Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.
[Monster of Week] Kraina zmierzchu
-
Pozbycie się kuzyna
Słysząc okrzyki o pomoc Sebastian "nałożył mentalną maskę" wściekłego kibola zaczął się drzeć i rzucił się do drzwi żeby pomóc je zamknąć //- Panie Kuzyn wypierdalaj Pan! Szefowa sobie nie życzy waszego towarzystwa i na imię ma HONORATA bez kurwa zdrobnień! Wypad bo, nie ręczę za siebie zaraz będzie więcej przejść! - Próbował wesprzeć starania wiedźmy.
-
Przybycie kuzyna
Honorata klepnęła w ramię Sebastiana uśmiechając się.
-Dziękuje Sebastianie, ale nie trzeba tak ostro. Rozumiem po wuju jesteś jeszcze denerwowanu, ale z Bogdanem jesteśmy bliżej jako kuzyni... JA cię nigdy nie nazywałam "Boguś", a tym bardziej nie przezywałam "Boguś-Goguś" czy "Boguś mówi bankowy". Jestem Honorata, wszelkie zdrobnienia mi uwłaczają - wyjaśniała.-A i jako rodzina możemy być szczerzy, co nie?Pod blatem spróbowała wywołać moc. Według księgi było to zaklęcie bez specjalnych inkantacji- ważniejsze były nagromadzenie mocy w dłoni i przesunięcie jej przed oczami celu. Jak teraz Bogdan, którego powinna wkurzyć dawne hasło reklamowe banku- źródło żałośliwości
-MÓW PRAWDĘ- i ton z nakazem.
||spoiler Rzut na Use MAgic/Weird"2d6+2= 4+4+2=10
Duży sukces||Sądząc po zesztywniałym wyrazie twarzy i pustym wzroku magia zadziałała mocno.
-Dlaczego przyjechałeś do Whisper Cafe? Bądź szczery. -
Smutna ceremonia
Adam potrząsnął bukietem białych róż w swych dłoniach – Pani matrona rodu, jak przypuszczam? Zechce Pani przyjąć te oto kwiaty? Nie wiem komu je dać, a Pani wygląda na szlachetną osobę…
Wujek
Adam spojrzał z uznaniem na Sebastiana – Ładnie Ci poszło! Nie byłem pewien, co robić w tym przypadku, więc… - uśmiechnął się niezdarnie – W sumie na początku myślałem, że masz zbyt ostre podejście, ale… - pokazał mu uniesione kciuki w górę.
Kuzyn
- Hm... Honorato? - spytał teatralnym szeptem - Czemu ostatnio tylu Twoich krewnych CIę odwiedza?
-
Nysa Hobby
Nysa uniosło stopę pokazując że posiada chwytny palce u stopy która bardziej przypomina dłoń.
- Odziedziczyłom to po goblińskim rodzicu! -Mariusza z sercowe problemy
Mariusz notował wszystko a potem się zastanowił i zapytał.
- Lesbijki to inaczej grecynki? Bo u nas jest takie królestwo zamieszkane przez potomków Greków i pochodzą z wyspy Lesbos. Mają siostrę wydano greczynkę z królestwa Trebnizondu, to znaczy, wyszła za lesbijkę?-Wejście kuzyna
Bogdan cofnął się na widok Sebastiana i potem powiedział potraktowany zaklęciem
- Bo widzisz, Moja dziewczyna wyrzuciła mi ze swojego mieszkania, bo zdradzałem ją z jej szwagierką, oraz jej siostrą ale nie na raz! Na mieszkanie mnie nie stać, bo pożyczyłem pieniądze od wujka Waldemara, i tak jakoś umysł rozpłynęły, bo źle jest Zainwestowałem Ale jestem pewien że w końcu się odkuję bo mam kilka pomysłów Jak zarobić pieniądze. Jestem prawie pewien gdzie ciocia przechowywała skarby! - Uśmiechał się radośnie.Plany Sebastiana
Klitka popatrzyła na Sebastiana z niepokojem, i powiedziała idąc nim do ogrodniczego.
- No nie wiem, takie zjadanie ludzi wydaje się być bardzo nie uprzejme… A ty Wyglądasz na całkiem smacznego.-Smutna ceremonia
Kobieta zobaczyła jak Adam daje jej kwiaty wielkie oczy i powiedziała za radością w głosie.
