Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Hydepark
  3. Co ciekawego byście polecili do obejrzenia?

Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.

Co ciekawego byście polecili do obejrzenia?

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Hydepark
10 Posty 8 Uczestników 159 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • KetharianK Online
    KetharianK Online
    Ketharian
    Obsługa Moderator
    napisał ostatnio edytowany przez

text alternatywny

W ramach niniejszego wątku chciałbym zacząć od własnej polecanki - ośmioodcinkowy serial science fiction „Ciała” od Netflixa. Londyn w roku 2023 i policjantka prowadząca śledztwo w sprawie niezidentyfikowanego ciała z dziwną raną postrzałową znalezionego w dzielnicy Whitechapel. Klimat typowo kryminalny ustępuje miejsca S-F w chwili, gdy na światło dzienne wychodzi, że identyczne śledztwa policja prowadziła w latach 1941 i 1890 i dotyczyły one tego samego denata. Sprawna narracja, zaskakująco niewiele absurdów charakterystycznych dla mało wyrafinowanego współczesnego kina akcji i całkiem ciekawy pomysł na wątek podróży w czasie. Osobiście polecam, chętnie przeczytam Wasze zdanie w temacie tego tytułu oraz Wasze polecajki.

Popieram postulat Gladina wzywający do zniszczenia 4-tej edycji WFRP!

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    3
    • MarrrtM Niedostępny
      MarrrtM Niedostępny
      Marrrt

text alternatywny

Slapstik. Kino nieme. Gatunek wymarły. Odważnie zrealizowany za niebagatela 150 tys dolarów. Daaawno nic nie wywołało u mnie tak spontanicznych i niewymuszonych wybuchów śmiechu. Humor o tyle rześki, że z bardzo rzadka bazuje na parodii i nawiązaniach do klasyków i szeroko rozumianej nowoczesności (a jak już to robi to w pysznej formie). Szalonej fabule nie sposób jednak odmówić logiki.

2
      • NamiN Niedostępny
        NamiN Niedostępny
        Nami
        napisał ostatnio edytowany przez Nami

W kwestii polecania zbyt wiele zależy od tego, kto co lubi - zarówno gatunki filmowe jak i elementy filmografii (niektórzy reżyserzy maja swoje specyficzne "znaki", które jedni mogą lubić, a inni wprost przeciwnie - tutaj najbardziej mi na myśl przychodzi Lynch). Ja np tego wyżej z bobrami bym kijem nie tknęła XD

Ja mam wiele horrorów lub seriali medycznych, może kiedyś wrzucę do polecenia takie mniej znane/popularne, a warte zobaczenia dla tych, co gustują. Dziś jednak poleciłabym coś, co pewnie podejdzie znacznej większości, a być może i już ta większość ma seans za sobą 🙂

text alternatywny

Fallout

Serial bazuje na świecie Fallouta, ale nie opisuje historii z gry. Chciałam najbardziej pochwalić grę głównej aktorki, Elli Purnelli, która wciela się w postać Lucy MacLean i odgrywa ją naprawdę dobrze 🙂 Jest to naiwna krypciara, która wierzy w dobro i moralność. Fenomenalny w mojej opinii będzie też Walton Goggins, grający Ghula (Cooper Howard) oraz (mój ulubiony, bo nawet agent specjalny Dale Cooper ratował Twin Peaks, a Orson Hodge zęby na Wisteria Lane) Kyle MacLachlan jako Hank MacLean. Ogólnie polecam i dla przedstawionego świata, i dla fabuły, i dla aktorów. Całość w mojej opinii udana!
        PS: Nawet mój ojciec to oglądał z lubością!

Edit: @ketharian zaczęłam oglądać ten serial, moja mama polecała, mówiła, że "świetny" (a ona to jednak uwielbia kryminalne), jednakże nie oglądałam go sama, byłam zależna od czasu drugiej osoby no i nie dokończyłam. Dotarłam do chyba 3go odcinka, mnie zaciekawił, może wrócę dokończyć 🙂 Największa wada dla mnie, że jest na platformie "N", która jakoś tak... mnie do siebie zniechęciła 😄

🥀If I had a flower for every time I thought of you, we could walk in our garden forever.

