Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Popularne
  • Świat
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Brite
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Cyborg)
  • Brak skórki
Zwiń
  1. Start
  2. Sesje inne
  3. Komentarze
  4. [Horror] Gruzy przeszłości - komentarze i materiały
Gruzy przeszłości
JohnyTRSJ
JohnyTRS jako
JohnyTRS
Mistrz Gry
NamiN
Nami jako
Paulina Kwiatkowska

Panel sesji wdrożony.Proszę zapoznać się z tym tematem.

[Horror] Gruzy przeszłości - komentarze i materiały

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Komentarze
horrornastolatkowiestranger thingswłasny
237 Posty 10 Uczestników 1.7k Wyświetlenia 3 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • JohnyTRSJ Niedostępny
    JohnyTRSJ Niedostępny
    JohnyTRS jako JohnyTRS
    napisał ostatnio edytowany przez

@brilchan, nie poddawaj się. Z ostatniego postu wystarczy, że przeczytasz fragment przeznaczony dla siebie. Tyle jest wystarczająco, żeby wszystko pchnąć do przodu.

178.255.46.143
    Pan Psuj
    Ciężkie pióro, ograniczona fantazja, blokada twórcza, niemoc tfurcza, masa nierozwiniętych pomysłów. Długie posty praktycznie niemożliwe.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    2
    • BrilchanB Niedostępny
      BrilchanB Niedostępny
      Brilchan

OK zaraz do tego usiądę sorki za chaos

0
      • BrilchanB Niedostępny
        BrilchanB Niedostępny
        Brilchan
        napisał ostatnio edytowany przez Brilchan

Dobra wrzuciłem posta cytat oczywiście z Jak Rozpętałem II Wojnę Światową
        Na razie nie opisuje przygotowań do klubu bo zależy czy go złapią u Niemca na zamku 😄

1
        • JohnyTRSJ Niedostępny
          JohnyTRSJ Niedostępny
          JohnyTRS jako JohnyTRS

Uzupełniłem mechanikę na początku tego wątku. Lepiej późno i wcale. To samo czeka lista enpeców.

178.255.46.143
          Pan Psuj
          Ciężkie pióro, ograniczona fantazja, blokada twórcza, niemoc tfurcza, masa nierozwiniętych pomysłów. Długie posty praktycznie niemożliwe.

0
          • JohnyTRSJ JohnyTRS

Mechanika

rzucacie garściami k6.

Cechy:
            Ciało (C),
            Technika (T),
            Serce (S),
            Umysł (U).

Umiejętności (litery na początku odpowiadają konkretnym cechom):
            C - Skradanie się
            C - Siła
            C - Ruch
            T - Majsterkowanie
            T - Programowanie
            T - Analiza
            S - Znajomości
            S - Urok
            S - Przewodzenie
            U - Śledztwo
            U - Pojmowanie
            U - Empatia

Dla przykładu weźmy fikcyjną, niezwiązaną z sesją postać:
            Maciek Zapłocki - Automaniak (taki majsterkowicz):
            Ciało: 2
            Technika: 5
            Serce: 3
            Umysł: 4

Siła: 1
            Majsterkowanie: 3
            Analiza: 3
            Urok: 2
            Śledztwo: 1
            Pojmowanie: 1

Reszta umiejętności ma wartość 0.

Test: Każda liczba w cechach i umiejętnościach oznacza liczbę kostek k6, którymi wykonuje się test. Czyli test Majsterkowania oznacza rzucenie Technika 5 + Majsterkowanie 3 = 5+3=8 kości k6. Rzucacie kośćmi. Każde wyrzucone "6" oznacza sukces i zdany test. Zwykle wystarczy tylko 1 sukces, żeby zdać test. Może się zdarzyć, że w konkretnym teście (coś naprawdę do zrobienia) będą potrzebne 2 lub nawet i 3 sukcesy (np. przekonanie Józefiaka). Każde "6" (czyli sukces) powyżej wymaganego minimum (czyli był potrzebny był tylko jeden sukces, a wypadły 2) oznacza dodatkowy sukces, który można wykorzystać w tym teście jako np... ułatwienia lub dodatkowe informacje, jakie postać uzyskuje.

Przykład rzutu na majsterkowanie (8k6), potrzebny 1 sukces:
            1, 2, 5, 1, 3, 2, 2, 6 - test zdany
            1, 2, 5, 5, 3, 4, 4, 4 - test niezdany.