- Nawet nie wiedziałam że jeszcze na świecie są tak mi chłopcy! Mam mnóstwo bardzo miłych wnuczek i innych krewniaczek! Na pewno się z nimi polubisz! - Pogłaskała go po głowie jak babcia wnuczka a potem zwróciła się do Sebastiana.
- Ludzie nazywają czasami różne jest spokrewnione ze sobą rośliny, ale Piotrek uprawiał Lotosa orzechowego… W jeziorku z ozdobnymi rybami! Ale potem mu się znudziło…- -
Nysa Hobby
Honorata uśmiechnęła się do Nysy:
-Rękawiczki też potrafię. Potrafię zrobić palce winnych kolorach niż grzbiet.Wejście kuzyna
Wiedźma kolejno spojrzała porozumiewawczo na Sebastiana "Wszystko jasne" , do Adama przybierając wyraz twarzy każący mu jej nie przeszkadzać. Uniosła dłoń władczo przed kuzynem dopóki miał nadal ten pusty wzrok:
-Gdzie ciocia Jadwiga miałaby schować te skarby? I jakie?Smutna ceremonia
Honorata starała się nie patrzeć na Sebastiana- miała wielką ochotę przewrócić oczami przy "Mam mnóstwo bardzo miłych wnuczek i innych krewniaczek!". A oni oboje wiedzieli, że Adama nie interesują kobiety- zwłaszcza w taki sposób. Odchrząknęła, żeby zacząć rozmowę z matroną rodu:
-Nasze kondolencje... Jesteśmy z Whisper Cafe. To my trafiliśmy na ciało świętej pamięci Piotra... -
Smutna cermonia
Sebastian był zmęczony tymi podchodami
//- Wyrażenie kondolencji to tylko część powodów dla których przyszliśmy, bo jesteśmy Strażnikami. Czuć od szanownych Pań pewne talenty a z zaprzyjaźnionych źródeł dowiedzieliśmy się że we krwi zmarłego znaleziono właśnie rośliny lotosowate tak to było opisane więc chcielibyśmy się upewnić że nikomu nie stanie się coś podobnego.Opieka nad dziećmi
// - Dzień dobry to wujek Adam spędzi z tobą chwilę a ja pójdę pomóc Pani Honoracie w kuchni - Adam nigdy wcześniej nie robił zupy ogórkowej ale bardzo się cieszył że może spróbować! Zaczął goglować przepis na smartfonie. W dawnym życiu zostałby wyśmiany za pomoc kobiecie w kuchni więc tym bardziej cieszył się że może kopnąć te toksyczne wzorce w dupę! Cieszył się z tej transgresji kultury gangowej jak dziecko na prezent świąteczny!
Ostatnia rada dla Mariusza
// - Hej a może spróbujemy podpytać się Pani Honoraty ? Zawsze to inny kobiecy punkt widzenia. Oczywiście bez twojej zgody chłopie o niczym nikomu nie wspomnę! Ja sekretów dochowuje kumpelski kodeks pomiędzy facetami i takie tam to taka kolejna zasada że nawzajem sobie faceci pomagamy chyba że ktoś jakieś wielkie świństwo komuś robi.
Plany biznesowe Sebix
//- No jak tu przyjechałem to chciał mnie zjeść ale to dlatego że mój gang chciał się wpierdolić na jego terytorium teraz jestem trochę bezpieczniejszy bo mam pozycje jako Strażnik i robię przysługi dla księcia. Nie znaczy to że mam jakieś immunitet ale chcę do niego grzecznie pójść z propozycją biznesową warto mieć takiego potężnego magika po swojej stronie... Słyszę twoje obawy kochanie i dziękuję ci za nie cieszę się że uważasz że jestem pyszny - Powiedział puszczając oko.
Zamierzał kupić taczkę i kilka worków kompostu i tego czegoś co tam driada powiedziała... Chyba jakieś sztuczne coś na porost roślin ? Azofast ?
