Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.
[Horror] Gruzy przeszłości - komentarze i materiały
-
Szczerze mówiąc zastanawiam się czy nie zrezygnować z tej sesji bo mam wrażenie że nie nadążam za tempem rozgrywki i hamuje wam kolejkę i zabawę chyba nie wciągnąłem się tak jak reszta osób grających nie chce być hamulcowym który psuję wam zabawę
@Brilchan napisał w [Horror] Gruzy przeszłości - komentarze i materiały:
Szczerze mówiąc zastanawiam się czy nie zrezygnować z tej sesji bo mam wrażenie że nie nadążam za tempem rozgrywki i hamuje wam kolejkę i zabawę chyba nie wciągnąłem się tak jak reszta osób grających nie chce być hamulcowym który psuję wam zabawę
Totalnie się nie zgadzam
Podejrzewam, że przeze mnie mogłeś tak się poczuć, bo dopuściłam się kilku komentarzy i były skierowane w Twoją stronę
Z przykrością przyznaję się, że jestem BARDZO kiepska w komunikację międzyludzką i zdaję sobie sprawę, że często-gęsto moje wypociny brzmią niemiło/nieprzychylnie/atakująco - nie mniej jednak takie nie są. To tak luźno dodam i zostawię, gdyby moje podejrzenia były słuszne.Co do samej rozgrywki, mamy konkretny czas na odpisy i się go trzymamy, nie trzeba nic robić szybciej. Jasne, niektóre akcje są na tyle ciekawe, że po prostu aż by się chciało "szybciej", ale to nie pretensje, że ktoś coś hamuje - po prostu ciekawość i chęć szybszego poznania rozwiązania spraw

Co do Twojej postaci i gry, to ja już sobie wyobraziłam, jak ci rzuty wychodzą i z lamera serio Adaś staje się szpanerem, bo każdy chwali jego strój i sobie chce robić z nim fotki i ta Paulina biedna musi robić mu zdjęcia nie dla pośmiewiska, a dla... Szpanu
Bo każdy jest zachwycony. I w szkole okazuje się, że Adama każdy kojarzy i uwielbia, a grupa Kaśki jest wkurzona, haha.Dlatego jeśli wciąż sesja Ci się podoba i masz na nią ochotę, to ja chętnie zobaczę, co tam dalej się zadzieje, bo fajnie, że coś innego robisz z postacią!
-
@nami ABSOLUTNIE nie twoja wina nic do ciebie ani do nikogo w sesji nie mam nie ważne czy in czy out of game!
Po prostu zawalam terminy i mam wrażenie że hamuje rozgrywkę i nie przykładam się tak do pisania jak reszta osób wspógrających i MG to że Adam miałby wyjść na idiotę czy sobie złamać nogę cegłą czy wpaść w ręce policji absolutnie mi nie przeszkadza to akurat część zabawy.Nie wiem czy kogokolwiek obchodzą moje narzekania i usprawiedliwienia ale niech będzie skoro trochę waszego czasu zmarnowałem: próbuje sobie teraz z psychiatrą ustawić leki na sen i ciężko mi się skupić na czytaniu dłuższych tekstów. Te inne sesje co odpiswałem są krótsze tekstowo(Brama ma dłuższe teksty ale tam się nieco bardziej przywkłem do postaci to jest nieco łatwiej)
Próbowałem czytać po łebkach ale to wtedy wychodzi tak jak bym wszystkich olewał a to też jest niefajnie.
Wina jest jak najbardziej po mojej stronie i nie chce się stresować tym, że psuje zabawę czy opóźniam kolejkę sorki za zawracanie gitary. -
@brilchan, nie poddawaj się. Z ostatniego postu wystarczy, że przeczytasz fragment przeznaczony dla siebie. Tyle jest wystarczająco, żeby wszystko pchnąć do przodu.
-
OK zaraz do tego usiądę sorki za chaos
-
Dobra wrzuciłem posta cytat oczywiście z Jak Rozpętałem II Wojnę Światową
Na razie nie opisuje przygotowań do klubu bo zależy czy go złapią u Niemca na zamku
-
Uzupełniłem mechanikę na początku tego wątku. Lepiej późno i wcale. To samo czeka lista enpeców.
-
Mechanika
rzucacie garściami k6.