MarrrtM 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        2
        • JohnyTRSJ Niedostępny
          JohnyTRSJ Niedostępny
          JohnyTRS
          napisał ostatnio edytowany przez JohnyTRS

Ode mnie coś starszego:

• Miasteczko Pleasantville (ang. "Pleasantville) - skłócone rodzeństwo zostaje przeniesione do czarnobiałego świata serialu z lat 50.
          • Więcej Czadu (ang. "Pump up the Volume") - nastolatek prowadzi piracką audycję radiową. W roli głównej Christian Slater.
          • "Dave made a maze" (dostepny na YT) - o kolesiu, który buduje labirynt z kartonu i się w nim gubi. Labirynt jest zabójczy.

178.255.46.143
          Pan Psuj
          Ciężkie pióro, ograniczona fantazja, blokada twórcza, niemoc tfurcza, masa nierozwiniętych pomysłów. Długie posty praktycznie niemożliwe.

2
          • BrilchanB Niedostępny
            BrilchanB Niedostępny
            Brilchan

Kocham Miasteczko Plesentville bardzo sex pozytywny film i ośmiesza zakłamane dulstwo i drobnomieszczaństwo Ameryki z lat 50tych wizualnie też film ciekawy.

Od siebie poleciłbym "złodziej z przypadku" fajny film kryminalny gdzie sąsiad zostaje wkręcony w rewalizacje między gangami dlatego że zgodził się przypilnować kotka punkowi granemu przez Matta Smitha. Podoba mi się jak zbudowano scenariusz, świetna gra aktorska.
            TW: Dużo przemocy kotkowi i ludziom dzieje się krzywda

2
            • WiredW Online
              WiredW Online
              Wired
              napisał ostatnio edytowany przez Wired

image.png

Film o zaginięciach dzieci, gdzie do prawie samego końca nie wiadomo kto co i dlaczego
              (info o zaginięciach jest w pierwszej minucie filmu, więc to nie spoiler).
              Miła odmiana od współczesnej kinematografii (jak kojarzycie wymagania Netflixa o których mówił Matt Damon, że dla widza kluczowe informacje musza być powtarzane 3 czy 4 razy w filmie itp. to tutaj traktują widza jako dorosłego bez zaburzeń uwagi).

4
              • NamiN Nami

W kwestii polecania zbyt wiele zależy od tego, kto co lubi - zarówno gatunki filmowe jak i elementy filmografii (niektórzy reżyserzy maja swoje specyficzne "znaki", które jedni mogą lubić, a inni wprost przeciwnie - tutaj najbardziej mi na myśl przychodzi Lynch). Ja np tego wyżej z bobrami bym kijem nie tknęła XD

Ja mam wiele horrorów lub seriali medycznych, może kiedyś wrzucę do polecenia takie mniej znane/popularne, a warte zobaczenia dla tych, co gustują. Dziś jednak poleciłabym coś, co pewnie podejdzie znacznej większości, a być może i już ta większość ma seans za sobą 🙂

text alternatywny

Fallout

Serial bazuje na świecie Fallouta, ale nie opisuje historii z gry. Chciałam najbardziej pochwalić grę głównej aktorki, Elli Purnelli, która wciela się w postać Lucy MacLean i odgrywa ją naprawdę dobrze 🙂 Jest to naiwna krypciara, która wierzy w dobro i moralność. Fenomenalny w mojej opinii będzie też Walton Goggins, grający Ghula (Cooper Howard) oraz (mój ulubiony, bo nawet agent specjalny Dale Cooper ratował Twin Peaks, a Orson Hodge zęby na Wisteria Lane) Kyle MacLachlan jako Hank MacLean. Ogólnie polecam i dla przedstawionego świata, i dla fabuły, i dla aktorów. Całość w mojej opinii udana!
                PS: Nawet mój ojciec to oglądał z lubością!