//- Klitka pamiętasz może jaki środek do roślin chciała ta Driada ? Trochę mi z głowy wyleciało bo byłem w nerwach - Zapytał przyjaciółki.Kuzyn Honoraty
Kiedy szefowa kazała przestań staną z boku z założonymi rękami pozwalając żeby wiedźma zrobiła co uważa za słuszne bo to jej rodzinne sprawy.
//- To jednak mam go wykopać szefowo ? - Spytał po tym, jak zaklęcie "serum prawdy" zadziałało bo nie był pewien co oznaczało porozumiewawcze spojrzenie. -
Smutna ceremonia
- Jak kolega powiedział, jesteś z ... innej strony Kurtyny - kontynuował wątek Adam - I osobiście uważam, żę powinniśmy wprost porozmawiać o tej, przyzna pani, niecodziennej śmierci.
-
Nysa hobby
Nysa uśmiechnęło się i powiedziało.
- To może być bardzo miłe jeśli razem będziemy szydełkować! -Mariusza problemy sercowe
Mariusz pokiwał głową i uścisnął Sebastiana, a potem powiedział.
- Dziękuję ci bardzo! Zrobię tak jak sugerujesz! -Wejście kuzyna
Kuzyn popatrzył na Sebastiana i przełknął ślinę, a potem powiedział.
- Twój facet nie musi mnie straszyć! Po prostu wszyscy wiedzą, że szalona ciotka musiała mieć tutaj mnóstwo Złota, jak te wszystkie szalone ciotki, i dlatego nic z nas jej nigdy nie odwiedzał, tylko że była wredna i Nie podzieliła się z rodziną! Mam nawet ze sobą wykrywacz metalu i łopatę! Jestem pewien, że na pewno go znajdziemy! -Biznes Seby
Klitka pocałowała Sebastiana w policzek, A potem zastanowiła się przez moment i powiedziała.
- To był chyba azofast, ale chyba nie chcesz podać tej driadzie? Bo wiesz, to byłoby Jak dawać narkotyki narkomanowi -Smutna ceremonia.
Kobieta pokiwała głową zrozumiawszy o czym mówił Sebastian i popatrzyła prosto w oczy Honoraty.
- Tak, jesteś krewniaczką Jadwigi, widać to w twoich oczach, wasze dusze są bardzo podobne… Moja siostrzenica powiedziała że to wy znaleźliście jego ciało… Istnieje wiele groźnych lotosu które mają magiczne właściwości. Na przykład czarny Lotos wprowadza mroczne sny i wizje, których nie powinien oglądać zdrowy umysł, a Szary Lotos wprawia w szał… Jednakowoż to nie był prawdopodobnie żaden z nich, A może? - wiedźma zastanowiła się na głos -
Nysa hobby
Honorata również się uśmiechnęła.
-Bardzo chętnie! Rzadko mam z kim od kiedy przyjeżdżałam na wakacje do cioci Jadwigi. Tylko najpierw mam wizytę dzieciaków z nocowaniem... A nie wiem jak z twoim przebraniem w ludzia. Dzieci są podobno bystrzejsze na takie rzeczy.Wejście kuzyna
Wiedźma przewróciła oczami "Cholera zaklęcie już puściło".
-Sebastian nie jest moim chłopakiem, tylko partnerem biznesowym. Adam też. Dostaje z Unii za zatrudnianie ludzi po przejściach. Do nich więc lepiej grzeczniej.Przeliczyła w myślach od tyłu do 5 żeby potem popatrzeć na swoich przyjaciół:
-Trzy dni, Bogdan. Powodzenia z szukaniem po tylu krewnych. Przebijesz mojego farta z testamentem na moje nazwisko z aktem własności. Tak swoją drogą to na północ stąd są bunkry po Wojnie. Może też coś znajdziesz.Smutna ceremonia.
Honorata pokiwała głową:
-Chyba nie miałyśmy okazji poznać się za życia cioci Jadwigi. Bywałam u niej na wakacjach z kuzynami. Chociaż chyba tylko ja mam zdolności. Och, Sebastian i Adam też są Iskrami. Rozumiem, że Damian nie był wiedźmiarzem, ale czy Iskrą? I jak można to sprawdzić bez wrzucenia w niebezpieczeństwo? -
Kuzyn
Adam westchnął głęboko - Honorato, kochana, em... nie gniewaj się, ale masz calą masę dziwnych ludzi w rodzinie? Czy to w ogóle normalne? - spojrzał na kuzynka Honoraty z żalem.
