatnie posty i z ciekawości tu zajrzałam. Jako że bardzo lubię Stranger Things, to już kilka dni temu napisałam kartę, ale wahałam się, czy się zgłaszać. Mam małe doświadczenie w rpg, a jedynie pisałam na innych forach tak bardziej opowiadania na zmianę (choć i tak mam z tym mały przestój). Mam nadzieję jednak, że w razie czego sobie poradzę. Cześć wszystkim 🙂

4
                        • JohnyTRSJ Niedostępny
                          JohnyTRSJ Niedostępny
                          JohnyTRS
                          napisał ostatnio edytowany przez JohnyTRS

@billie Dzięki za kartę.

Nie spodziewałem się, że będzie aż taki odzew. Zaskoczyliście mnie. Dostałem już 2 Karty, do tego mam jeszcze 4 zgłoszenia. Czyli 6 osób, planowałem 5. Spokojnie, 6 osób też jest w porządku.

To oznacza, że chyba rekrutacja zakończy się przed czasem, nie chcę znaleźć się w sytuacji, w której będę musiał z kogoś zrezygnować.

@brilchan , @arthur-fleck , @pan-elf , @nami - czekam na KP.

0
                          • JohnyTRSJ JohnyTRS

@billie Dzięki za kartę.

Nie spodziewałem się, że będzie aż taki odzew. Zaskoczyliście mnie. Dostałem już 2 Karty, do tego mam jeszcze 4 zgłoszenia. Czyli 6 osób, planowałem 5. Spokojnie, 6 osób też jest w porządku.

To oznacza, że chyba rekrutacja zakończy się przed czasem, nie chcę znaleźć się w sytuacji, w której będę musiał z kogoś zrezygnować.

@brilchan , @arthur-fleck , @pan-elf , @nami - czekam na KP.

NamiN Niedostępny
                            NamiN Niedostępny
                            Nami

@JohnyTRS napisał w [Horror] Gruzy przeszłości:

@nami - czekam na KP.

aha... a ja specjalnie się nie spieszę XD
                            mam ponad połowę KP, bo sobie wymyślam jeszcze NPCów.

Jakoże moja Paulina to imprezowiczka, stworzyłam dla niej "paczkę" dziewczyn, z którymi się trzyma. Mam nadzieję, że MG nie będzie mi kazał wymyślać między nimi zbyt wielu dialogów XD Stworzyłam jej też brata, który będzie starszy od reszty, ale myślę, że wpasowuje się w naszych outsiderów, więc może któryś by go sobie wziął za "znajomego" (jakiś stosunek do tych dziewczyn z paczki też może być)

A propos nich, może ktoś by chciał skorzystać z takich:

Michał Kwiatkowski (brat, 20lat)

Wysoki, szczupły, naturalnie przystojny, ale zupełnie się z tym nie afiszuje
                            Krótkie włosy ułożone w nieładzie, lekki zarost
                            Skórzana kurtka, ciemne jeansy, glany lub trampki
                            Zawsze wygląda trochę, jakby był myślami gdzie indziej

Charakter
                            Niezależny, zdystansowany, nie tłumaczy się zbyt wiele
                            Lubi rock: Nirvana, Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers, czasem polski rock
                            Ma znajomych starszych, „z miasta”, czasem ktoś gra w zespole, ktoś zna kogoś z klubu
                            Raczej cichy, ironiczny, bywa sarkastyczny
                            Ma dobry kontakt nawet z młodszymi osobami ze szkoły Pauliny
                            Dobry ziomek, luzak, pomocny

Kasia Nowak (liderka, 16lat)

Charakter:
                            Pewniejsza siebie, odważniejsza, śmielsza.
                            Bardzo towarzyska, lubi imprezy i bycie w centrum uwagi, trochę bujne ego.
                            Często podszywa się pod buntowniczą i "fajną", przez co bywa wredna.
                            Siedzi w jednej ławce z Pauliną
                            Wygląd i styl:
                            Długie włosy, proste, brązowe
                            Jeansy lub dżinsowe spódniczki, kolorowe topy, chokery, gumki we włosach
                            Czasem większe kolczyki lub przypinki, trochę bardziej widoczne niż u Pauliny

Magda Wiśniewska (lekkoduch, 16lat)

