Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Rekrutacje
  3. Archiwum
  4. Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię

Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.

Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Archiwum
115 Posty 8 Uczestników 736 Wyświetlenia 3 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • KetharianK Ketharian

text alternatywny

Przyszedł do mnie dzisiaj papierowy podręcznik i muszę jedno przyznać - jakbym nie był zły na politykę wydawniczą Cubicle 7 w temacie 4ed WFRP oraz kaszany w zasadach do tego systemu, estetyka podręcznika jest jak zwykle wzorcowa. Od zawsze wiedzieli, co to jakość premium.

Małe podsumowanko co do zgłoszeń - ja jestem pewien na 100%, że zagram; Arvee i ArchX sprawiają wrażenie równie zdecydowanych, więc mamy minimum wymagane do startu. Wired i Ehran sygnalizują zainteresowanie. Przydałby się jeden chętny więcej na wszelki wypadek, nie macie aby kogoś w starych znajomych z LI, kto jeszcze nie przeszedł na RT?

ArchiwumXA Niedostępny
    ArchiwumXA Niedostępny
    ArchiwumX
    napisał ostatnio edytowany przez ArchiwumX

@Ketharian napisał w Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię:

Małe podsumowanko co do zgłoszeń - ja jestem pewien na 100%, że zagram; Arvee i ArchX sprawiają wrażenie równie zdecydowanych, więc mamy minimum wymagane do startu. Wired i Ehran sygnalizują zainteresowanie.

A tak z ustaleń grupowych co byście powiedzieli na to, żeby zamienić Mistrza taktyki patrona na Rytuały oczyszczenia?

A przy okazji co byście powiedzieli na wzięcie dodatkowych XP za obniżenie wpływów w wybranej frakcji? Ja na ten przykład wziąłbym takie coś x3 w Astra Militaria.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • StalowyS Online
      StalowyS Online
      Stalowy
      napisał ostatnio edytowany przez

Gdy grałem u Arva ALem to pierwsze słowa mojego BG w sesji to były „Jestem Alpharius”. Ostatnie to były „Jestem Omegaron”

W 40k to chyba tylko ten perpetual co jest pośród Grey Knightów jest „aktywny”.

Jak się bawić w radykałków to się bawić. Acz to wyklęta gałąź więc fajnie też mieć jasny obraz sytuacji jak głęboko w bagnie operujemy i jaki mamy poziom świadomości sytuacyjnej

ArchiwumXA 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      1
      • StalowyS Stalowy

Gdy grałem u Arva ALem to pierwsze słowa mojego BG w sesji to były „Jestem Alpharius”. Ostatnie to były „Jestem Omegaron”

Jak się bawić w radykałków to się bawić. Acz to wyklęta gałąź więc fajnie też mieć jasny obraz sytuacji jak głęboko w bagnie operujemy i jaki mamy poziom świadomości sytuacyjnej

ArchiwumXA Niedostępny
        ArchiwumXA Niedostępny
        ArchiwumX

@Stalowy napisał w Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię:

Co to znaczy ten perpetual?

0
        • StalowyS Online
          StalowyS Online
          Stalowy
          napisał ostatnio edytowany przez Stalowy

Zabawa w radykałów i pierwsze co mam przed oczami to:

![Papa](3eb5a48a-a623-4ff9-bb52-e769782b3c6a-image.jpeg

text alternatywny

Ten perpetual:
          https://warhammer40k.fandom.com/wiki/Anval_Thawn

0
          • KetharianK Niedostępny
            KetharianK Niedostępny
            Ketharian
            Obsługa Moderator
            napisał ostatnio edytowany przez Ketharian

W temacie zmian w mechanice Patrona się nie wypowiem, bo dopiero studiuję mechanikę budowy postaci oraz zasady bazowe, reguły dla Patronów na razie skipnąłem (podobnie nie wypowiem się w kwestii pomysłu wymiany animozji frakcyjnych na dodatkowe pedeki).

Zastanawiam się natomiast nad tym, co słusznie poruszył @Stalowy , mianowicie proporcjami epickości scenariusza do rangi naszych postaci. Mam wrażenie, że powinniśmy mieć na starcie z 1.000 XP włożonych w skille i to bynajmniej nie te „twarde”, tylko tuziny różnych Lore (ten tysiąc to wartość hipotetyczna, może być i 5.000).

