Rozmowy o zbiórce na forum
-
Cześć.
Jak wiecie, a jak nie, to teraz już będziecie wiedzieć, będzie trzeba opłacić serwer i domenę pod koniec listopada. Zaznaczałem ten temat w pierwszym poście na forum Podsumowanie migracji gdzie też dawałem zgrubne prognozy kosztów.
Odzywam się już teraz aby dać krótki update po sprawdzeniu aktualnych cen jak wygląda i zapytaniem was o opinie (a także pi razy drzwi oszacowaniem chęci partycypowania w kosztach utrzymania forum). Gdyż jak mówiłem, pierwszy rok zgodnie z obietnicą jeszcze z czasów Li, sponsorowałem. Ale taki stan nie powinien trwać wiecznie. Zanim przejdę do dalszej treści, odświeżenie kosztów prognozowanych:- Serwer: ~308 zł na rok, opcja płatności tylko na rok
- Domena: ~72 zł na rok, można wziąć na 2 i 3 lata na raz wtedy szacowane ceny toi ~145 i ~217 zł za kolejno 2 i 3 lata
- E-mail (forum korzysta z zewnętrznego): w cenie domeny
- Poszerzony backup (opcjonalne, teraz go nie mamy): ~206 zł
Co daje nam wariant minimum 380 zł na rok lub ~586 z rozszerzonym backupem. To drugie bym rekomendował, to jest gwarantowany przez OVH zrzut całego dysku w wybraną przez nas godzinę codziennie, trzymane tydzień w tył. Czyli mamy 7 backupów. Uprości to nam kopie bezpieczeństwa, cena jest imho ok. Obecnie w ramach ceny VPSa mamy rozwiązanie tylko dzień do tyłu. Przy wgrywaniu update forum i tak robię backup abyście nie potracili postów, ale ten automatyczny jest dla mnie gwarancją bezpieczeństwa.
Aktualnie nie potrzebujemy dodatkowych dysków, ale patrząc po dynamice potrzeb istnieje prawdopodobieństwo, że na 2028 będę coś rekomendował. Ale nie jest to pewne, zobaczymy jak dynamika dysku. Pamiętajcie, że poza bazą danych dysk zjadają inne usługi.
Posiadam też rolltelling.com ale z racji, że forum go nie używam, to mój prywatny wydatek.Ogólnie to myślę, że do zbiórki użyjemy Patronite. Jest to dla mnie najwygodniejsze podatkowo rozwiązanie. Ale wtedy trzeba doliczyć około ~8-9% do kwoty w jaką celujemy, ale przynajmniej jest czysto. Pytanie też czy wolicie jednorazową zbiórkę czy też preferujecie aby poza nią (bo i tak będzie trzeba robić) zrobić na cały rok 2027 subskrypcję (jak tak, to pomyślcie o kwotach, raczej niskie).
Jeszcze dodatkowe słowa dla ludzi zainteresowanych. RT nie stanowi dla Obsługi źródła przychodu, działamy pro bono. Jedyne co nam udało się ogarnąć to patronaty prasowe nad imprezami (co po prostu polepsza widoczność forum) oraz akredytacje prasowe dwa razy. Ale to też ludzie od nas jechali trochę promować forum, trochę robić zamieszanie i nie widzę przeszkód aby przy takich okazjach kogoś z zaufanych userów zaangażować (zaufanych to znaczy kogoś, komu ufam na tyle, aby założyć, że nie wystawi nas prze organizatorami do wiatru i ani się nie pojawi, ani relacji nie zrobi).
Aby być jeszcze z wami szczery, myślałem jeszcze o jednym projekcie wokół forum który ma opcję jakieś przychody zapewnić, ale to czy dojdzie do skutku, w jakiej formie itd. To temat przyszłości. No i wtedy to będziemy dopiero gadać czy jeśli "pykło" to z tego pokryjemy koszta forum itd. Tak pro forma wspominam.Jestem szalenie ciekaw waszych opinii co do wygodnych dla was rozwiązań oraz też mniej-więcej informacji kto ma zamiar na forum się złożyć. To drugie jest ogólnie dla ludzi przydatne, nie tylko dla mnie. Jak ma plany złożyć się ~20 osób to wychodzi na rok koszt kebaba na głowę np.
-
Jeśli wciąż tu będę aktywnie korzystać, to również chętnie się dorzucę.
-
Chętnie się dorzucę, czy to przez Patronite czy w innej podobnej formie zbiórki.
-
Dorzucę się, ale jestem za tym, aby wydzielić te dyskusję do osobnego wątku.
-
Ja tez. Backup. Ile wyjdzie na łebka tyle wyjdzie.
-
Droższa opcja i dorzucam sie
-
Zapłacę, pewnie. Weźmy co lepsze, jak jest wybór, zbierzemy pewnie bez problemu

-
You have my coins.
Lepsza opcja. -
Nie lepiej co rok zakładać zrzutkę na zrzutka.pl? Tam nie ma prowizji.
-
@Marika napisał w Rozmowy o zbiórce na forum:
Nie lepiej co rok zakładać zrzutkę na zrzutka.pl? Tam nie ma prowizji.
Myślałem o tym, jest to wciąż na tapecie. Jedyne powstrzymują mnie kwestie podatkowe oraz jednak trochę inny profil, zrzutka targetuje częściej działania charytatywne.
-
To raczej pomagam.pl. Zrzutka ma w opisie:
Na co chcesz
Potrzeba, projekt, a może prezent? U nas nie ma złych pomysłów! Na Zrzutka.pl możesz zbierać na dowolny cel! -
Na co chcesz
Potrzeba, projekt, a może prezent? U nas nie ma złych pomysłów! Na Zrzutka.pl możesz zbierać na dowolny cel!@Marika napisał w Rozmowy o zbiórce na forum:
Na co chcesz
Potrzeba, projekt, a może prezent? U nas nie ma złych pomysłów! Na Zrzutka.pl możesz zbierać na dowolny cel!Oczywiście, że możesz. Ale przejrzyj typowe ogłoszenia. No i kwestia podatkowa, patronite przez ciągłość daje dokumenty zapewniające, że w ramach 5 lat nie przekroczyło się limitu darowizn. W przypadku innych stron nie jest to tak oczywiste.
-
Ładnie to idzie, sam optowałem za postawieniem nowego forum i opuszczenie tonącego LI. Byłbym świnia gdybym się nie dołożył. Poęćdzięsiątaka ode mnie macie. Tylko dajcie znać gdzie i jak.
Może sondę by dokleić gdzie każdy kliknie ile zamierza dorzucić. Będzie lepiej widać na ile można mniej więcej liczyć.
-
Na razie nie widzę potrzeby sondy, mniej-więcej widzę wypowiedzi w tym temacie (no i trzeba szachu-machu z tematem robić bo sondy dołożyć się nie da). To tylko rozmowa z wami na razie chociażby o formach zbiórki i rozeznania się.