Głupiutka, trochę dziecinna, zapatrzona w Kasię jak w obrazek.
                            Często robi niemądre rzeczy, żeby zaimponować lub być zauważona.
                            Bardzo naiwna, zabawna, poziom wredoty zerowy.
                            Łatwo da się wciągnąć w dowcipy i plany Kasi.
                            „Goni za chłopakami”, lubi się śmiać i tańczyć.
                            Styl: jasne, blond włosy, kolorowe T-shirty, proste dżinsy lub spódniczki, tenisówki

Joanna (Asia) Kowalczyk (grzeczna, 16lat)

Pochodzi z lepszego domu, bogata rodzina.
                            W paczce głównie dla statusu i przynależności.
                            Stara się imponować gadżetami, ubraniami, domem.
                            Bardzo dobrze się uczy, spokojna, zbyt grzeczna w porównaniu z resztą.
                            Uprzejma i wstydliwa, inni uczniowie potrafią jej dokuczać.
                            Dzięki przynależności do paczki, jest bardziej “chroniona”.
                            Ukrywa przed paczką, że koleguje się z “outsiderami”.
                            Styl: schludne bluzki, spódniczki, klasyczne buty, delikatna biżuteria

Gdyby ktoś zaś chciał jakieś powiązania z moją postacią (bo może będzie mu to do czegoś pasować?)

Paulina Kwiatkowska

Na co dzień:
                            jest uprzejma, łatwa w kontakcie, rzadko mówi coś ostrego
                            często dostosowuje się do towarzystwa, zmienia ton, żarty, a nawet opinie
                            raczej słucha niż dominuje rozmowę
                            bardzo chce być lubiana, czasem za bardzo
                            zdarza jej się zgadzać na rzeczy, na które nie ma ochoty
                            jest empatyczna — ludzie czują się przy niej bezpiecznie
                            pamięta drobiazgi o innych
                            potrafi stworzyć przyjemną atmosferę, bez dram
                            jest lojalna i ciepła

Na imprezach:
                            chce być „tą fajną”, więc przychodzi, nawet jeśli się stresuje
                            na początku trzyma się z boku, ale po jednym–dwóch drinkach rozluźnia się i ożywa

3
                            • billieB Niedostępny
                              billieB Niedostępny
                              billie

To przy okazji chciałam upewnić się, w którym momencie zaczyna się sesja i jak bardzo znają się ludzie z klasy. Założyłam, że to sam początek pierwszej klasy liceum i postacie nie znają się za bardzo, więc ewentualne powiązania na tym etapie mogłyby się zawiązać tylko w podstawówce, prawda? Czy może jednak założyć, że ostatnia klasa podstawówki ma praktycznie identyczny skład jak pierwsza klasa liceum i wszyscy się znają, skoro to mała miejscowość?

0
                              • JohnyTRSJ Niedostępny
                                JohnyTRSJ Niedostępny
                                JohnyTRS

Sokołów Śląski to małe miasteczko, ale nie aż tak małe, żeby były tam cztery domy na krzyż, a burmistrz zwijałby asfalt na noc.. Załóżmy, że są tam 2 szkoły podstawowe. Co daje wam możliwość nieznania się. Ale jak najbardziej możecie się dogadać i tak dalej. Wasze postacie mogą się nie znać, ale nie muszą. Z innych szkół w mieście to jest to Liceum (jedyne) oraz małe Technikum (też jedyne), więc nie wszyscy z podstawówki idą do Liceum.

Jak duże jest ot miasteczko? Powiedzmy, co pomiędzy Lwówkiem Śląskim a Złotoryją. Takie, które z jednego końca na drugi można przejść w pół godziny.

0
                                • CaiC Niedostępny
                                  CaiC Niedostępny
                                  Cai

Yup, funkcjonowały wtedy egzaminy wstępne do szkół średnich i wszyscy z klasy z podstawówki nie zdołaliby się dostać, zdobyć wymaganego progu punktowego, tylko uzdolniona elyta 😉