Forsowanie:
            nieudane rzuty, albo żeby uzyskać dodatkowe sukcesy, można forsować, czyli powtarzać. Ceną za to jest STAN (opisany dalej).
            Powtarzanie nieudanego rzutu: gracz zakreśla 1 ze Stanów postaci, następnie ponownie rzuca wszystkimi kostkami, z którymi przystępował do testu.
            Uzyskanie dodatkowego sukcesu: gracz zakreśla 1 ze Stanów postaci, następnie rzuca kostkami z poprzedniego rzutu, ale tylko tymi, na których nie wypadło 6.

Przykład (rzut na Siłę, 3k6), potrzebny 1 sukces:
            3, 2, 3 - test niezdany, gracz forsuje, zaznacza jeden ze stanów i powtarza rzut:
            6, 6, 1 - test zdany z dodatkowym sukcesem, który można wykorzystać już teraz (zaimponowanie komuś, pozyskanie czegoś, pomóc komuś innemu w teście), lub w przysłości, żeby np. jeżeli w przyszłości dojdzie do testu siły w identycznej sytuacji - wtedy ten test będzie automatycznie zdany (o ile wystarczy tylko 1 sukces).

Duże wyzwanie - sytuacja, kiedy pojedynczy test nie wystarczy. To coś, gdzie potrzebna jest współpraca i (wielokrotne) testy wszystkich postaci, żeby coś osiągnąć.

Stany: Odpowiednik paska zdrowia waszych postaci, z każdym zaznaczonym Stanem zdrowie waszych postaci spada. Kiedy forsujecie rzut lub kiedy zostaniecie zranieni, zaznaczacie 1 stan, który najlepiej oddaje sytuację w której się znajdujecie. Jeżeli ten konkretny stan jest już zaznaczony, to zaznaczacie inny:

• Zdenerwowanie
            • Przerażenie
            • Zmęczenie
            • Zranienie
            • Wycieńczenie (Złamanie) - zaznaczany na końcu, najpoważniejszy.

W niektórych testach (wg subiektywnej decyzji MG, haha) dostajecie stan za samo niezdanie testu.

Stan oznacza utrudnienie "-1", czyli utratę 1 kostki w teście. Modyfikatory się sumują (do czasu wyleczenia stanów, wtedy modyfikator się zeruje). Nie można mieć negatywnej liczby kostek w rzucie, tak samo jak nie rzuca się zerem kostek - do testu przystępujecie zawsze przynajmniej 1 kostką, nawet jeżeli modyfikatory w teorii zużyły wasze kostki do mniej niż zera.

Przykład: Maciek Zapłocki ucieka przez las. Jego modyfikator ze stanów to -3 (3 zaznaczone stany. Ciało 2, Ruch 0, modyfikator -3 = 2+0-3=-1. Maciek mimo to rzuca 1 kostką.

Wycieńczenie (Złamanie) oznacza, że postaci stało się coś poważnego oznaczającego prawdziwą ranę (fizyczną i psychiczną). Wycieńczona postać z automatu nie zdaje testów, dopóki nie zostanie uleczona.

Wycieńczenie (Złamanie) oznacza, że postać otrzymuje 1 Bliznę (każdy nazywa swoje blizny według własnego widzimisię). Bliznę można (jednorazowo) wykorzystać żeby uzyskać automatyczny sukces - o ile wytłumaczysz, w jaki sposób to zadziała.

Każda dodatkowa Blizna bliża do śmierci. Wykonujecie wtedy "Rzut Śmierci", 1k6, wynik musi być równy lub wyższy ilości blizn (przy otrzymaniu drugiej blizna potrzebujecie conajmniej "2" na kości).

Wyjątkowe przedmioty.
            Niektóre przedmioty zapewniają bonusy do testów. Każda z waszych postaci może mieć jeden wyjątkowy przedmiot z bonusem +2. Inne przedmioty posiadane przez postacie mogą mieć maksymalnie +1. Bonus oznacza dodatkowe kości do testu, w którym postać wykorzystuje ten przedmiot (ale to musi mieć sens, młotek nie pomoże w bieganiu). Przedmiot nie jest przypisany do jednej konkretnej umiejętności.

Przykład: Maciek Zapłocki chce się włamać na pakę Żuka (dla tych młodszych, to taki samochód). Ma ze sobą swój multitool własnej roboty. Multitool zapewnie +2.
            W teście majsterkowania ma teraz 10 kości k6 (Technika 5, Majsterkowanie 3, przedmiot 2).

Mechanika będzie jeszcze uzupełniana.

NamiN Niedostępny
            NamiN Niedostępny
            Nami jako Paulina Kwiatkowska

@JohnyTRS napisał w [Horror] Gruzy przeszłości - komentarze i materiały:

W niektórych testach (wg subiektywnej decyzji MG, haha) dostajecie stan za samo niezdanie testu.