Myślę, że musielibyśmy na chwilę zostawić @slann22 w spokoju, żeby sobie to wszystko rozrysował w głowie i wrzucił nam pełny pakiet informacji na wszystkie tematy, które już poruszyliśmy - nie ma chyba sensu dokładać mu teraz kolejnych do listy.

Popieram postulat Gladina wzywający do zniszczenia 4-tej edycji WFRP!

0
            • ArchiwumXA Niedostępny
              ArchiwumXA Niedostępny
              ArchiwumX

Co do epickości... to ja za same punkty za znienawidzenie przez jakąś frakcję i przy dostępie do dodatku o Inkwizycji jest w stanie zrobić gamebreakera.

0
              • ArchiwumXA Niedostępny
                ArchiwumXA Niedostępny
                ArchiwumX

Uroczyście ogłaszam, że wysłałem już kartę postaci.

0
                • KetharianK Niedostępny
                  KetharianK Niedostępny
                  Ketharian
                  Obsługa Moderator

Ale czy Twój bohater będzie miał od razu na starcie pedeki włożone w tuzin plus skillów z kategorii Lore odzwierciedlających jego epicki charakter i status?

0
                  • ArchiwumXA Niedostępny
                    ArchiwumXA Niedostępny
                    ArchiwumX

Wystarczy, że wkurzę do żywego jedną z frakcji i zgarniam 500 pkt. exp, które nie przeznaczam na tuziny skillów tylko na combo:
                    Talent Unwavering Will z wstępnymi 2 rozwinięciami dyscypliny, które już można wziąć z samego tworzenia postaci:
                    Za punkt Fate pozwala podwoić bonus z Siły Woli (ja mam na przykład 5 co daje łącznie 10) do końca bieżącego encountera.
                    Talentu Napływ Mocy
                    I dodatkowe wzięcie talentu dla domeny Wróżby i mocy Dywinacji, która jak się uda rzucić w ramach ważnego encountera to da 10 (za punkty z Napływu mocy) + 1 (z fetyszu psionicznego) + to da test manifestacji (w moim przypadku poziom trudności to 110) punktów dywinacji.

Pozostałe moce specjalistyczne jakie biorę z Biomancji to:
                    Uwiąd i Żelazne ramię

Oraz pomniejsze:
                    Uśmiech losu
                    Psioniczny szum

Już samo to pozwala daje olbrzymie premie do testów przeciwstawnych (Z samego napływu mocy i fetyszu psionicznego mam 11 punktów sukcesu), dzięki temu na Psionicznym szumie mam doskonałe krycie się, a premia z Żelaznego ramienia pozwala mi zadawać straszliwe obrażenia i skakać na 3 i pół metra. A do tego mam ułatwienie do testów siły i Walki Wręcz, chociaż dzięki Psionicznemu szumowi aspekt WW nie ma większego znaczenia, bo cel nie może się bronić.

I tak dostajemy kogoś kto potrafi się świetnie skradać, mocno przywalić, a i w walce na odległość załaduje efekty z udręczenia... w działaniach fizycznych też sobie radzi nienajgorzej, a resztę idzie pokryć Uśmiechem losu i wykorzystaniem tej góry punktów dywinacji.

ArveeA 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • ArchiwumXA Niedostępny
                      ArchiwumXA Niedostępny
                      ArchiwumX

Właściwie to zmieściłem się w 300 pkt. exp.

0
                      • KetharianK Niedostępny
                        KetharianK Niedostępny
                        Ketharian
                        Obsługa Moderator

Nie zrozumiałeś, o co mi chodziło że skillami Lore, ale nie szkodzi, nie ma tematu. Czekam z niecierpliwością na wyjaśnienia MG i możemy kombinować dalej.

0
                        • KetharianK Ketharian

Nie zrozumiałeś, o co mi chodziło że skillami Lore, ale nie szkodzi, nie ma tematu. Czekam z niecierpliwością na wyjaśnienia MG i możemy kombinować dalej.

ArchiwumXA Niedostępny
                          ArchiwumXA Niedostępny
                          ArchiwumX

Nie zrozumiałeś, o co mi chodziło że skillami Lore, ale nie szkodzi, nie ma tematu.

Faktycznie i dlatego pokazałem jak już na starcie zrobić mechanicznego potwora...
                          A swoją drogą możesz wyjaśnić o co chodzi z tymi skillami Lore?

