Serce tajgi [Zew Cthulhu] - komentarze
-
Hej ludki

Chciałem poinformować, że wyjeżdżam na wakacje trwające tydzień, jadę w niedzielę i wracam w niedzielę, więc możecie się spodziewać mojego posta w sesji najwcześniej w poniedziałek (ten za tydzień, nie ten co teraz będzie). Proszę, zBNujcie moją postać do tego czasu, okej?

PS. Moja postać jest w dosyć kłopotliwej sytuacji i nie myśli teraz o dekodowaniu żadnych masek, ona chce stąd uciec... xD
-
Hej ludki

Chciałem poinformować, że wyjeżdżam na wakacje trwające tydzień, jadę w niedzielę i wracam w niedzielę, więc możecie się spodziewać mojego posta w sesji najwcześniej w poniedziałek (ten za tydzień, nie ten co teraz będzie). Proszę, zBNujcie moją postać do tego czasu, okej?

PS. Moja postać jest w dosyć kłopotliwej sytuacji i nie myśli teraz o dekodowaniu żadnych masek, ona chce stąd uciec... xD
@Kaworu Rozumiem, niemniej w chwili obecnej trochę nie wiem co mam robić. Końcówka posta Waltera jest raczej nastawiona na to, że wy wyszłyście z tego pokoju, a Walter i madame kontynuują rozmowę i dopiero wtedy Walter sugeruje madame, żeby pozwoliła wam zbadać maskę. Więc zostawiacie mnie trochę w potrzasku, bo bez konkretnych deklaracji co do kolejnych działań waszych postaci ja naprawdę nie wiem, co mam robić dalej xD Ale dobrze, skoro mam postać chwilowo zenpecować, to przyjmę, że jednak w tym kierunku się to potoczy i rzucę za Ciebie.
Edit: wyszło 51, czyli sukces
-
@ketharian w sumie to też możesz rzucić na szczęście i zobaczyć, czy uda Ci się spotkać tego policjanta, który dał Renowi wizytówkę
-
-
Macie odpis. Długo nad nim pracowałem i jestem mega z niego zadowolony
Wszelkie ingerencje w wasze postacie za waszą zgodą. -
Przeczytałem dwukrotnie część posta dedykowaną Johnowi i muszę przyznać, że mam przed sobą naprawdę poważne dylematy. Komunistów najchętniej pozostawiłbym w celi, bo traperowi nie jest z nimi po drodze i uważa tę grupkę za bezwartościową w syberyjskiej fazie ekspedycji. Niechby zasmakowali kańczuga jako życiowej lekcji, ale z drugiej strony, istnieje zbyt wysokie ryzyko, że oni przypłacą to życiem.
Wybór pomiędzy policją polityczną, a yakuzą jest jeszcze trudniejszym orzechem do zgryzienia, muszę to dobrze przemyśleć i rozegrać. Mój odpis będzie albo dzisiaj albo jutro wieczorem.
Dobra robota, MG!
-
Hej ludki

Wróciłem z wakacji, powoli postaram się nadrobić zaległości, co się nagromadziły przez poprzedni tydzień

-
Przepraszam za drobny poślizg z odpisem. John wbrew sobie samemu spróbuje wyciągnąć komunistycznych agitatorów z aresztu posiłkując się łapówką w wysokości dwustu dolarów (z tytułu czego będzie wściekły na towarzyszy z ludu). Po wyjściu z aresztu (z komunistami lub bez nich), wytłumaczy przewodnikowi, że nie zamierza wchodzić w żadne układy z policją wojskową i poprosi o jak najszybsze przejście do rzeczonego klubu.
-
@cygan czy dobrze rozumiem, że Walter chce założyć maskę?
-
Jeśli madame wyrazi zgodę to tak. Walter nie wierzy w magię i chce to udowodnić. Jest nawet w stanie rozciąć sobie palec żeby dać krew masce.
-
Mogę rzucić na Antropologię żeby zgadnąć, jak przeprowadzić rytuał ofiarny tej maski?

Edit: ewentualnie na okultyzm?
-
Mogę rzucić na Antropologię żeby zgadnąć, jak przeprowadzić rytuał ofiarny tej maski?