Pół roku w mieście, hmm... Ariadna może kojarzyć Mikołaja jeżeli wpadła w sierpniu na Castle Party do Bolkowa. Na festiwalu woził sie z niejaką Felką (Felia, Ofelia - Felicja Wilczyńska). Felicja uważa, że istnieje przez pomyłkę i podejmując się ryzykownych zachowań daje światu możliwość naprawienia swego błędu. W niebezpieczne gry mimowolnie wciąga tych, którzy się do niej za bardzo zbliżą. Jeżeli Ariadna preferuje towarzystwo dziewczyn to byłaby nawet większa szansa, że poznała ją niż jego. Tym bardziej, że po wszystkich "Masz szluga? Masz pożyczyć 20 groszy? Jak znajde biore wszystko", gdy chodził do podstawówki, był jeszcze kolorowy i wątły, w ksenofobii przoduje. Uważa, że dobry cygan to taki z twarzą odciśniętą w rozgrzanym asfalcie. Na szczęście próba podpalenia budynku zaszczurzonego romami spadła na skinheadów.

Jeżeli zna Felkę, jest z klimatów, dostała się do liceum, więc nie zamierza skończyć jako żebraczka z pianym dzieciakiem na ręku. Pomagała w utrzymaniu rzeki w korycie w trakcie powodzi tysiąclecia. Dostaje w oczach chłopaka dodatkowe punkty na starcie. Przy okazji, jego ojciec to zdaje się wojskowy, który dowodził oddziałem wysłanym na pomoc mieszkańcom. Zapewniał łączność, żywność, wodę i ewakuował ludzi z terenów zagrożonych.

To moje liceum mieściło się z dawnym budynku klasztoru. Ciężkie drzwi, piwnice z niskimi łukowatymi stropami wspartymi na kolumnach, kręte klatki schodowe, dziwne przejścia. Horrorystycznie, tak to bywa na Dolnym Śląsku

1
                                  • Pan ElfP Niedostępny
                                    Pan ElfP Niedostępny
                                    Pan Elf

Z Martyny zrobiła się Alicja Filipowicz. Nie musicie jej znać osobiście z imienia i nazwiska (chyba że chcecie), ale na pewno kojarzycie tę dziewczynę, co ciągle popyla po ulicach miasta na wrotkach jakby świat miał się zaraz skończyć.

1
                                    • billieB Niedostępny
                                      billieB Niedostępny
                                      billie

Dobra, nie chciałam wrzucać zbyt dużo contentu w sam środek rekrutacji, żeby nikogo nie przytłoczyć, ale może to jednak dobra na to pora. Jest tu kilka propozycji (do @Cai i @Nami), poza tym być może ktoś również będzie chciał coś wykorzystać. To fragmenty KP (z NPCami), trochę wzbogacone i przemoderowane. Oczywiście nie trzeba tego wszystkiego czytać, ale jakby ktoś chciał, to proszę 🙂

Ariadna Mirga

Ariadnę Mirgę wszyscy znają. Naprawdę wszyscy. Znali ją jeszcze przed przeprowadzką z Katowic do Sokołowa Śląskiego. No cóż, trudno było nie usłyszeć o TEJ sprawie nawet w stolicy kraju. Nie każdego dnia pijany alkoholik morduje swoją żonę i popełnia samobójstwo, osieracając tym samym dwójkę dzieci, w tym przypadku 17-letniego Valentina i 16-letnią Ariadnę. Brzmi to jak nagłówek serwisów informacyjnych i gazet, nie bez powodu - lokalna tragedia obiła się echem nie tylko po województwie, ale i po całej Polsce. Historia tym bardziej medialna, że małżeństwo było mieszane - on Polak z dziada pradziada, ona czystej krwi Cyganka. Co to mówi o relacjach polsko-romskich? Czy koegzystencja jest tak naprawdę możliwa? Czy da się wyplenić ksenofobię? A co z antysemityzmem? Akurat w tej relacji nikt Żydem nie był, ale temat i tak powędrował w kierunku Mojżeszowego ludu. Jakżeby nie.

[REDACTED]

Ariadna i Valentino od dziecka nienawidzili ojca i w życiu zgodzili się z nim tylko w jednej kwestii - nie powinien był ustępować, kiedy żona Elena postanowiła ukarać je nietuzinkowymi, najwyraźniej romskimi imionami. Ariadna od rówieśników dostawała na urodziny zawsze szpulki nici i muliny (to przecież takie zabawne), Valentino najbardziej cierpiał natomiast 14. lutego.

