[Horror] Gruzy przeszłości - komentarze i materiały
-
Mamy pierwszy post w sesji!
Spokojnie, nie zaczyna się jak u Hitchcocka, wszyscy żyjecie i nie zanosi się na to, żeby się miało to zmienić. Początek powolny. Opiszcie swoje postacie. Po prostu. Stoicie w tłumie na sali gimnastycznej słuchając przemówienia. Możecie wchodzić w interakcje z innymi uczniami.
Jeżeli ktoś ma flashbacki ze swojej szkoły, to przepraszam.
Termin odpisu: do poniedziałku 2 lutego włącznie.
-
Cieszę się, że nasza wspólna przygoda w Sokołowie Śląskim właśnie się rozpoczęła.
Tym samym możecie poznać Alicję. Jest córką mechanika samochodowego, który ma swój warsztat dobudowany przy ich domu. Ma też starszego brata, który rzucił szkołę i należy do lokalnej patusiarni (ale nie cygańskiej). Alicja głównie znana jest z tego, że zapierdziela na złamanie karku na wrotkach. Nie wiem czy ktoś ma ochotę znać ją bardziej - na pewno poznacie ją bliżej na samej sesji.
W moim poście prawie potrąciła kogoś idącego na pieszo na rozpoczęcie. Jeśli macie ochotę, może to być ktoś z was

-
Specjalnie zakończyłam w takim momencie, żeby w razie czego drużyna Ariadny mogła zostać złapana - jestem ciekawa czy im się powiedzie i uciekną niezłapani, czy też będą pierwsze problemy w nowej szkole

Też ogarnęłam, że de facto nie wiem, czy koniec końców Ariadna zna Aishę, ale uznałam, że będzie to ciekawe wtrącenie. Jeśli nie pasuje, to jak najbardziej mogę usunąć.
Kolejna sprawa - Mirgom wydaje się, że to może był van dziennikarzy, ale nie musi, mogą mieć już na ten temat paranoję. Kobieta, która ją zaczepiła, w ogóle nie musiała być dziennikarką (mogła na przykład chcieć jej usług jako wróżki). Żeby nie było, że się panoszę, wpraszając media do szkoły
@nami To mi pasuje
Ariadna raczej nie będzie za nim ganiać. Ale jakbyś chciała, żeby Twoja postać miała nieodpowiedni romans, to mogę zaoferować mojego brata 
-
@arthur-fleck heh, ale żeś mi przypomniał z tym Corkym. Tak moje starsze siostry się wyzywały, właśnie gdzieś na oko w tych latach, kiedy były w wieku naszych postaci.
-
Corky to była klasyka wyzwisk w tamtych czasach
W 97 miałem 14 lat więc garściami czerpię z tego okresu i czuję się jak ryba w wodzie, bo nawet nie muszę za dużo wymyślać i improwizować. Ba, byłem nawet ministrantem więc kościelne klimaty też nie są mi obce 
-
Ciężko było znaleźć wtedy dłuższy kawałek równego chodnika, żeby se na desce pośmigać i zębów nie stracić. Lepiej pozostańmy przy romantyźmie

-
Specjalnie zakończyłam w takim momencie, żeby w razie czego drużyna Ariadny mogła zostać złapana - jestem ciekawa czy im się powiedzie i uciekną niezłapani, czy też będą pierwsze problemy w nowej szkole

Też ogarnęłam, że de facto nie wiem, czy koniec końców Ariadna zna Aishę, ale uznałam, że będzie to ciekawe wtrącenie. Jeśli nie pasuje, to jak najbardziej mogę usunąć.
Kolejna sprawa - Mirgom wydaje się, że to może był van dziennikarzy, ale nie musi, mogą mieć już na ten temat paranoję. Kobieta, która ją zaczepiła, w ogóle nie musiała być dziennikarką (mogła na przykład chcieć jej usług jako wróżki). Żeby nie było, że się panoszę, wpraszając media do szkoły
@nami To mi pasuje
Ariadna raczej nie będzie za nim ganiać. Ale jakbyś chciała, żeby Twoja postać miała nieodpowiedni romans, to mogę zaoferować mojego brata 
-
Jako obserwator wątku chciałbym napomknąć, że lektura pierwszych postów wywołała u mnie falę sentymentalnych wspomnień i że jest w tych odpisach klimat i sporo włożonego w nie serca. Będę śledził sesję z wielkim zainteresowaniem, ale uznałem, że congratki należą się już od pierwszej kolejki!
-
@Nami napisał w [Horror] Gruzy przeszłości - komentarze i materiały:
@pan-elf ja podobnie, 7lat. Kojarzę tylko robienie kotletów z błota i zawijanie ich liściami xD
Tak, robiłem takie same kotlety XD Jeszcze wymienianie się karteczkami! Ale ciężko mi to dopasować do linii czasowej, mogło to równie dobrze pojawić się około '00s.
@Cai napisał w [Horror] Gruzy przeszłości - komentarze i materiały:
Lepiej pozostańmy przy romantyźmie
Tak zdecydowanie jest bardziej serialowo/filmowo/netfliksowo