0
                          • KetharianK Niedostępny
                            KetharianK Niedostępny
                            Ketharian
                            Obsługa Moderator

Jak wspomniał wcześniej @Stalowy , motyw Gwiezdnego Dziecka to wątek o skali galaktycznej. Głowią się nad nim lordowie Inkwizycji, snują intrygi poza granicami własnych sektorów. Misje związane z takimi wątkami angażują najbardziej zaufanych akolitów, a jeśli ktoś jest świadomym horusjaninem, musi posiadać wiedzę, która to odzwierciedla. To dlatego tacy akolici powinni posiadać Lore: Inkwizycja, Radykałowie, Osnowa, Herezja Horusa, kulty Chaosu i co najmniej dziesięć innych uzasadniających, dlaczego ultra radykalny inkwizytor wysłałby ich jako swoich wysłanników do misji takiej wagi. Brak takiego Lore oznacza w ujęciu fabularnym, że pozbawiony wiedzy akolita jest tylko praworządnym pionkiem nieświadomym prawdziwej natury swojego Patrona - oczywiście można grać i w ten sposób i jest to oczywiście moja opinia, ale będę o nią walczył jak Minka Lesk o dziedzictwo Cadii.

I jeszcze własna uwaga odnośnie mechaniki. Nie sposób nie zauważyć, że co najmniej trzech z Was to istne potwory w sferze mechanicznej, macie IM rozpracowane do ostatniej cyferki. Ja nie zamierzam wchodzić w warstwę zasad aż tak głęboko, mechanika ma dla mnie znaczenie całkowicie drugorzędne w stosunku do narracji fabularnej. Analizowanie reguł pod kątem wyszukiwania najlepszego komba czy kreatywne obchodzenie zasad dla generowania nieskończonych zapasów amunicji premium to nie rozrywka dla mnie, ale nie zmienia to faktu, że Wasza wiedza budzi we mnie trwożny szacunek.

StalowyS WiredW 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
                            0
                            • ArchiwumXA Niedostępny
                              ArchiwumXA Niedostępny
                              ArchiwumX

Ja nie zamierzam wchodzić w warstwę zasad aż tak głęboko, mechanika ma dla mnie znaczenie całkowicie drugorzędne w stosunku do narracji fabularnej.

A dla mnie ma znaczenie równorzędne... jeśli fabularnie deklaruję, że postać jest w czymś dobra to chcę, żeby na prawdę tak było. A że nie mam małe skrupuły przed wyciskaniem wszystkich soków z mechaniki to faktycznie może spowodować, że niektórzy będą na to krzywo patrzeć.

1
                              • ArchiwumXA ArchiwumX

Wystarczy, że wkurzę do żywego jedną z frakcji i zgarniam 500 pkt. exp, które nie przeznaczam na tuziny skillów tylko na combo:
                                Talent Unwavering Will z wstępnymi 2 rozwinięciami dyscypliny, które już można wziąć z samego tworzenia postaci:
                                Za punkt Fate pozwala podwoić bonus z Siły Woli (ja mam na przykład 5 co daje łącznie 10) do końca bieżącego encountera.
                                Talentu Napływ Mocy
                                I dodatkowe wzięcie talentu dla domeny Wróżby i mocy Dywinacji, która jak się uda rzucić w ramach ważnego encountera to da 10 (za punkty z Napływu mocy) + 1 (z fetyszu psionicznego) + to da test manifestacji (w moim przypadku poziom trudności to 110) punktów dywinacji.

Pozostałe moce specjalistyczne jakie biorę z Biomancji to:
                                Uwiąd i Żelazne ramię

Oraz pomniejsze:
                                Uśmiech losu
                                Psioniczny szum

Już samo to pozwala daje olbrzymie premie do testów przeciwstawnych (Z samego napływu mocy i fetyszu psionicznego mam 11 punktów sukcesu), dzięki temu na Psionicznym szumie mam doskonałe krycie się, a premia z Żelaznego ramienia pozwala mi zadawać straszliwe obrażenia i skakać na 3 i pół metra. A do tego mam ułatwienie do testów siły i Walki Wręcz, chociaż dzięki Psionicznemu szumowi aspekt WW nie ma większego znaczenia, bo cel nie może się bronić.