Cechy:
Ciało (C),
Technika (T),
Serce (S),
Umysł (U).Umiejętności (litery na początku odpowiadają konkretnym cechom):
C - Skradanie się
C - Siła
C - Ruch
T - Majsterkowanie
T - Programowanie
T - Analiza
S - Znajomości
S - Urok
S - Przewodzenie
U - Śledztwo
U - Pojmowanie
U - EmpatiaDla przykładu weźmy fikcyjną, niezwiązaną z sesją postać:
Maciek Zapłocki - Automaniak (taki majsterkowicz):
Ciało: 2
Technika: 5
Serce: 3
Umysł: 4Siła: 1
Majsterkowanie: 3
Analiza: 3
Urok: 2
Śledztwo: 1
Pojmowanie: 1Reszta umiejętności ma wartość 0.
Test: Każda liczba w cechach i umiejętnościach oznacza liczbę kostek k6, którymi wykonuje się test. Czyli test Majsterkowania oznacza rzucenie Technika 5 + Majsterkowanie 3 = 5+3=8 kości k6. Rzucacie kośćmi. Każde wyrzucone "6" oznacza sukces i zdany test. Zwykle wystarczy tylko 1 sukces, żeby zdać test. Może się zdarzyć, że w konkretnym teście (coś naprawdę do zrobienia) będą potrzebne 2 lub nawet i 3 sukcesy (np. przekonanie Józefiaka). Każde "6" (czyli sukces) powyżej wymaganego minimum (czyli był potrzebny był tylko jeden sukces, a wypadły 2) oznacza dodatkowy sukces, który można wykorzystać w tym teście jako np... ułatwienia lub dodatkowe informacje, jakie postać uzyskuje.
Przykład rzutu na majsterkowanie (8k6), potrzebny 1 sukces:
1, 2, 5, 1, 3, 2, 2, 6 - test zdany
1, 2, 5, 5, 3, 4, 4, 4 - test niezdany.Forsowanie:
nieudane rzuty, albo żeby uzyskać dodatkowe sukcesy, można forsować, czyli powtarzać. Ceną za to jest STAN (opisany dalej).
Powtarzanie nieudanego rzutu: gracz zakreśla 1 ze Stanów postaci, następnie ponownie rzuca wszystkimi kostkami, z którymi przystępował do testu.
Uzyskanie dodatkowego sukcesu: gracz zakreśla 1 ze Stanów postaci, następnie rzuca kostkami z poprzedniego rzutu, ale tylko tymi, na których nie wypadło 6.Przykład (rzut na Siłę, 3k6), potrzebny 1 sukces:
3, 2, 3 - test niezdany, gracz forsuje, zaznacza jeden ze stanów i powtarza rzut:
6, 6, 1 - test zdany z dodatkowym sukcesem, który można wykorzystać już teraz (zaimponowanie komuś, pozyskanie czegoś, pomóc komuś innemu w teście), lub w przysłości, żeby np. jeżeli w przyszłości dojdzie do testu siły w identycznej sytuacji - wtedy ten test będzie automatycznie zdany (o ile wystarczy tylko 1 sukces).Duże wyzwanie - sytuacja, kiedy pojedynczy test nie wystarczy. To coś, gdzie potrzebna jest współpraca i (wielokrotne) testy wszystkich postaci, żeby coś osiągnąć.
Stany: Odpowiednik paska zdrowia waszych postaci, z każdym zaznaczonym Stanem zdrowie waszych postaci spada. Kiedy forsujecie rzut lub kiedy zostaniecie zranieni, zaznaczacie 1 stan, który najlepiej oddaje sytuację w której się znajdujecie. Jeżeli ten konkretny stan jest już zaznaczony, to zaznaczacie inny:
- Zdenerwowanie
- Przerażenie
- Zmęczenie
- Zranienie
- Wycieńczenie (Złamanie) - zaznaczany na końcu, najpoważniejszy.
W niektórych testach (wg subiektywnej decyzji MG, haha) dostajecie stan za samo niezdanie testu.
Stan oznacza utrudnienie "-1", czyli utratę 1 kostki w teście. Modyfikatory się sumują (do czasu wyleczenia stanów, wtedy modyfikator się zeruje). Nie można mieć negatywnej liczby kostek w rzucie, tak samo jak nie rzuca się zerem kostek - do testu przystępujecie zawsze przynajmniej 1 kostką, nawet jeżeli modyfikatory w teorii zużyły wasze kostki do mniej niż zera.