@Ketharian napisał w [Horror] Gruzy przeszłości - komentarze i materiały:
Jako obserwator wątku chciałbym napomknąć, że lektura pierwszych postów wywołała u mnie falę sentymentalnych wspomnień i że jest w tych odpisach klimat i sporo włożonego w nie serca.
Również mocno doceniam klimat i widzę sporo włożonego serca w odpisy. Czekam z niecierpliwością na kolejne i aż kusi by komentować różne fajne smaczki z każdego odpisu, ale nie chcę robić spamu

-
To ja z kolei byłam w tamtych czasach zbyt mała, aby cokolwiek pamiętać. 1997. Na początku pomyślałam, że to trochę jak sesja postapo w Polce, a potem, że bez przesady. Gorsza technologia i śledzie z ogórkami kiszonymi zamiast łososia z awokado. No dobra, ale to Setting. A jak ludzie wtedy myśleli, jak z sobą rozmawiali? Pewnie też podobnie jak dzisiaj. Ale spróbowałam się do czegoś odnieść z popkultury. Wpierw pomyślałam o Felixie, Necie i Nice, ale to 2004 i dodatkowo z elementami sci-fi. Potem o Miodowych Latach, ale nawet one wyszły rok później w 1998. Poza tym to sitcom, a nie horror. Koniec końców uznałam, że nie kojarzę nic polskiego z tamtych czasów... ale nie tak dawno obejrzałem wszystkie sezony Buffy. Tyle że to amerykańskie. W końcu postanowiłam, że stworzę postać z mniejszości z traumą, która nawet nie powinna mieć mentalności typowej Polki nastolatki z tamtych czasów
Gdyby ktoś zarzucił mi, że Ariadna zachowuje się jak postać z Netflixa, to mogę zapytać, ile w tamtych czasach znał półcyganek osieroconych przez morderstwo/samobójstwo XD -
Akurat przed blokiem mojej babci, z okna sie widziało, stal dom cyganów. Nie byli lubiani za samo bycie cyganami, ludzie krzywo patrzyli i pilnowali portfeli
Byli tez mega glosni, zawsze sie darli, rodzice (czyli dorośli dzieciaków co tam też mieszkaly) ciagle sie kłócili ze soba i wszyscy co bliżej mieszkali widzieli i słyszeli bo były bloki wokół a oni w domu jednorodzinnym xD
Pamiętam, ze raz złapałam kontakt z dziewczyną jakos w moim wieku mniej więcej i byłam u niej w tym domu nawet, ale babcia jak sie dowiedziala to afera że hej i juz nigdy więcej tam nie mogłam byc
wydawali sie raczej spoko, ale uprzedzenia robiły swoje -
To ja akurat z Cyganami nie miałam nigdy żadnej styczności. Dopiero w dorosłym życiu w pracy, a to i tak niewielki kontakt i rzadki. Sam temat mniejszości w mojej głowie pewnie jakoś pałętał się od lata tego roku, kiedy przesłuchałam Ziarno Prawdy Miłoszewskiego. Taki kryminał, w którym akcja dzieje się w Sandomierzu i jest mocno związana z tematem Żydów i antysemityzmu. Nie chciałam żeby było tak samo, więc uznałam, że trochę zmienię XD Wybrałam drugą mniejszość, czyli Cyganów. A to świetnie łączyło mi się z postacią wróżki Foliarza.
-
Ja na lata 90' też jestem zbyt młody, żeby to pamiętać. Ale pamiętam szkołę z początku XXI wieku - i to wystarczy. Wiele się nie zmieniło, zmiany przyszły dopiero potem. Więc "moje realia" to nie żaden dokument, ale tez nie kompletna netfliksowa fikcja.
Z filmografii też trudno coś wybrać rok 97 to ogólna posucha (oprócz powodzi), filmy to jest albo zaraz po upadku komuny (np. Mów mi Rockefeller) albo już początek XXI wieku (Poranek kojota etc.). Najbliżej to będzie serial "Gwiezdny Pirat" z 1998 roku. Serial "Żegnaj, Rockefeller" to był 1993. W 1997 roku najgłośniej będzie o "Arizonie". Tematycznie to jeszcze film "Yuma" z 2012 roku.
-
Edyta pewnie ogląda takie programy

-
Siadam do pisania posta dzisiaj powinien być
EDIT dobra post poszedł trochę krótko mam nadzieje że rozpiszę się w przyszłości po prostu ciężki tydzień trochę mam

-
Miałam w planach krótko, bo "brak weny, o czym mam niby pisać?"
Jest jak jest. Post wsparty obrazkami z AI
@billie twoja postać została "sprzedana" władzom