Tbh, dla podkręcenia, to bym zawsze dawała jakiś condition za niezdanie, bo i tak trzeba uzyskać wszystkie cztery, żeby wpaść w stan "Złamania" (chyba załamania?) - zrobiłoby się ciekawie, tym bardziej, że można wyjść z tego stanu dość łatwo (spędzając czas ze "swoją" osobą, która nas wesprze), po prostu zostanie Blizna.

Też chyba warto dodać, że każdy condition (Stan) to -1 do kości (chyba, że nie chcesz tego używać)

🥀If I had a flower for every time I thought of you, we could walk in our garden forever.

JohnyTRSJ 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            1
            • NamiN Nami

Tbh, dla podkręcenia, to bym zawsze dawała jakiś condition za niezdanie, bo i tak trzeba uzyskać wszystkie cztery, żeby wpaść w stan "Złamania" (chyba załamania?) - zrobiłoby się ciekawie, tym bardziej, że można wyjść z tego stanu dość łatwo (spędzając czas ze "swoją" osobą, która nas wesprze), po prostu zostanie Blizna.

Też chyba warto dodać, że każdy condition (Stan) to -1 do kości (chyba, że nie chcesz tego używać)

JohnyTRSJ Niedostępny
              JohnyTRSJ Niedostępny
              JohnyTRS jako JohnyTRS
              napisał ostatnio edytowany przez JohnyTRS

@Nami napisał w [Horror] Gruzy przeszłości - komentarze i materiały:

Już samo niezdanie testu powoduje komplikacje. Rozmowa z osobą leczy, ale tylko wtedy, kiedy jest do niej dostęp. Chyba że liczycie na budkę telefoniczna w środku lasu - nie ma komórek i smarkfonów. Tylko forsowanie i rany oznaczają dodatkowe stany.

Budka telefoniczna w środku lasu, raczej nie chciałbym z niej skorzystać...

Masz rację, dzięki za czujność, przeoczyłem to: zaznaczenie stanu oznacza utrudnienie -1, czyli utratę 1 kostki w teście. Modyfikatory się sumują (do czasu wyleczenia stanów, wtedy modyfikator się zeruje). Nie można mieć negatywnej liczby kostek w rzucie, tak samo jak nie rzuca się zerem kostek - do testu przystępujecie zawsze przynajmniej 1 kostką.

EDIT: edytowałem post z mechaniką, dorzucając ten akapit.

178.255.46.143
              Pan Psuj

NamiN 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              • JohnyTRSJ JohnyTRS

Już samo niezdanie testu powoduje komplikacje. Rozmowa z osobą leczy, ale tylko wtedy, kiedy jest do niej dostęp. Chyba że liczycie na budkę telefoniczna w środku lasu - nie ma komórek i smarkfonów. Tylko forsowanie i rany oznaczają dodatkowe stany.

Budka telefoniczna w środku lasu, raczej nie chciałbym z niej skorzystać...

Masz rację, dzięki za czujność, przeoczyłem to: zaznaczenie stanu oznacza utrudnienie -1, czyli utratę 1 kostki w teście. Modyfikatory się sumują (do czasu wyleczenia stanów, wtedy modyfikator się zeruje). Nie można mieć negatywnej liczby kostek w rzucie, tak samo jak nie rzuca się zerem kostek - do testu przystępujecie zawsze przynajmniej 1 kostką.

EDIT: edytowałem post z mechaniką, dorzucając ten akapit.

NamiN Niedostępny
                NamiN Niedostępny

Chyba że liczycie na budkę telefoniczna w środku lasu - nie ma komórek i smarkfonów. Tylko forsowanie i rany oznaczają dodatkowe stany.

Oj, nie spodziewałam się akcji w lesie po prostu 😛

🥀If I had a flower for every time I thought of you, we could walk in our garden forever.

0
                • BrilchanB Niedostępny
                  BrilchanB Niedostępny
                  Brilchan
                  napisał(a) ostatnio edytowany przez

Dałem szybkiego posta moją jako gracza teorią byłoby że Niemiec jest jakimś wampirem czy innym psionem ale pomyślałem o tym, jaką obsesje lata 90te miały na straszenie dzieci narkotykami twierdząc że dillerzy będą rozdawać dragi pod szkołą i trzeba będzie na każdym rogu odpędzać się od darmowych narkotyków to pomyślał sobie że Niemiec mu coś wstrzyknął xD

1
                  • BrilchanB Niedostępny
                    BrilchanB Niedostępny
                    Brilchan

Uśmiałem się z tego buraczkowego 😄 zaraz dam jak człowiek burak ruszy na dyskotekę żeby cała klasa była w jednym miejscu była i czas się wyrównał 🙂

1
                    • JohnyTRSJ Niedostępny
                      JohnyTRSJ Niedostępny
                      JohnyTRS jako JohnyTRS
                      napisał(a) ostatnio edytowany przez JohnyTRS

text alternatywny

Tu przybliżony kolor, jak to wygląda.