Edit: ewentualnie na okultyzm?
-
Czyżbym wygrał nową postać?
-
@Cygan nie no, aż tak to nie xD chyba, że Ci się znudziła i chciałbyś zmienić, to zanim znajdziecie się na Syberii jest to jeszcze możliwe
-
Dobrze gra mi się Walterem, a niedługo dostanie nowe moce to w ogóle fajna postać będzie.
Czekam z niecierpliwością na twój post.
-
@Gordian Właśnie odpisuje wybaczcie już pisze
-
Odpis pojawi się dziś późno lub jutro, ale ponieważ po raz pierwszy część drużyny zetknie się na własne oczy (a w przypadku Waltera na własnej skórze) z mitami, wyjaśniam jak to działa od strony mechanicznej.
- Każda osoba mająca jakikolwiek kontakt z mitami, czy to widząc ich działanie, czy czując - cokolwiek, wykonuje test poczytalności. Jeśli nie przydzieliliście sobie tej statystyki, to jej początkowa wartość wynosi tyle samo, ile wartość waszej mocy.
- Efekt zdania i niezdania tego testu interpretuje mg, ale niezdanie na pewno skutkuje utratą poczytalności (a czasem nawet zdanie, zależy od typu kontaktu i mocy mitów, z jakimi macie kontakt). Trzeba to wówczas odegrać fabularnie - utratę poczytalności jako chwilowy obłęd, paraliż itp., a jej zachowanie jako zracjonalizowanie sobie tego.
- Jeśli jednorazowa utrata poczytalności (czyli na skutek jednego testu, a nie że w sumie) wynosi 5 punktów lub więcej, musicie wykonać test na inteligencję. Co ciekawe, jest to jedyny test w grze, którego chcecie nie zdać, ponieważ niezdanie go oznacza, że do waszego mózgu zwyczajnie nie dociera to, co się wydarzyło, a zatem szybko to wyprzecie i nie będziecie mieli w związku z tym żadnych większych konsekwencji. Zdanie natomiast oznacza, że uzmysłowiacie sobie co tu się właśnie odwaliło, a to z kolei odciska trwały ślad w waszej psychice. Następuje chwilowy obłęd (na k10 godzin wasza postać jest wyłączona, bo nie może się pozbierać i nie ma nad sobą kontroli), a poza tym mg dostaje prawo do ingerencji w kartę postaci. W naszym przypadku możemy uznać, że dostaniecie wówczas traumę albo manię, którą sobie wylosujecie.
- Każdy kontakt z mitami oznacza wpisanie sobie określonej przez mg liczby punktów Mitów Cthulhu na kartę postaci (jako umiejętności). Mechanicznie działa to tak, że z jednej strony będziecie od tej pory rozpoznawać różne rzeczy związane z mitami (po prostu działa to jako umiejętność), dostaniecie również dostęp do rzucania czarów, o ile się jakoś ich nauczycie, ale z drugiej strony zmniejsza wam się wówczas maksymalna wartość poczytalności. Bazowo jest to 99, bo macie od razu na karcie 1 punkt mitów, ale każdy kolejny punkt zmniejsza wam maksymalną poczytalność o 1. W związku z czym, jak w pewnych momentach będzie opcja odzyskania poczytalności, będzie trzeba uwzględniać ten limit wynikający ze spaczenia mózgu mitami.
- Spadek poczytalności do zera oznacza, że wasza postać popadła w całkowity i trwały obłęd. Tracicie wówczas nad nią kontrolę, de facto jest ona uznana za martwą (fizycznie żyje, ale jest niezdolna do niczego).
-
Mam mocy 60, a wylosowałem na kościach 73 (
).To znaczy, że tracę k6 Poczytalności. Ja mam losować, czy nasz MG?
Nie wiem też ile umiejki Mitów Cthulhu wpisać do KP?

-
Mam mocy 60, a wylosowałem na kościach 73 (
).To znaczy, że tracę k6 Poczytalności. Ja mam losować, czy nasz MG?
Nie wiem też ile umiejki Mitów Cthulhu wpisać do KP?

@Kaworu Losuj. Jeśli trafisz 5 lub 6, dostajesz czasowy obłęd na k10 godzin i rzucamy jeszcze na inteligencję. A mitów dostaniesz tyle, ile wyrzucisz na k6.
-
Ufffff
k6 pokazało 1 
Bogowie Kości byli litościwi UwU
Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.
Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.
Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗
Zarejestruj się Zaloguj się