Smutna ceremonia
- Hm... a czy zna pani jakiś inny Lotos, który mół być odpowiedzialny za to zajście? Albo ma pani jakieś inne podejrzenie, którym chce się z nami podzielić? - spytał grzecznie.
-
Etyczne rozważania na temat Driady narkomanki
//- Wiesz Klitka zawsze wychodziłem z założenia że każdego ciało to jego wybór przyjechałem tu jako muł a w przeszłości sprzedawałem mefedron i trawę ale masz racje teraz mam szanse sam wybierać... To może kupimy jej krowiak ? Naturalne może zadziała jak ten no... Metadon! - Los driady był mu raczej obojętny ale chciał żeby przyjaciółka dobrze o nim myślała no i pragnął mieć mniej czarnych plam na sumieniu.
Smutna Ceremonia
// - Nasza wtyka w policji powiedziała tylko że miał przy sobie jakieś płatki ale nie dowiedzieliśmy się jaka konkretnie to roślina... Oczywiście jestem pewien że Wiedzące Kobiety takie jak wy szanowne Panie nie zrobiłyście nic tak ryzykownego i nie chce mówić źle o zmarłym ale może był zazdrosny waszych mocy i to go skłoniło do groźnych eksperymentów ? Może moglibyśmy zerknąć do rzeczy zmarłego aby poszukać jakieś wskazówki który z lotosów zażył ? Oczywiście pod pań bacznym spojrzeniem chcemy dzielić się wiedzą aby miejscowa społeczność była bezpieczna.
-
Wejście kuzyna
Kuzyn Bogdan opadł zmęczony, a potem powiedział.
- Wie kuzynka, trzy dni to mało ma wybieranie nowych butów, a co dopiero szukanie mieszkania… Chyba że kuzynka pożyczy mi parę stówek tak na sam początek? Bardzo śmieszny żart był z tymi Bunkrami. - Zaczął wchodzić do środka.Plan Sebastiana
Kitka pokiwała głową
- Bardzo dobry pomysł! -Smutna ceremonia
Ciotka mężczyzny westchnęła ciężko i powiedziała.
- Piotrek był naprawdę miłym człowiekiem i bardzo chciał być wiedźmiarzem, tylko, że u nas jedynie kobiety czarują Ale nawet miał nadzieję bo Janek czarował, Ale potem okazało się że Janek jest Janinką i piotrek Uznał, że nie będzie już nigdy mógł czarować! Nie wiem wiem wiele o innych Lotosach, ale mogę was zaprowadzić do jego pokoju abyście przeszukali Basiu, mogłabyś to zrobić! - Zwróciła się do jednej z wnuczek, wysokiej blondynki z kilkoma różowymi pasemkami która pokiwała głową i zaprowadziła ich do pokoju kuzyna.Ruch specjalny
Przeszukanie pokoju. Rzucacie na Sharp+2d6
Jeśli wypadnie mniej niż 7 otrzymacie jedną dobrą wskazówkę, jedną fałszywą i jedną neutralną
Jeśli wypadnie 7-9 otrzymacie jedną fałszywą i dwie poprawne wskazówki
Jeśli wypadnie 10 lub więcej otrzymacie dwie poprawne wskazówki -
Wejście kuzyna
Wiedźma popatrzyła po kumplach:
-Trzy dni i wywalamy. Zero forsy- wróci po więcej, ale szkoda by było kolejnego trupa w okolicy i tak blisko kawiarni.