178.255.46.143
                      Pan Psuj

BrilchanB 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      0
                      • BrilchanB Niedostępny
                        BrilchanB Niedostępny
                        Brilchan

Spox dałem posta ? Mam nadzieje że nie przesadzam ze światostworzeniem z tą zieloną farbą ? Jakby co mogę skasować po prostu wydawało mi się że zielone ciapki będą śmiesznie wyglądać z tym kolorem 😄 jakbym z czymś przeginał to mówcie nie obrażę się i mogę przyhamować xD

Swoją drogą nie wiedziałem że system tales from the loop powstał żeby premiować serial nominowany do nagród Emmy

Potrzebuje zainstalować worda 2007 bo Libre Office mi w ogóle nie poprawia gramatyki zaraz rzucę

0
                        • JohnyTRSJ Niedostępny
                          JohnyTRSJ Niedostępny
                          JohnyTRS jako JohnyTRS

@Brilchan napisał w [Horror] Gruzy przeszłości:

Może spróbujemy jakieś rzut na to czy mu to jakoś wyjdzie ? Może tym razem mi wyjdzie a jak nie to też będzie śmiesznie

W takim razie rzuć na Majsterkowanie, z modyfikatorem -1 za stan (czyli rzucasz jedną kostką mniej).

178.255.46.143
                          Pan Psuj

0
                          • JohnyTRSJ JohnyTRS

text alternatywny

Tu przybliżony kolor, jak to wygląda.

BrilchanB Niedostępny
                            BrilchanB Niedostępny
                            Brilchan

W takim razie rzuć na Majsterkowanie, z modyfikatorem -1 za stan (czyli rzucasz jedną kostką mniej).

To na majsterkowanie chyba mam 1 kostkę tylko bo nie mam w umiejkach ? Miałem nadzieje że na urok bo tam mam 3 kostki 😄 (żeby sprzedać że jest pewny siebie mimo że strój kretyński xD) ale spox majsterkowanie ma sens bo próbuje coś nowego zrobić

0
                            • BrilchanB Niedostępny
                              BrilchanB Niedostępny
                              Brilchan
                              napisał(a) ostatnio edytowany przez Brilchan

Wyszło 6! Bo tech mam 2 w KP ale przez stan z poprzedniej porażki rzucam jedną kostką i wyskoczyło 6 to chyba sukces ? link do rzutu

3
                              • JohnyTRSJ Niedostępny
                                JohnyTRSJ Niedostępny
                                JohnyTRS jako JohnyTRS

Tak, to jest sukces.

178.255.46.143
                                Pan Psuj

1
                                • BrilchanB Niedostępny
                                  BrilchanB Niedostępny
                                  Brilchan

bosko to Adam ma bordo garnitur w zielone ciapki xD tu wstawić muzyczkę uzyskania przedmiotu z Zeldy

W podręczniku jest żeby dopisać item +1 przy sukcesie czyli szalony garnitur +1 do szpanerstwa ? XD a tak na serio to charm chyba by pasował ? W każdym razie Adam pójdzie w tym nowym szalonym garniaku do klubu 😄

Ten garnitur kojarzy mi się z Horrific Necktie z Disco Elysium :lol:

0
                                  • NamiN Niedostępny
                                    NamiN Niedostępny

A tak szczerze, jak na rok 1997, to z czym powinien mi się skojarzyć?

BrilchanB 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                    0
                                    • NamiN Nami

BrilchanB Niedostępny
                                      BrilchanB Niedostępny
                                      Brilchan

Mi się kojarzy z rymowanką "ruda krowa w kropki bordo gryzła trawę kręcąc mordą" 😄

Zaraz dolepie rzut do posta

0
                                      • BrilchanB Niedostępny
                                        BrilchanB Niedostępny
                                        Brilchan

Doklejone ostatnio przeglądałem YT w ramach inspiracji może coś z tych linków ci pomoże @nami ?

Polskie media i reportarze z lat 90tych playlista

Polski Iceberg lat 90tych część 1

Ogólnie TV z kartonu ma parę fajnych Icebergów które mogą się przydać w sesji np o starym polskim necie chociaż trzeba sobie wybierać bo większość z 2000's

1
                                        • JohnyTRSJ Niedostępny
                                          JohnyTRSJ Niedostępny
                                          JohnyTRS jako JohnyTRS

Małe opóźnienie z mojej strony, post będzie dopiero jutro. Powód: W sumie to moje lenistwo.

178.255.46.143
                                          Pan Psuj

3
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.