[REDACTED]

Aklimatyzacja w małym miasteczku oraz lokalnej szkole okazała się prawie niemożliwa. Każdy wie, co zrobił jej ojciec. I każdy ma względem niej inne nastawienie. Niektórzy faktycznie współczują jej sytuacji rodzinnej, inni (co gorsza) litują się nad nią. Inni mają do niej pretensje, że nie zrobiła niczego przez tyle lat (co z tego, że była dzieckiem, jej matka może by dzisiaj żyła, gdyby Ariadna jakoś reagowała). Przypadkowa ekspedientka w sklepie w trakcie krojenia sera jest w stanie podzielić się z nią tym, co uważa o jej sytuacji rodzinnej. Druga w mięsnym może jej po prostu nie obsłużyć. W końcu pewnie ta [REDACTED], jej matka, zasłużyła na to, co ją spotkało, no nie? A teraz te dwa szatańskie pomioty zostały sprowadzone do Sokołowa, żeby burzyć spokój dobrym ludziom. No cóż, nie zawsze ofiary są mile widziane. Choćby dlatego, bo przypominają o tym, że zło istnieje.

[REDACTED]

Ariadna przenosząc się do ostatniej klasy podstawówki w Sokołowie uzmysłowiła sobie, że albo pozwoli im się zaszczuć, albo to oni będą się jej bać. Nawet nie zaskoczyło ją to, że większość (a przynajmniej głośna część) uważała jej zamordowaną matkę za „tę złą”. Sama dziewczyna również zdawała się im wszystkim przeklęta - jeśli nie przez rodowód matki, to grzechy ojca. Dziewczyna uznała, że w takim razie faktycznie może być nawiedzona. Rozpuściła plotkę, że widzi duchy, zaczęła ubierać się głównie na czarno i nosić zbyt dużo biżuterii (wbrew uwagom nauczycieli). Wnet rozniosła się plotka, że Ariadna jest satanistką i pewnie również lesbijką. Nie sprawia to, że nikt się jej nie czepia, ale czasami ów imidż jest całkiem pomocny. Szybko do dziewczyny przylgnęły trzy wyśmiewane przez innych osoby (Iwona, Agnieszka i Rafałek). Podobno spotykają się razem na cmentarzach, odprawiają czarne msze i wielbią diabła.

[REDACTED]

Ariadna jest niewysoka i drobna, ale niekoniecznie słaba. Jest bardzo atrakcyjna (jak zresztą jej brat), a urodę odziedziczyli po obojgu rodziców. Od matki otrzymała duże, wyraziste, piwne oczy, natomiast od ojca gęste włosy w odcieniach ciemnego blondu oraz jasną karnację. Ubiera się jedynie w czarne ubrania, lubi dodatki koronki i ażuru. Jest przyozdobiona w najróżniejszego rodzaju biżuterię - za każdą rzecz zapłaciła zarobionymi przez siebie pieniędzmi. [REDACTED] Bliższe osoby mówią do Ariadny per „Ari” lub „Aria”, natomiast starsze próbują z niej zrobić „Adzię”. Obydwoje z bratem niedawno zmienili nazwisko na panieńskie matki. Ciotka nie była zachwycona, ale rozumiała powody i nie oponowała.

[REDACTED]

Klub Lesbijek Satanistek

text alternatywny

• Iwona Polak - dziewczyny od razu złapały stosunkowo dobry kontakt, tak samo się ubierają i nie wchodzą sobie na głowę, podobno zostały raz przyłapane na pocałunku, ale to pewnie kolejna plotka; niektórzy „śmieją się”, że historia kołem się toczy i to kolejny związek „Polaka” z „Cyganką” - tak jak rodziców Ariadny. I że pewnie podobnie się skończy. Matka Iwony posiada salon kosmetyczny, w którym przesiaduje czasami jej córka - z tej puli wydobywa potencjalne klientki dla Ariadny.
                                        Iwona uwielbia grać na gitarze i farbuje włosy na niebiesko. Prawdopodobnie tylko dlatego Ariadna jest w stanie przychodzić do szkoły z taką ilością biżuterii - grono nauczycielskie i dyrekcja jest aktualnie zbyt skoncentrowane na fryzurze Iwony.