Edit: @ketharian zaczęłam oglądać ten serial, moja mama polecała, mówiła, że "świetny" (a ona to jednak uwielbia kryminalne), jednakże nie oglądałam go sama, byłam zależna od czasu drugiej osoby no i nie dokończyłam. Dotarłam do chyba 3go odcinka, mnie zaciekawił, może wrócę dokończyć 🙂 Największa wada dla mnie, że jest na platformie "N", która jakoś tak... mnie do siebie zniechęciła 😄

MarrrtM Niedostępny
                MarrrtM Niedostępny
                Marrrt

@Nami napisał w Co ciekawego byście polecili do obejrzenia?:

Ja np tego wyżej z bobrami bym kijem nie tknęła XD

Moja żona ma dokładnie to samo zdanie:D
                Zapomniałem dodać, że Bobry to rozrywka na wieczór with bros, a nie na tete'a'tete z partnerką!

Miasteczko Pleasentville też świetne!
                Serialów nie lubiem, to i nie skomentuję i nie polecę. Ledwo Obcego Earth przebrnąłem tłumacząc sobie i powtarzając, że nie jest taki zły.
                Ale a propos Obcego, Predator Badlands całkiem spoko!

3
                • JhnWJ Online
                  JhnWJ Online
                  JhnW
                  Administrator Obsługa Developer

obraz.png
                  Frankenstein z roku 2025, w reżyserii Guillermo del Toro. Film dość wierny książkowemu pierwowzorowi. Oczywiście, są zmiany, lecz zachowuje główne toposy czy nawet takie smaczki jak odniesienia deistyczne. Jeśli ktoś kojarzy reżysera, to wie czego się spodziewać, a film nie jest tak dziwny jak np. Kształt wody. Świetne zdjęcia i efekty - niech was nie zwiedzie specyficzne świecie przez co mamy zamierzony teatralny efekt, to zwykle są prawdziwe plany, nie greenscreen.
                  Jest na Netflixie, ogólnie prawie nie miał kinowej premiery. Ale też widać, że nikt reżyserowi się nie wtrącał.

3
                  • KetharianK Online
                    KetharianK Online
                    Ketharian
                    Obsługa Moderator

text alternatywny

Polecałem ten film już swojego czasu na LI, ale zarzucę rekomendacją ponownie. Świetna bajka do obejrzenia razem z nieco większymi dziećmi, zrealizowana w przyjemny sposób i godna obejrzenie nie tylko przez fanów D&D. Poniżej wrzucam jeszcze trailer, który co prawda ujawnia dużo spojlerów, ale jednocześnie jest świetnie skomponowany od strony muzycznej, do której zawsze przywiązuję dużą wagę. Skorzystanie z piosenki Edith Piaf jest dla mnie strzałem w dziesiątkę.

Trailer (bardzo polecam)

Popieram postulat Gladina wzywający do zniszczenia 4-tej edycji WFRP!

1
                    • KrakovK Online
                      KrakovK Online
                      Krakov
                      napisał(a) ostatnio edytowany przez

the-lazarus.jpg

The Lazarus Project (2022-2023)
                      Serial o tajnej organizacji, która dysponując technologią pozwalającą na podróżowanie w czasie stara się nie dopuścić do tego, by ludzkość wyginęła. W tym celu powstrzymują np. potencjalny wybuch trzeciej wojny światowej. Brzmi jak dość oklepany pomysł, a jednak... tym razem tak nie jest. Z dwóch zasadniczych powodów.

1. Nie mają typowego "wehikułu czasu", który pozwala się cofnąć do dowolnej daty. Bardziej coś w stylu punktu przywracania / pętli czasu.
                      2. Choć akcji tu sporo, to bardzo dużo miejsca poświęca się samym bohaterom i temu co doświadczają przeżywając wielokrotnie te same wydarzenia.

Przy czym zalety te dotyczą głównie pierwszego sezonu, w drugim idziemy niestety w stronę typowego "cofamy się w czasie żeby coś zmienić".

3
                      Odpowiedz
                      • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                      Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                      • Najpierw najstarsze
                      • Najpierw najnowsze
                      • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.