-
Ja też tak nie wiedziałam co napisać, najpierw napisałam środek, potem początek, i faktycznie na końcu koniec

@nami Mega super
️ Miło mi, że podłapałaś ten wątek, ekscytujący był ten koniec
Może skończy się tak, że nauczycielce się pomyli i do dyrektorki zostanie zabrana Aishe Mirge XD A może faktycznie w szkole są reporterzy i zaczną filmować korytarzową dramę XD Co prawda mam dwie czujki na korytarzu, ale czy to wystarczy? Czy Ariadna dowie się, kto ją sprzedał? Może “Carrie” była celowo pozostawionym szpiegiem w sali gimnastycznej i to ona przekaże, że doniosła Kasia? Śmieszy mnie to, że wychodzi na to, że powodem konfliktu jest seksapil Valentina XD Swoją drogą jedna Kasia chac nie chcąc broniąca drugiej Kasi - czy to nie poetyckie? -
Ja też tak nie wiedziałam co napisać, najpierw napisałam środek, potem początek, i faktycznie na końcu koniec

@nami Mega super
️ Miło mi, że podłapałaś ten wątek, ekscytujący był ten koniec
Może skończy się tak, że nauczycielce się pomyli i do dyrektorki zostanie zabrana Aishe Mirge XD A może faktycznie w szkole są reporterzy i zaczną filmować korytarzową dramę XD Co prawda mam dwie czujki na korytarzu, ale czy to wystarczy? Czy Ariadna dowie się, kto ją sprzedał? Może “Carrie” była celowo pozostawionym szpiegiem w sali gimnastycznej i to ona przekaże, że doniosła Kasia? Śmieszy mnie to, że wychodzi na to, że powodem konfliktu jest seksapil Valentina XD Swoją drogą jedna Kasia chac nie chcąc broniąca drugiej Kasi - czy to nie poetyckie?@billie napisał w [Horror] Gruzy przeszłości - komentarze i materiały:
Śmieszy mnie to, że wychodzi na to, że powodem konfliktu jest seksapil Valentina XD
O, i właśnie tutaj się zaczęłam zastanawiać - czy to mój odbiór, czy ty to ustaliłaś w sumie? I poszłam do pierwszej strony sesyjnej do NPCów, a tam nie ma naszych braci!!
Szok. Teraz nie wiem, czy on w mojej głowie wydał się seksownie-niedostępny-tajemniczy, czy gdzieś coś czytałam xD@PanieMG, czy można dopisać braciszków do listy NPCów? Mamy nadzieję, że odegraja swoje role i ich opis się przyda
Ja od siebie mogę dla przypomnienia podrzucić mojego Michałka

Michał Kwiatkowski
Wygląd
- Wysoki, szczupły, naturalnie przystojny, ale zupełnie się z tym nie afiszuje
- Krótkie włosy ułożone w nieładzie, lekki zarost
- Skórzana kurtka, ciemne jeansy, glany lub trampki
- Zawsze wygląda trochę, jakby był myślami gdzie indziej
Charakter
- Niezależny, zdystansowany, nie tłumaczy się zbyt wiele
- Lubi rock: Nirvana, Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers, czasem polski rock, czasem też jakieś cięższe brzmienia
- Ma znajomych starszych, „z miasta”, czasem ktoś gra w zespole, ktoś zna kogoś z klubu
- Raczej cichy, ironiczny, bywa sarkastyczny
- Ma dobry kontakt nawet z młodszymi osobami ze szkoły Pauliny
- Dobry ziomek, luzak, pomocny
- Paulinę lubi, ale nie okazuje tego wprost – bardziej w drobnych gestach
Paulina:
- uwielbia się nim chwalić
- mówi koleżankom:
że jej brat „zna ludzi z koncertów”
że „kiedyś był na backstage’u”
że „ma kumpla w zespole” (czasem trochę podkręcone)
że, robił coś, czego on de facto nie robił (a na pewno jej się tym nie chwalił)
On:
- zwykle nie prostuje jej historii (styl olewczy, może nawet go to lekko bawi)
dla koleżanek Pauliny jest:
- niedostępny
- tajemniczy
- absolutnie „cool”
- totalne "ciacho"
Szczegóły
- Ukończył tę samą szkołę, w której jest Paulina
- Zna kadrę nauczycielską, jest lubiany, bo szarmancki (choć nie do końca grzeczny)
- Aktualnie uczęszcza do Policealnego Studium gastronomicznego: kucharz
- Pali
- Wciąż mieszka z rodzicami (i Pauliną), choć rzadko przebywa w domu
- Wynajmuje z kumplami garaż przy torach
- Interesuje się muzyką, hobbystycznie grają sobie muzę w garażu
- Uwielbia chodzić na koncerty i tego typu eventy
Nie opisuję szerzej wyglądu, uznam że "jak na obrazku"