@Cai Moja propozycja: Ariadna sama z siebie nigdy nie pojechałaby na głośny koncert do Bolkowa. Lubi ten rodzaj muzyki, ale nie cierpi tłumów i hałasów, bycia otoczoną przez masę ludzi. Poza tym tak naprawdę nie interesują ją żadne związki (czy to z mężczyznami, czy z kobietami), choć nie było tak zawsze… i może to zmieni się, jeśli wyleczy się z wachlarza traum, a może odwrotnie - jeśli nabędzie ich jeszcze więcej.
                                      Wpadłam jednak na pomysł, że Iwona i Felicja mogły założyć razem zespół (jeśli Felka również grałaby na czymś lub śpiewała), i to między nimi mogło do czegoś dojść (a przez głuchy telefon romans przypisano Iwonie i Ariadnie). Powiedzmy, że to w Bolkowie (za namową Felki) Iwona przefarbowała się na niebiesko. Ariadna dała im się wyciągnąć do Bolkowa, ale bardziej ze względu na tamtejszy cmentarz komunalny. Obkradła już wszystkie lokalne cmentarze ze zniczy (znosi je do jednej z sokołowskich jaskiń - w rejonie Sudetów ich występowanie jest chyba możliwe) i głównie poszukiwanie nowych zdobyczy popchnęło ją do wyjazdu do Bolkowa. No cóż, jest ziarenko prawdy w tym przesiadywaniu na cmentarzach. Natomiast Ariadna po prostu lubi rozświetloną klimatycznie jaskinię, która jest też świetnym miejscem do prób akustycznych zespołu (sama jest tekściarką).
                                      Nasze postacie mogły przelotnie się poznać albo w Bolkowie na koncercie, albo podczas akustycznej próby w jaskini. Jeśli Mikołaj był względem Ariadny otwarcie wrogi, to zapewne nie będzie już z nim rozmawiać. Dla mnie jako graczki to jest w porządku, a nawet cieszę się z ksenofobii w drużynie (wręcz bałam się, że może być zbyt słodko i nierealistycznie pod tym względem), możemy więc ustalić, że nasze postacie za sobą nie przepadają (ale w razie czego będą w stanie z sobą współpracować, gdy łącznikiem będzie Felicja/Iwona - albo ktoś inny z graczy).
                                      @Nami Moja propozycja: Michał, brat Pauliny, posiada własny zespół, w którym zabrakło gitarzysty. Przez pewien czas rolę zastępstwa pełniła Iwona (wg castingu była niepodważalnie najlepsza). Chodziła z Ariadną na próby do garażu Kwiatkowskich - tam też nasze postacie się poznały. Myślę, że Ariadna może trochę lubić Paulinę (za to, że jest uprzejma, raczej słucha niż gada i ludzie czują się przy niej bezpiecznie), ale nie są bliskimi przyjaciółkami (Ariadna nie ufa towarzystwu, jakim otacza się Paulina, a szczególnie jej koleżance z ławki - Kasia próbowała wyżywać się na Ariadnie za to, że jest chwilowo od niej sławniejsza). Wracając do Iwony i Michała, to Iwonę koniec końców wywalono z zespołu (nie pasuje, żeby w „poważnym” zespole grała "szesnastoletnia dziewczynka") i na jej miejsce wsadzili jakiegoś faceta. Przynajmniej tak to widzi Iwona, Michał mógł nie być zamieszany w decyzję, albo może widzieć to zupełnie inaczej. Potem Iwona postanowiła założyć własny zespół złożony z rówieśniczek.
                                      Co do innych Twoich NPC, to Magda prawdopodobnie nie istnieje w oczach Ariadny. Natomiast Asia („koleguje się z outsiderami”) - mogłaby mieć ukrytą pasję, jaką jest śpiewanie - i to ona jest wokalem w babskim zespole, o którym pisałam wyżej. Z jednej strony Asia ma świetny głos i tak naprawdę rockową duszę, a z drugiej strony trzyma to w tajemnicy ze względu na rodziców (zabiliby ją za jakiekolwiek powiązanie z domniemanymi satanistkami). Też przez wpływ rodziców tak dobrze się uczy, zadaje z paczką popularnych dziewczyn i próbuje poskromić bardziej szalone aspekty swojej natury.