Przykład: Maciek Zapłocki ucieka przez las. Jego modyfikator ze stanów to -3 (3 zaznaczone stany. Ciało 2, Ruch 0, modyfikator -3 = 2+0-3=-1. Maciek mimo to rzuca 1 kostką.
Wycieńczenie (Złamanie) oznacza, że postaci stało się coś poważnego oznaczającego prawdziwą ranę (fizyczną i psychiczną). Wycieńczona postać z automatu nie zdaje testów, dopóki nie zostanie uleczona.
Wycieńczenie (Złamanie) oznacza, że postać otrzymuje 1 Bliznę (każdy nazywa swoje blizny według własnego widzimisię). Bliznę można (jednorazowo) wykorzystać żeby uzyskać automatyczny sukces - o ile wytłumaczysz, w jaki sposób to zadziała.
Każda dodatkowa Blizna bliża do śmierci. Wykonujecie wtedy "Rzut Śmierci", 1k6, wynik musi być równy lub wyższy ilości blizn (przy otrzymaniu drugiej blizna potrzebujecie conajmniej "2" na kości).
Wyjątkowe przedmioty.
Niektóre przedmioty zapewniają bonusy do testów. Każda z waszych postaci może mieć jeden wyjątkowy przedmiot z bonusem +2. Inne przedmioty posiadane przez postacie mogą mieć maksymalnie +1. Bonus oznacza dodatkowe kości do testu, w którym postać wykorzystuje ten przedmiot (ale to musi mieć sens, młotek nie pomoże w bieganiu). Przedmiot nie jest przypisany do jednej konkretnej umiejętności.Przykład: Maciek Zapłocki chce się włamać na pakę Żuka (dla tych młodszych, to taki samochód). Ma ze sobą swój multitool własnej roboty. Multitool zapewnie +2.
W teście majsterkowania ma teraz 10 kości k6 (Technika 5, Majsterkowanie 3, przedmiot 2).Mechanika będzie jeszcze uzupełniana.
@JohnyTRS napisał w [Horror] Gruzy przeszłości - komentarze i materiały:
W niektórych testach (wg subiektywnej decyzji MG, haha) dostajecie stan za samo niezdanie testu.
Tbh, dla podkręcenia, to bym zawsze dawała jakiś condition za niezdanie, bo i tak trzeba uzyskać wszystkie cztery, żeby wpaść w stan "Złamania" (chyba załamania?) - zrobiłoby się ciekawie, tym bardziej, że można wyjść z tego stanu dość łatwo (spędzając czas ze "swoją" osobą, która nas wesprze), po prostu zostanie Blizna.
Też chyba warto dodać, że każdy condition (Stan) to -1 do kości (chyba, że nie chcesz tego używać)
-
Tbh, dla podkręcenia, to bym zawsze dawała jakiś condition za niezdanie, bo i tak trzeba uzyskać wszystkie cztery, żeby wpaść w stan "Złamania" (chyba załamania?) - zrobiłoby się ciekawie, tym bardziej, że można wyjść z tego stanu dość łatwo (spędzając czas ze "swoją" osobą, która nas wesprze), po prostu zostanie Blizna.
Też chyba warto dodać, że każdy condition (Stan) to -1 do kości (chyba, że nie chcesz tego używać)
@Nami napisał w [Horror] Gruzy przeszłości - komentarze i materiały:
Już samo niezdanie testu powoduje komplikacje. Rozmowa z osobą leczy, ale tylko wtedy, kiedy jest do niej dostęp. Chyba że liczycie na budkę telefoniczna w środku lasu - nie ma komórek i smarkfonów. Tylko forsowanie i rany oznaczają dodatkowe stany.
Budka telefoniczna w środku lasu, raczej nie chciałbym z niej skorzystać...
Masz rację, dzięki za czujność, przeoczyłem to: zaznaczenie stanu oznacza utrudnienie -1, czyli utratę 1 kostki w teście. Modyfikatory się sumują (do czasu wyleczenia stanów, wtedy modyfikator się zeruje). Nie można mieć negatywnej liczby kostek w rzucie, tak samo jak nie rzuca się zerem kostek - do testu przystępujecie zawsze przynajmniej 1 kostką.