Potem zagrodziła drogę Bogdanowi:
-Och nie spodziewałam się, że będziesz nalegał, żeby zapłacić. Sebastian i Adam zdecydują o robotach opłacających za te jedzenie. Sebastianie, chyba nadal nie doszorowali krwi po ostatnim trupie.Smutna ceremonia
Honorata chwilę myślała od natłoku wspomnień. Wielu przykrych. Ostatecznie uznała, że przyzna:
*-Nie wszyscy w mojej rodzinie są magiczni jak ciocia Jadwiga. Wielu Koniecznych, którzy wyjechało byli niemagiczni. Nawet się dorobiło, byli dumni z takiej elitarności. A ja... Byłam zawsze ta w cudzysłowiu "inna". Nie pasująca do tej elitarnej ścieżki przedsiebiorczości, TikToka i normalności. Jakbym tylko się postarało to bym wszystkich uszczęśliwiła. I niestety nie mogę powiedzieć, żeby chcieli zrozumieć mnie dopóki sama nie postaram.Zrozumiałam co się działo kiedy dowiedziałam się, że mam w sobie magią. I czuję się dużo lepiej sama ze sobą. Szkoda, że Piotr nie znalazł swojej ścieżki na szczęście.*
Ruch specjalny
Honorata spojrzała na pokój co mogło wyglądać jak wskazówkaRzut na Sharp
2d6+2=(1+6)+2=7+2=9
Jeśli wypadnie 7-9 otrzymacie jedną fałszywą i dwie poprawne wskazówki -
Bohaterowie weszli do pokoju Piotra. Był to niewielki pokoik, w którym znajdowało się tylko jednoosobowe łóżko, biurko i trochę książek, nie było Nawet tabletu, najwyraźniej miał go ze sobą w trakcie swego upadku… Wiadomo było że ofiara interesowała się ezoteryką i okultyzmem, było tu kilka talii tarota, tablica Ouija, czy dosyć podstawowe książki takie jak Złota Gałąź. Z innych zainteresowań znaleźli też książkę z wielkim trójkim ślimakiem na okładce podpisaną jako objawienia Glaakiego - wersja dla Początkujących badaczy nauki transcendentalnej…Trafili też na adres kwiaciarni… Oprócz tego Honorata natrafiła też na woreczek podpisany Szmaragdowa mieszanka z zielonym proszkiem…
-
- Honorato, co o tym wszystkim myślisz? - spytał ją Adam - Jesteś ekspertką od magii. A co do tego proszku... jak myślisz, co to jest? Powinniśmy pokazać to wiedźmom z rodziny zmarłego?
-
Honorata w najlepsze buszowała pośród poszlak. Sprawiało to jej wiele radości.
-Bez wątpienia Piotr próbował znaleźć w sobie moc. Patrząc na ilość gadżetów bez skutku. Ten proszek wydaje mi się być najdziwniejszy, ale trzeba by czegoś mocniejszego do zbadania niż moje oko. Może i to tylko farbka, że jest tak zielony, ale kto wie? Zważywszy, że nagle zainteresował się liliami warto by było sprawdzić te kwiaciarnie... Właściwie to czy był na tyle dobrym klientem, żeby przysłać na pogrzeb kwiaty lub któryś z kwiaciarzy przyszedł z kondolencjami? -
szukanie informacji
Sebix zrobił zdjęcia dziwnym książkom które wskazała Honorata i zrobił wyszukiwanie informacji w internecie żeby zobaczyć czy są jakieś recenzje...
// - Też bym stawiał na proszek bo kojarzy mi się z rzeczami które kiedyś sprzedawałem może to sproszkowane płatki lilii które wciągnął nosem ?Dar dla Driady
Sebastian kupił małe opakowanie nawozu "krowiak" w nadziej że pomoże to driadzie "na głodzie" i ruszył do lasu sprawdzić czy da radę wejść w jakieś układ wymienny na grzybki od leśnego ducha. Nawet jeżeli nie halucynogenne to może chociaż coś do kawiarnianych wypieków ?
-
Wysoka blondynka, która przedstawiła się jako Janinka powiedziała…
- Nie nie, żaden kwiaciarz nie przyszedł, mój kuzyn właściwie nie interesował się kwiatami… Wiecie U nas tylko dziewczyny mogą wyczarować, to jest w naszej rodzinie Potrafią czarować, więc czuł się wyobcowany… Ciężko dorastać w magicznych rodzinie a jednocześnie być do końca jej częścią. W dzieciństwie się przyjaźniliśmy ale potem masz zrobić trochę się rozeszły, zwłaszcza że Piotrek i tak nikt nie potrafił znaleźć dla siebie miejsca w żadnym, ze światów. Zwłaszcza że jest jeszcze Klątwa, wiecie nikt w naszej w rodzinie nie będzie w szczęśliwym związku ze śmiertelnikiem! -