Pewnie mniej istotni NPC:

• Agnieszka Kot to kuzynka Iwony z sąsiedniej klasy. Wnet i ona zaprzyjaźniła się z Ariadną, dołączając do ich czarnego klubu lesbijek satanistek. Nie mówi za wiele, ale ma świetne stopnie z przedmiotów ścisłych. Wydaje się mieć zaburzenia ze spektrum autyzmu. Pomaga w seansach organizowanych przez Ariadnę - w strategicznych momentach pociąga linką za zasłony, stuka w ściany i otwiera z zewnątrz okna.
                                        Pod naciskiem Iwony zaczęła interesować się grą na perkusji… czy może raczej na dużo przystępniejszych cenowo bębenkach. Na imprezach dużo pali (jeden za drugim), ale na co dzień powstrzymuje się od papierosów (Ariadna nie znosi nałogów).
                                      • Rafałek [REDACTED] - nikt nie wie, jak ma na nazwisko, ale posiada bardzo brzydkie, rymujące się z imieniem przezwisko. Choć wbrew niemu prawdopodobnie wcale nie jest gejem. To cichy, słabowity i chorowity chłopak, który chce zostać pisarzem. Ariadna była świadkiem, jak po lekcjach został po raz kolejny napadnięty przez silniejszych kolegów z klasy - ruszyła na zbirów z Iwoną i Agnieszką, a ci albo przestraszyli się tłumu, albo famy jaką miały dziewczyny. Od tego czasu Rafał jest częścią grupy Ariadny. Jego głównym zadaniem jest rozwiązywać zadania domowe i dawać je odpisywać dziewczynom - w zamian za ochronę.

Rodzina Ariadny

text alternatywny

• Valentino Mirga, rok starszy brat Ariadny. Gdyby nie Valentino, Ariadna już dawno temu strzeliłaby sobie w łeb pistoletem z sejfu ojca policjanta, a przynajmniej fantazjowałaby o tym (tak naprawdę nie znała szyfru). Rodzeństwo bardzo się wspiera w każdej możliwej sytuacji. Tylko oni wiedzą, co tak naprawdę przeżyli, a nawet milion psycholożek nie jest w stanie spróbować tego pojąć. Dziewczyna czuje się bezpiecznie przy starszym bracie…. Jest bardzo wysoki i niezwykle silny, chce zostać mechanikiem. Lubi majsterkować przy motorze ocalonym z wysypiska śmieci. Choć nie cierpi Walentynek, co zabawne - ma duże powodzenie u płci przeciwnej. Nie licząc pojedynczych, trudnych jednostek, koledzy również go lubią - głównie ze względu na dobre osiągi na lekcjach WF. Wydaje się, że dużo lepiej przystosował się od Ariadny, ale mogą to być jedynie pozory.
                                      • Helena Płońska, stara ciotka Ariadny od strony ojca. Pół roku temu przygarnęła rodzeństwo w swoim domu w Sokołowie Śląskim. Posiadłość okazała się… zadbana, a ciotka nawet całkiem… miła? Czyżby to ona odziedziczyła wszystkie dobre geny, nic nie zostawiając swojemu bratu mordercy? Przed emeryturą (w latach 70.) nawet pracowała w towarzystwie regionalnym, które popchnęło komitet wojewódzki do odnowy ruin okolicznego zamku. I faktycznie, Helena chce zapewnić swoim bratankom nową, szczęśliwą rodzinę… niestety ma utrudnione zadanie, gdyż po trudnym dzieciństwie Ariadna i Valentino normalnym rodzeństwem nie są. Dodatkowo ciotka posiada tajemnicę, albo też Ariadna ubzdurała sobie to wszystko… (no cóż, jest Foliarzem).

Przepraszam, że taki długi post. Jakby co, to obrazki są AI, ale tekst całkowicie mój.

3
                                      • JohnyTRSJ Niedostępny
                                        JohnyTRSJ Niedostępny
                                        JohnyTRS

Myślę, że na samym początku sesji zrobimy w komentarzach burzę mózgów odnośnie NPC-ów i innych: kto kogo zna, jak bardzo etc. Nie musimy się z tym spieszyć. Gdy dostanę wszystkie 6 kart i ewentualnie wyjaśnię parę spraw, to otworzę wątek komentarzy, gdzie na spokojnie będziemy mogli takie sprawy omówić.

3
                                        • BrilchanB Niedostępny
                                          BrilchanB Niedostępny
                                          Brilchan

Nami i Bili ale robi wrażenie znów usiadłem do KP moja nie będzie aż taka skomplikowana / szczegółowa ale jestem pod wrażeniem

0
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.