I tak dostajemy kogoś kto potrafi się świetnie skradać, mocno przywalić, a i w walce na odległość załaduje efekty z udręczenia... w działaniach fizycznych też sobie radzi nienajgorzej, a resztę idzie pokryć Uśmiechem losu i wykorzystaniem tej góry punktów dywinacji.

ArveeA Online
                                ArveeA Online
                                Arvee
                                napisał ostatnio edytowany przez Arvee

@ArchiwumX napisał w Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię:

Wystarczy, że wkurzę do żywego jedną z frakcji i zgarniam 500 pkt. exp

Przypomnieć tu bym chciał, że OPCJA dobrania 100 expa, w zamian za -1 w jednej frakcji jest OPCJONALNA i zależy od MG czy na nią pozwoli. Na ten moment się nie wypowiadał, więc wchodzi domyślna opcja: to nie jest dostępne.

Sugestia: przystopuj trochę. IM daje wielkie możliwości aby psykera zrobić przekoksem. Znalazłeś je. Gratulacje. Teraz stwórz coś grywalnego, co nie przyprawi MG o ból głowy.

Arbitralna deklaracja "że postać jest w czymś dobra to chcę, żeby na prawdę tak było" nie sprawia, że nadużywanie wysoce wadliwej mechaniki przestaje być nadużywaniem wysoce wadliwej mechaniki. Skończy się tylko tym, że do sesji Cię MG nie weźmie.

Trust me... been there, done that.
                                Też mam duszę munchkina i aktywnie to kontruję, gdy tworzę postaci =p

Zastanawiam się natomiast nad tym, co słusznie poruszył @Stalowy , mianowicie proporcjami epickości scenariusza do rangi naszych postaci. Mam wrażenie, że powinniśmy mieć na starcie z 1.000 XP włożonych w skille i to bynajmniej nie te „twarde”, tylko tuziny różnych Lore (ten tysiąc to wartość hipotetyczna, może być i 5.000).

Ten temat już poruszyłem na początku w poście #7 i Slann odpowiedział w poście #8 =]

But guys... srlsly... zaraz nam MG przestraszycie XD
                                On (chyba) pierwszy raz będzie prowadził w IM.
                                Dajcie mu poprowadzić low level przygodę, bo zaraz nam się wykruszy i zupełnie przygody nie będzie =p

Analizowanie reguł pod kątem wyszukiwania najlepszego komba czy kreatywne obchodzenie zasad dla generowania nieskończonych zapasów amunicji premium to nie rozrywka dla mnie

I chciałbym oprotestować przyrównanie mojej drobnej oszczedności kredytów do tego niedostrzegalnego one-hit-masakratora, co Archiwum go przedstawił =p

1
                                • KetharianK Ketharian

Jak wspomniał wcześniej @Stalowy , motyw Gwiezdnego Dziecka to wątek o skali galaktycznej. Głowią się nad nim lordowie Inkwizycji, snują intrygi poza granicami własnych sektorów. Misje związane z takimi wątkami angażują najbardziej zaufanych akolitów, a jeśli ktoś jest świadomym horusjaninem, musi posiadać wiedzę, która to odzwierciedla. To dlatego tacy akolici powinni posiadać Lore: Inkwizycja, Radykałowie, Osnowa, Herezja Horusa, kulty Chaosu i co najmniej dziesięć innych uzasadniających, dlaczego ultra radykalny inkwizytor wysłałby ich jako swoich wysłanników do misji takiej wagi. Brak takiego Lore oznacza w ujęciu fabularnym, że pozbawiony wiedzy akolita jest tylko praworządnym pionkiem nieświadomym prawdziwej natury swojego Patrona - oczywiście można grać i w ten sposób i jest to oczywiście moja opinia, ale będę o nią walczył jak Minka Lesk o dziedzictwo Cadii.

I jeszcze własna uwaga odnośnie mechaniki. Nie sposób nie zauważyć, że co najmniej trzech z Was to istne potwory w sferze mechanicznej, macie IM rozpracowane do ostatniej cyferki. Ja nie zamierzam wchodzić w warstwę zasad aż tak głęboko, mechanika ma dla mnie znaczenie całkowicie drugorzędne w stosunku do narracji fabularnej. Analizowanie reguł pod kątem wyszukiwania najlepszego komba czy kreatywne obchodzenie zasad dla generowania nieskończonych zapasów amunicji premium to nie rozrywka dla mnie, ale nie zmienia to faktu, że Wasza wiedza budzi we mnie trwożny szacunek.