EDIT: edytowałem post z mechaniką, dorzucając ten akapit.
-
Już samo niezdanie testu powoduje komplikacje. Rozmowa z osobą leczy, ale tylko wtedy, kiedy jest do niej dostęp. Chyba że liczycie na budkę telefoniczna w środku lasu - nie ma komórek i smarkfonów. Tylko forsowanie i rany oznaczają dodatkowe stany.
Budka telefoniczna w środku lasu, raczej nie chciałbym z niej skorzystać...
Masz rację, dzięki za czujność, przeoczyłem to: zaznaczenie stanu oznacza utrudnienie -1, czyli utratę 1 kostki w teście. Modyfikatory się sumują (do czasu wyleczenia stanów, wtedy modyfikator się zeruje). Nie można mieć negatywnej liczby kostek w rzucie, tak samo jak nie rzuca się zerem kostek - do testu przystępujecie zawsze przynajmniej 1 kostką.
EDIT: edytowałem post z mechaniką, dorzucając ten akapit.
Chyba że liczycie na budkę telefoniczna w środku lasu - nie ma komórek i smarkfonów. Tylko forsowanie i rany oznaczają dodatkowe stany.
Oj, nie spodziewałam się akcji w lesie po prostu

-
Dałem szybkiego posta moją jako gracza teorią byłoby że Niemiec jest jakimś wampirem czy innym psionem ale pomyślałem o tym, jaką obsesje lata 90te miały na straszenie dzieci narkotykami twierdząc że dillerzy będą rozdawać dragi pod szkołą i trzeba będzie na każdym rogu odpędzać się od darmowych narkotyków to pomyślał sobie że Niemiec mu coś wstrzyknął xD
-
Uśmiałem się z tego buraczkowego
zaraz dam jak człowiek burak ruszy na dyskotekę żeby cała klasa była w jednym miejscu była i czas się wyrównał 
-

Tu przybliżony kolor, jak to wygląda.
-
Spox dałem posta ? Mam nadzieje że nie przesadzam ze światostworzeniem z tą zieloną farbą ? Jakby co mogę skasować po prostu wydawało mi się że zielone ciapki będą śmiesznie wyglądać z tym kolorem
jakbym z czymś przeginał to mówcie nie obrażę się i mogę przyhamować xDSwoją drogą nie wiedziałem że system tales from the loop powstał żeby premiować serial nominowany do nagród Emmy
Potrzebuje zainstalować worda 2007 bo Libre Office mi w ogóle nie poprawia gramatyki zaraz rzucę
-
@Brilchan napisał w [Horror] Gruzy przeszłości:
Może spróbujemy jakieś rzut na to czy mu to jakoś wyjdzie ? Może tym razem mi wyjdzie a jak nie to też będzie śmiesznie
W takim razie rzuć na Majsterkowanie, z modyfikatorem -1 za stan (czyli rzucasz jedną kostką mniej).
-
W takim razie rzuć na Majsterkowanie, z modyfikatorem -1 za stan (czyli rzucasz jedną kostką mniej).
To na majsterkowanie chyba mam 1 kostkę tylko bo nie mam w umiejkach ? Miałem nadzieje że na urok bo tam mam 3 kostki
(żeby sprzedać że jest pewny siebie mimo że strój kretyński xD) ale spox majsterkowanie ma sens bo próbuje coś nowego zrobić -
Wyszło 6! Bo tech mam 2 w KP ale przez stan z poprzedniej porażki rzucam jedną kostką i wyskoczyło 6 to chyba sukces ? link do rzutu
-
Tak, to jest sukces.
-
bosko to Adam ma bordo garnitur w zielone ciapki xD tu wstawić muzyczkę uzyskania przedmiotu z Zeldy
W podręczniku jest żeby dopisać item +1 przy sukcesie czyli szalony garnitur +1 do szpanerstwa ? XD a tak na serio to charm chyba by pasował ? W każdym razie Adam pójdzie w tym nowym szalonym garniaku do klubu

Ten garnitur kojarzy mi się z Horrific Necktie z Disco Elysium :lol:
-
A tak szczerze, jak na rok 1997, to z czym powinien mi się skojarzyć?
Mi się kojarzy z rymowanką "ruda krowa w kropki bordo gryzła trawę kręcąc mordą"

Zaraz dolepie rzut do posta