StalowyS Online
                                  StalowyS Online
                                  Stalowy

@Ketharian

To czaroklecenie może się skończyć tylko w jeden sposób…

Kamulcem od papy-eklezjarchy

f51612ad-88fd-4f6d-80cc-f33f9c120414-image.jpeg

To was czeka bezbożni heretycy!

0
                                  • KetharianK Niedostępny
                                    KetharianK Niedostępny
                                    Ketharian
                                    Obsługa Moderator

@arvee uznaję Twój protest za zasadny, samo tak jakoś złożyło mi się to w jedno zdanie. Wracam do wąchania farby drukarskiego w podręczniku…

1
                                    • ArveeA Arvee

@ArchiwumX napisał w Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię:

Wystarczy, że wkurzę do żywego jedną z frakcji i zgarniam 500 pkt. exp

Przypomnieć tu bym chciał, że OPCJA dobrania 100 expa, w zamian za -1 w jednej frakcji jest OPCJONALNA i zależy od MG czy na nią pozwoli. Na ten moment się nie wypowiadał, więc wchodzi domyślna opcja: to nie jest dostępne.

Sugestia: przystopuj trochę. IM daje wielkie możliwości aby psykera zrobić przekoksem. Znalazłeś je. Gratulacje. Teraz stwórz coś grywalnego, co nie przyprawi MG o ból głowy.

Arbitralna deklaracja "że postać jest w czymś dobra to chcę, żeby na prawdę tak było" nie sprawia, że nadużywanie wysoce wadliwej mechaniki przestaje być nadużywaniem wysoce wadliwej mechaniki. Skończy się tylko tym, że do sesji Cię MG nie weźmie.

Trust me... been there, done that.
                                      Też mam duszę munchkina i aktywnie to kontruję, gdy tworzę postaci =p

Ten temat już poruszyłem na początku w poście #7 i Slann odpowiedział w poście #8 =]

But guys... srlsly... zaraz nam MG przestraszycie XD
                                      On (chyba) pierwszy raz będzie prowadził w IM.
                                      Dajcie mu poprowadzić low level przygodę, bo zaraz nam się wykruszy i zupełnie przygody nie będzie =p

Analizowanie reguł pod kątem wyszukiwania najlepszego komba czy kreatywne obchodzenie zasad dla generowania nieskończonych zapasów amunicji premium to nie rozrywka dla mnie

I chciałbym oprotestować przyrównanie mojej drobnej oszczedności kredytów do tego niedostrzegalnego one-hit-masakratora, co Archiwum go przedstawił =p

ArchiwumXA Niedostępny
                                      ArchiwumXA Niedostępny
                                      ArchiwumX

@Arvee napisał w Imperium Maledictum - Gwiezdne dziecię:

I dlatego zapytałem się na forum czy będzie zgoda, żeby z tego skorzystać... i wcale nie chodziło mi o robienie jakiegoś przekoksa.

Hmmm... A dla mnie to jest dziwne pojęcie grywalności. Jeśli ktoś ogłasza rekrutację akurat na tej mechanice i nie poczynił żadnych aneksów na temat co zakazuje to znaczy, że godzi się na wszystkie poprawne karty. Nerfowanie postaci, bo MG im nie podoła powinno być traktowane jako obraza jego inteligencji.

A skąd wiesz co wysłałem do @slann22 , że karzesz mi przystopować?

A teraz okazuje się, że mam nerfić, bo autorzy systemu to idioci co nie wiedzą co chcą osiągnąć pisząc taką, a nie inną mechanikę. Można i tak, ale w takim razie wypadałoby się umówić na samym początku, że mechanika będzie wykastrowana.

0
                                      • ArveeA Online
                                        ArveeA Online
                                        Arvee

Kiedyś bym może nawet spróbował wejść z Tobą w polemikę i wyjaśnić Ci gdzie zbłądziłeś w życiu... dziś jestem na to zbyt stary i powiem krótko: Nie zagramy razem.

0
                                        • ArchiwumXA Niedostępny
                                          ArchiwumXA Niedostępny
                                          ArchiwumX

Nie widziałeś KP i ją oceniasz... A co do udziału w sesji to ja poczekam na decyzję @slann22

0
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.